Otkriven evolucijski razlog zašto je ženama hladnije nego muškarcima

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Istraživači Zoološke škole Sveučilišta u Tel Avivu nude novo, evolucijsko objašnjenje za poznati scenarij u kojem žene nose džemper na posao, dok se njihovi muški kolege osjećaju ugodno noseći kratke rukave u uredu s klimom. Znanstvenici su zaključili da ovaj fenomen nije svojstven samo ljudima, jer mnoge muške vrste endotermi (ptice i sisavci) preferiraju hladniju temperaturu od ženki.

“Mužjaci i ženke različito osjećaju temperaturu. To je ugrađena evolucijska razlika između sustava osjetljivosti topline dvaju spolova, koja je, između ostalog, povezana s procesom reprodukcije i brigom za potomstvo”, kažu istraživači.

Studiju su vodili dr. Eran Levin i dr. Tali Magory Cohen sa Zoološke škole i Prirodoslovnog muzeja Steinhardt na Sveučilištu u Tel Avivu, Yosef Kiat sa Sveučilišta u Haifi i dr. Haggai Sharon s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Tel Aviv.

Nova studija uključivala je dubinsku statističku i prostornu analizu distribucije desetaka vrsta ptica i šišmiša koji žive u Izraelu, zajedno s opsežnim pregledom međunarodne istraživačke literature na tu temu. Doktor Levin, koji između ostalog proučava fiziologiju i ponašanje šišmiša, u svojim je prethodnim studijama primijetio da se tijekom sezone parenja mužjaci i ženke nastoje odvojiti, a mužjaci nastanjuju hladnija područja. Na primjer, cijele kolonije u špiljama na padinama planine Hermon sastavljene su samo od mužjaka tijekom sezone parenja, dok u toplijem području Galilejskog mora uglavnom postoje ženke, koje tamo rađaju i odgajaju svoje mladunce. Upravo je ta pojava pobudila njegovu znatiželju.

Štoviše, proučavanje istraživačke literature otkriva nekoliko primjera sličnog fenomena koji se opaža kod mnogih vrsta ptica i sisavaca. Kod ptica selica mužjaci zimuju u hladnijim područjima od ženki. Među mnogim sisavcima, čak i kod vrsta koje cijeli život žive u parovima ili u mješovitim skupinama, mužjaci preferiraju hlad, dok ženke više vole sunčevu svjetlost ili se mužjaci penju na vrhove planina, dok ženke ostaju u dolinama.

Nakon pregleda literature, istraživači su proveli vlastito istraživanje. Uzorkovali su podatke prikupljene u Izraelu tijekom gotovo 40 godina o tisućama ptica iz 13 vrsta ptica selica sa 76 mjesta i 18 vrsta šišmiša iz 53 različita mjesta. Studija je ukupno obuhvatila više od 11.000 pojedinačnih ptica i šišmiša, od planine Hermon na sjeveru do Eilata na jugu.

Nalazi studije jasno su pokazali da mužjaci preferiraju nižu temperaturu od ženki te da ta sklonost dovodi do razdvajanja spolova u određenim razdobljima tijekom ciklusa uzgoja, kada mužjaci i ženke ne trebaju, pa čak i mogu ometati, jedno drugo.

Dr. Levin: “Naša studija pokazala je da ovaj fenomen nije svojstven samo ljudima – među mnogim vrstama ptica i sisavaca ženke preferiraju toplije okruženje od mužjaka, a u određenim trenucima te sklonosti uzrokuju segregaciju između dviju vrsta. U svjetlu otkrića i činjenicu da je to raširena pojava, pretpostavili smo da se radi o razlici između mehanizama osjetljivosti topline ženki i mužjaka, koji su se razvili tijekom evolucije. Ta je razlika slična razlikama između osjeta boli dva spola, a na njih utječu razlike u živčanim mehanizmima odgovornim za osjet, kao i hormonalne razlike između muškaraca i žena. “

Dr. Magory Cohen primjećuje da ta razlika ima niz evolucijskih objašnjenja. Prvo, razdvajanje između mužjaka i ženki smanjuje konkurenciju oko resursa u okolišu i drži podalje mužjake koji mogu biti agresivni i ugroziti bebe. Nadalje, mnoge ženke sisavaca moraju zaštititi svoje potomstvo u fazi kada još nisu u stanju same regulirati tjelesnu temperaturu, pa su razvile sklonost relativno toploj klimi.

Izvor: Global Ecology and Biogeography i znano.st

The post Otkriven evolucijski razlog zašto je ženama hladnije nego muškarcima appeared first on She.Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI