Mindfulness na radnom mjestu i kako ostati u miru

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Naši poslovi plaćaju nam životni standard, zauzimaju mnoge naše sate u danu i čak mogu našem životu dati smisao. No, poslovna svakodnevica, također može biti izvor značajnog stresa: kratki rokovi, kriza i teški razgovori. Bez obzira koliko volite svoj posao, u nekom trenutku možete se osjetiti zaglavljeno i pod stresom. Može izazvati tjeskobu. Mindfulness na radnom mjestu prvi je počeo primjenjivati Google. Sačuvati svoje zdravlje od prevelikog utjecaja kortizola koji se izlučuje pod utjecajem pritiska i stresa, naš je prioritet broj jedan. Da bi u tome uspjeli, postoje jednostavni načini primjene koji vode do smanjenje utjecaja stresa na vaš um i tijelo i sindroma sagorijevanja na radnom mjestu.

Mindfulness na radnom mjestu

Donosim nekoliko smjernica za lagan i ugodan početak kako vam metoda ne bi postala odbojna već ugodna i zabavna u primjeni.

Jedna radnja u jednom trenutku

Multitasking je poguban mit koji uzima našu energiju i šteti zdravlju.

Kad stalno letimo s jednog zadatka na drugi, ili radimo više zadataka paralelno (počevši od čitanja e-mailova dok jedemo sendvič), kvaliteta našeg zdravlja i gubitak energije u danu može biti prilično zabrinjavajući. Vježbanjem svjesnosti – jednostavnim prepoznavanjem jedne stvari koju radimo u trenutku – možemo se istrenirati da postanemo „mentalno i fizički na istom mjestu“ (npr. pokušajte ne razmišljati o večeri za obitelj dok sjedite na važnom sastanku) i tako eliminiramo stres koji dolazi uz gubitak energije.

Svjesnost i povezanost uma i tijela u trenutku, pomaže smanjiti pogreške, štedi vrijeme i povećava našu kreativnost na poslu.

Neka pauza bude korisna

Pobrinite se da vrijeme pauze koristite svjesno i korisno.

To bi konkretno značilo, 6 minuta pauze bez mobitela, kave i cigare. U ovih prvih 6 minuta, odradite svjesnu pozornost na 3 stvari:

  1. Istezanje 2 minute – izaberite laganu vježbu za gornji, srednji i donji dio tijela.
  2. Svjesno disanje 2 minute – vježba svjesnog disanja, opskrbit će tijelo kisikom i umiriti um. Osjećat ćete se preporođeno i s dodatnom količinom energije.
  3. Body scan 2 minute – svjesnost se ne odnosi samo na usklađivanje sa svojim radnim zadacima. Radi se i o tome da budete svjesni svog fizičkog tijela. Promotrite mentalno poruke svog tijela. Razgovor s tijelom je važan. Ono uvijek reagira posljedično na naše misli i hormonske reakcije. Ako se uznemirite oko neke informacije, osjetit ćete bol u želudcu ili slično. Dakle, pokušajte osjetiti što vam vaše tijelo poručuje. To činite tako da zatvorite oči i lagano usmjeravate svoju pozornost na dijelove tijela od glave do pete. Zadržite se kratko, prepoznajte senzacije, emocije ili poruke i krenite dalje. Ljudi koji komuniciraju sa svojim tijelom, donose svjesnije odluke. Ova metoda je poznata kao body scan.

Povezano: Je li mindfulness postao cool trend 21. stoljeća i kako iskoristiti svoju moć izbora

Oprostite na… čemu?!

Skloni smo se ispričavati nebrojeno puta za stvari koje realno, ne traže ispriku. No, kada to činimo pretjerano, mi zapravo sebe umanjujemo u odnosu na onoga kome se ispričavamo i tako gubimo samopouzdanje i dragocjenu energiju.

Pokušajte u sljedećim situacijama na poslu, „Oprostite na“ zamijeniti svjesno sa „hvala na …“

To bi u praksi izgledalo ovako:

Sastanak: „Oprostite na kašnjenju“ promijenite u „Hvala na strpljenju“.
Telefonski razgovor: „Oprostite na propustu“ promijenite u „Hvala na mišljenju“.
E–mail: „Oprostite na krivom materijalu“ promijenite u „Hvala na ukazivanju“.

Što će se dogoditi ako nastavite prakticirati ove vježbe?

  • Postat ćete obzirniji prema sebi.
  • Primijetit ćete kada ste loše raspoloženi i moći ćete takvo raspoloženje otpustiti.
  • Stvari koje su vas živcirale više vas neće iritirati u tolikoj mjeri.
  • Postat će vam nebitni drugi i njihovo ophođenje prema vama.
  • Uobičajeni mentalni obrasci će se zamijeniti novima.

Ono što je potrebno je odluka i dosljednost. Svjesno, a ne stresno, voditi sebe umijeće je koje se uči svakodnevno.

Povezano: 3 principa uz koja ćete uvijek imati dovoljno vremena za sebe

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI