ovih 10 namirnica odlične su za rast kose!

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Ovih 10 namirnica odlične su za rast kose

Grčki jogurt

Osim što je izuzetno ukusan i odličan dodatak mnogim jelima, ujedno je top namirnica za rast kose. Osim grčkog dobar izbor je i klasičan jogurt ili kefir. Sadrži proteine i željezo koji su bitni za predivan izgled vaše kose.

Jagode

Kaže se da šalica jagoda sadrži odličnu dnevnu dozu vitamina C, koji je potreban za formiranje kolagena. Kolagen je glavni sastojak naše kose, stoga spojite jogurt s jagodama i ubrzo ćete uživati u raskošnoj frizuri.

Prokulice

Gotovo da nema osobe koja voli prokulice, no valja ih što prije maknuti sa “trona omraženosti”. Osim što se mogu pripremati na brojne načine i tako “zakamuflirati” intenzivan okus, izuzetno su dobre za zdravlje pa tako i kosu. Kaže se da uklanjaju toksine i štite od raka, a već par komada ima dovoljnu dnevnu količinu vitamina C, baš kao i jagode. Optimalno ih je kuhati na pari točno 5 minuta.

Losos

Odličan je izvor proteina i biotina, oba vrlo važna za rast kose. Sadrži i izuzetno važne omega 3 masne kiseline. I najbolje od svega, možete ga konzumirati dimljenog ili pirjanog uz ukusno povrće i preljev od senfa. Mljac!

Jaja

Odličan su izvor proteina, a i lako dostupna namirnica, prigodna za svačiji budžet. Kao i neke druge namirnice i jaja sadrže protein i biotin, dinamičan duo kojeg kosa voli.

Leća

Šalica leće sadrži 18 grama proteina i 7 mg željeza. Konzumirate li leću s hranom bogatom vitaminom C (kao prokulice) željezo će se još lakše apsorbirati. Odličan je ovo izbor i za vegetarijance i vegane, kojima ponekad nedostaje upravo tih vitamina.

Slanutak

Odličan dodatak varivu ili salati, slanutak sadrži vlakna, što je odlično i za duži osjećaj sitosti, a šalica sadrži 15 gr proteina, za koji već znamo koliko je važan za zdravlje i kosu.

Orašidi i sjemenke

U doziranim količinama, svaka bi prehrana trebala sadržavati orašaste plodove i razne sjemenke. Odličan su međuobrok i dodatak smoothieju. Sjemenke suncokreta sadrže proteine i željezo, lanene sadrže omega 3 masne kiseline. Bademi su puni biotina i proteina, a proteina ima i ukusni pistacio.

Sardine

Također sadrže proteine i željezo, brzo se pripremaju i odlične su za svaki budžet. Iako se s njima ne mogu pripremati vrlo kreativna jela niti su možda prvi izbor kada se radi o ribi, sardine su zaista odlično i zdravo jelo.

Tuna

Još jedan odličan izvor proteina koje ćete dobiti iz samo jedne konzerve ili odreska. Prednost je što je možete pripremiti na bezbroj načina (mi je volimo u obliku paštete).

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI