Ovi trikovi olakšat će vam duge obiteljske vožnje automobilom!

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Trikovi iskusnih roditelja za duge obiteljske vožnje automobilom

Obiteljske vožnje mogu biti zamorne, no ako dugo traju, velika je šansa da će stvari krenuti u neželjenom smjeru. Za početak, birajte doba dana koji obuhvaća vrijeme kada vaša djeca spavaju kako bi barem dio puta proveli “mirno”. Uz to, razmislite o tome gdje će biti stanke na putu, ali i o dodatnom noćenju na pola puta ako se radi o 10 ili više sati vožnje. Opremite se svime što bi vam moglo zatrebati kako bi put protekao udobnije.

Stvorite “cozy” atmosferu

Prije samog puta pripremite automobil kako bi vožnja bila udobna. Bacite smeće, očistite sve površine, nabavite razne sigurne organizatore. Na prozore stavite sjenila protiv sunca, a pri ruci neka stoje jastučići i lagane deke. Autosjedalice neka budu dobro pričvršćene, čiste i spremne za uporabu. Razmišljajte praktično i sve stvari stavite nadohvat ruke ili blizu djece. Poput boca s vodom, funkcionalnih igračaka, stalka za tablet i slično. Djeca se mogu i izuti kako bi im bilo udobnije, a za put neka svakako odjenu laganu, udobnu odjeću. Ne zaboravite na nekoliko vrećica koje će poslužiti za otpad ili za druge hitne slučajeve. Unaprijed pripremite omiljenu glazbu i sadržaj koji se može gledati/slušati bez uporabe interneta, posebice ako putujete izvan Hrvatske ili EU.

Pripremite hranu i piće

S obzirom na gužve u prometu, visoke cijene i ograničen izbor na benzinskim postajama, nije na odmet unaprijed pripremiti hranu i piće (i natočiti gorivo). Izbjegavajte previše slatkog pića i slatkiša – sigurno znate i sami kako oni utječu na mališane, zadnje što vam treba je “sugar overdose” za vrijeme duge vožnje. Odličan izbor su integralne tortilje punjene šunkom, sirom, salatom i povrćem. Možete napraviti zdrave muffine ili kroasane te uzeti gotove voćke poput banana koje se jednostavno konzumiraju. Obratite pažnju na temperature kako se hrana ne bi brzo pokvarila, a dobar izbor su i frižider – torbe.

Planirajte zabavu

Za vrijeme dugih vožnji važno je kombinirati razne aktivnosti kako bi vrijeme brže prošlo. Osim spavanja, odmaranja, crtića/filmova, ubacite i neke zabavne obiteljske aktivnosti. Poput onih da djeca nabroje boje koje vide kroz prozor, a svi će uživati i u kultnoj igri “kaladonta”. Pripazite da igračke koje nosite nisu oštrih rubova, teške ili od lomljivih materijala kako bi vožnja bila što sigurnija. Odličan izbor su plišanci, piši – briši ploča za crtanje, gumene loptice. Igrati se možete i na stajalištima kako bi djeca “protegnula noge” trčući ili skakući/skupljajući kamenčiće. Razmišljajte o destinaciji pred vama, a doskočite i pitanjima “jesmo li već stigli” pokazujući mapu puta ili posjećujući zanimljive znamenitosti na ruti.

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI