Magična slavonska zima – toplina u najhladnije doba godine

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Priča o istoku Hrvatske uvijek počinje gostoprimstvom i toplinom koje nije nigdje kao tamo. Je li tako zbog odličnih vina koja su zaslužna za dobru volju i vedar duh domaćina, ili pak zbog neopterećenosti stvarima koje remete mir u krajevima gdje se živi bržim tempom, najbolje je da otputujete i provjerite sami!

Slavonija i Baranja spadaju među najzanimljivije domaće kontinentalne destinacije. Gotovo nigdje drugdje nećete naći prirodna prostranstva u kojima će svatko naći prostora za nesmetan odmor, a istovremeno i mjesta „šušura“ i okupljanja gdje zabava uz vrhunsko vino i gastronomiju traje do dugo u noć.

Hit zimska metropola

Smjestiti se možete u Osijeku, centar Slavonije čiji je ovogodišnji Advent oduševio sve koji su ga obišli. Čitav se grad se u predbožićno vrijeme pretvara u ogromnu, svjetlima obasjanu šetnicu. Od trga Ante Starčevića s nezaobilaznom vedutom konkatedrale u pozadini, preko Europske avenije, jednog od najljepših secesijskih poteza na jugoistoku Europe, do prostranih perivoja koji oplakuju zidine stare Tvrđe, pred oči naviru prizori zimske idile. Krug urbanog božićnog krajolika zatvaraju šetnica uz Dravu i drvena riječna vodenica. Od ove se godine možete provozati i u posebno uređenom božićnom tramvaju!

Osijek ne bi bio Osijek bez onoga što ga okružuje. Kopački rit – najstariji hrvatski park prirode – s najviše ptica na jednom mjestu koje možete promatrati u sklopu foto safarija, ili pak u vožnji brodom kroz misteriozne rukavce koji su nastali „suradnjom“ dvije moćne rijeke koje su  toliko važne za kraj kojim teku – Drave i Dunava.

Vino kao nigdje drugdje

Što odabrati od svega odličnoga što ima u Slavoniji i Baranji kada je gastronomija u pitanju? Isti problem muči mnoge druge zaljubljenike u dobru čašicu i lokalne specijalitete/ hranu. Možda Erdut?

Pa svoju vinsku avanturu na istoku možete započeti „u bačvi“. U podrumu tamošnje vinarije, osnovane prije gotovo 300 godina, krije se jedna od najvećih bačvi u uporabi na svijetu. Leži li u njenih 75.000 litara vrhunske graševine smisao života, ili barem kakva božićna tajna? Ako je suditi po onoj da je u vinu istina, tko zna, lako je moguće. Erdutski kraj, zimi nalik na beskrajnu zaleđenu stepu, krije i nekoliko odličnih obiteljskih boutique vinarija.

Degustacije, ledene berbe, domaća gastronomija i predanost gostoljubivih domaćina stvaraju nezaboravnu suigru toplog obiteljskog ugođaja i nedokučivih prostranstava okolnih ravnica i moćnog Dunava.

Majka vina

Jeste li znali da Baranja na mađarskom znači „majka vina“ – bara – vino – anja – majka? Zašto je tako, saznat ćete čim ju posjetite! Moćna, plodna i fantastična, raširenih ruku dočekuje sve putnike koji žele bolje upoznati njezina bogatstva.

Vinogradi, vinska cesta i vidikovac u Belju gostima nude kompletno iskustvo – jednako ugodno oku i nepcu. Kroz čak 650 hektara vlastitih vinograda na Banovom brdu prolazi 8 vinskih cesta. Na posebnoj se poziciji nalazi Vidikovac, s prekrasnim pogledom na nepregledne vinograde i grad Osijek.

Vinska ponuda praćena onom gastronomskom (ili obratno, kako vam je draže) baranjski je turistički forte, tj. onaj sadržaj na kojeg ćete u različitim dijelovima ove prekrasne regije najviše nailaziti. Pritom svako mjesto nosi svoju priču, svaki vinski podrum svoju povijest.

Otkrivati ih u ledena zimska predvečerja, dok vani steže, a u gatoru, kako Baranjci nazivaju svoje specifične „hobitske“ podrume, ugodno griju graševina, rizling, cabernet i drugi ovdašnji vinski prvaci, iskustvo je koje se ne zaboravlja.

Božićna idila u kraju lipicanaca

Jeste li ikad poželjeli „uvući“ se pod staklenu kapu idilične, snijegom prekrivene božićne kugle? Budući da mi jesmo, i to ne jednom, dojmovi pod kojima nas ostavlja boravak u „srcu Slavonije“ tijekom adventskog razdoblja i božićnih blagdana pomalo su nestvarni – velika snježna kugla zaista postoji, a mi imamo sreću uživati u njoj! Upravo je takvo, u blagdansko ruho zaogrnuto, Đakovo. Pod svodom njegove veličanstvene katedrale, koja kao da drži cijelu tu čarobnu konstrukciju, odjekuje žamor mnoštva radosnih glasova, cika i vika s klizališta, prodorno rzanje prekrasnih lipicanaca.

Da, Đakovo, dom slavne, pola tisućljeća stare ergele, u blagdansko vrijeme jedinstveno je i po svojim božićnim fijakerima. Ugođaj ovdašnjeg Božića možda ćete najbolje osjetiti upravo s klupčice romantične kočije, ušuškani pod toplom dekicom. Kuhano vino u jednoj, a draga osoba obgrljena drugom rukom i eto vas usred jednog od bezvremenskih panonskih šlagera – „fijaker stari ulicama luta“ dok „cijele noći snijeg polako pada“.

Iskoristite najšareniji mjesec u godini za svoj posjet Slavoniji i Baranji!

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI