Microneedlingom protiv ožiljaka od akni

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Danas se na tržištu može pronaći mnoštvo tretmana i preparata za njegu kože, a jedan koji se izdvaja i postaje sve više popularan je tretman microneedling. Microneedling je tretman koji se izvodi dermapenom i mikroiglicama koje rade mikrooštećenja kože kojima se potiče obnova i prirodno stvaranje kolagena. Iako se koristi kao tretman za uklanjanje bora, najviše je poznat u tretmanima uklanjanja ožiljaka na licu nastalih od akni, strija, pigmentacija.

Kada se spomene microneedling, nekima je prva pomisao na bolnost tretmana. Međutim, ovaj tretman nije bolan usprkos korištenju iglica upravo zato što se pri izvođenju tretmana koriste sitne, male iglice – mikro igle. Traje do sat vremena, a velikih posljedica nema. Naime, lice nakon tretmana bude od laganog crvenila do jačeg crvenila, što ovisi o dubini na kojoj se postupak radi, ali i problematici. Samo izvođenje tretmana vremenski, ali i posljedično crvenilo, ovisi o tome radi li se o klasičnom anti-age tretmanu ili onom kojim želimo ukloniti ožiljke. Oporavka gotova da i nema, no nakon tretmana preporučujemo izbjegavati u idućih nekoliko dana trening ili saunu – zbog znojenja, kao i sunčanje, bilo u solariju ili prirodno.

Upravo zbog toga je idealno raditi microneedling u ovom vremenskom razdoblju, u jesen, zimu ili rano proljeće. Razmak između tretmana je dva tjedna, a preporuka je tri do šest tretmana, što opet ovisi o stanju kože. Ako microneedlingom tretiramo bore ili ga općenito radimo za osvježavanje lica odnosno kao anti-age tretman, za vrijeme samog tretmana apliciraju se razni kokteli i boosteri koji ulaze duboko u dermu. Inače, microneedlingom možemo aplicirati: hijaluron, vitamin C, faktore rasta, peptide, hidratacijske serume te razne anti-age serume.

Važno je znati da microneedling ima široku primjenu, ali bi pristup svakako trebao biti individualan. Naime, osobe koje imaju problema s kožom lica svakako se trebaju prvenstveno konzultirati s dermatologom, a to uključuje i tinejdžere, iako njima ne bih preporučila microneedling. On se inače koristi od 25-te godine kada i koža sazrije. Ta godina je i ključna u zdravlju naše kože jer s 25 počinje opadati razina kolagena i hijalurona u tijelu, počinju se stvarati prve bore. Također, ako imate upalne akne, bilo kakve ranice ili herpes na licu, microneedling se ne smije u tom slučaju koristiti.

Najjednostavnije rečeno, microneedling je posljednja stavka kod osoba koje se bore s aknama. Tek kada se lice očisti od upala i zatvore sve ranice, oni ožiljci koji ostaju tretiraju se microneedlingom.

U Dharma institutu već nekoliko godina radimo microneedling tretmane i izuzetno smo zadovoljni rezultatima, pogotovo u anti-age konceptu. S obzirom na to da sam tretman potiče obnovu kože i proizvodnju vlastitog kolagena, s dodavanjem boostera koje odaberemo prema našem konceptu individualnog pristupa, rezultati su fantastični. Koža bude osvježena, blistavija, ten ujednačen, bore vidljivo smanjene.

Ivana Škender

Autorica: Ivana Škender, Kozmetolog i wellness manager, Dharma – institut ljepote

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI