Ovo je 5 najčešće pretraživanih dijeta za mršavljenje, saznajte koja je najbolja za vas

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


5 najčešće pretraživanih dijeta za mršavljenje

Bilo da želite skinuti 2 ili 22 kilograma, svaki početak je težak, a trebate biti spremni uložiti vrijeme i trud. Upravo kako ne biste gubili vrijeme, važno je od početka odabrati pravi režim prehrane. Uvijek se preporučuje obaviti rutinske analize i razgovarati s nutricionistom jer je svaki organizam drugačiji. Ipak, čini se da su ove dijete vrlo učinkovite jer se obično najčešće pretražuju i o njima se puuuno priča. Evo i zašto.

Liposukcijska dijeta

Iako ima pomalo “clickbait” naziv, ova dijeta nema veze s liposukcijom niti će vam donijeti takve rezultate. Ipak rezultati će se brzo vidjeti, već za 24 sata. Idealna je za one koji obožavaju slatko i često konzumiraju slatkiše i sličnu hranu, kako bi se tijelo očistilo, a hormoni vratili u balans. Dijeta se temelji na unosu proteina i masti te izbjegavanju šećera, a obično se uz nju koriste suplementi aminokiselina. Provodi se u intervalima od 10 ili više dana. Recimo, za 10-ak dana možete izgubiti 6 do 10 kilograma i to bez “yo-yo” efekta. Dijeta nije vrlo stroga te uključuje brojne dopuštene kombinacije namirnica. Za doručak možete uživati u omletu sa sirom, smoothie napicima i raznim salatama. Ručak je temeljen na mesu po izboru i prilogu bez ugljikohidrata, kao i večera. Također je važno piti i puno vode, oko 2 litre minimalno svakog dana, što se uvijek i preporučuje za mršavljenje.

Medicinska dijeta

“Legenda” kaže da se ovaj način prehrane koristio kod pacijenata koji moraju izgubiti kilograme prije operacije ili nekog zahvata, a bez da izgube energiju. Odatle i sam naziv. Ovim načinom prehrane možete izgubiti i do 15 kg u 2 tjedna. Iako ni jedna dijeta nije “zdrava”, ova može biti korisna ako vam je važno malo smršavjeti u kratkom vremenu i pri tom ne biti gladna. Ne koristi se dugotrajno, maksimalno 2 tjedna, nakon čega slijedi pauza također od 2 tjedna. Odlikuje je voćni doručak (recimo naranča) popraćena integralnim krekerima i nezaslađenom kavom ili čajem. Za ručak birajte meso piletine li puretine u kombinaciji s povrćem ili pak nemasni sir umjesto mesa. Večera je lagana, a uključuje kuhano jaje ili komad mesa u kombinaciji sa svježim ili kuhanim povrćem.

Dijeta 10 posto

Dok su prethodne dijete prilično jednostavne, dijeta 10 posto uključuje malo kombinacija i planiranja. Sam naziv otkriva koja je poanta ove prehrane – u 3 tjedna gubite 10% svoje težine. Temelji se na brojanju i unosu kalorija koje ste izračunali prema svojoj kilaži. Broj kila pomnožite s 25. Ako imate 80 kila smijete dnevno unijeti 2.000 kalorija. Manji je izbor dozvoljenih namirnica, a mršavljenje je brzo i učinkovito. Prednost je što možete jesti kad god osjećate glad, a uz nju se preporučuje (kao i uz svaki režim prehrane) minimalno 30 minuta svakodnevne tjelovježbe ili barem šetnje. Prehrana uključuje povrće, voće, meso i ribu, a sve bi se trebalo jesti sirovo, kuhano na pari ili u vodi, bez prženja i pohanja.

Povezano: 7 grešaka koje vam mogu pokvariti dijetu

Dukan dijeta

Ne čudi da je ova dijeta toliko popularna, jer svoje obožavatelje ima diljem svijeta, među brojnim celebrityjima poput Jennifer Lopez i Gisele Bundchen. Osnovica je jednostavna: birate proteine, a izbacujete ugljikohidrate i masti. Tako bi organizam trebao biti dulje sit, a s unosom zdravijih namirnica. Sastoji se od nekoliko faza: faza napada, gubitka kilograma, stabilizacije i održavanja. Važno je piti i puno vode, jer prehrana koja se bazira toliko puno na proteinima može biti izazovna za bubrege. Ova dijeta je za one koji vole pravila i dosljedni su. Nezanimljiv izbor i nekreativna kombinacija namirnica najveći su izazovi ove dijete.

Dijeta bez ugljikohidrata

Možda i najomiljenija među svim dijetama je ona bez ugljikohidrata. Iako su “ugljići” prisutni u puno hrane koju volimo, ipak još uvijek ostaje veliki broj namirnica, recepata i kombinacija ako ih odlučite izbaciti na neko vrijeme. Možete napraviti i svoju inačicu ove dijete pa ugljikohidrate jesti samo za doručak i to u zdravijem obliku (recimo domaći kruh od pirovog brašna). Kod ove prehrane pojačava se unos ribe, mesa, sireva, jaja i gljiva, a sve to može biti temelj za brojna ukusna jela. Za doručak možete uživati u jajima i slanini, za ručak u pilećoj salati, a navečer napravite paštetu od tune koju možete namazati na razno povrće.

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI