ovo su pravila ponašanja kojih se elegantne dame uvijek drže

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Bonton za žene za savršeni prvi (i svaki) dojam

Bonton za žene prisutan je već dugi niz godina, no suvremena žena prilagodila ga je sebi. Neovisna, snažna, nježna i emotivna, današnja žena može biti što god poželi. A najljepše smo onda kada smo “svoje”, kada se ne bojimo pokazati svoju ženstvenu stranu i prirodnu otmjenost koja leži u svakoj od nas. Pomoću ovih trikova i društvenih etiketa, ostavit ćete upečatljiv dojam uvijek i svugdje.

Modne smjernice

Gdje god krenuli, velika je vjerojatnost da sa sobom nosite i torbicu, kakva god ona bila. Sofia savjetuje da, ako po danu nosite velike torbice tipa shopper bag ili “cekera”, za večernje izlaske i događanja odaberete manje modele tzv. clutch. Tako ćete odvojiti dnevne od večernjih torbica i prilagoditi ih svome outfitu. Ako znate da ćete nakon prijepodnevnih aktivnosti otići na neki event ili izlazak, ako je moguće, odaberite manju torbicu za cijeli taj dan.

Kod odabira nakita – manje je više. Često smo u nedoumici ako u kutijici s nakitom imamo cijeli set (naušnice, ogrlica i narukvica/prsten), da li kombinirati sve navedeno. Odgovor je – ne. Radije kombinirajte ogrlicu i prsten ili naušnice i narukvicu. U suprotnom ćete postići suprotan dojam od elegantnog outfita.

Povezano: 3 jednostavna trika uz koja će vaš outfit uvijek izgledati skupocjeno

Kada nosite otmjenije komade odjeće poput bluze ili košulje, često mislimo da je dobar odabir grudnjak u istoj boji kao majica/bluza. Posebice ako je prozirniji materijal. No zapravo se preporučuje grudnjak u nude ili bež boji kako bi bio što manje vidljiv kroz sve boje i materijale.

Nosite li kapu ili šešir, možda se pitate što s njima kada sjednete u unutrašnjost kafića ili restorana. Opće smjernice kažu kako bi sportske i slične kape trebali skinuti kada sjednete za stol, no šešir koji je dio outfita slobodno ostavite i nemojte ga skidati. Nosite li kapu iz nekih drugih razloga i ne želite je skinuti, bolji odabir bio bi lijepi šal ili marama.

Sunčane naočale također nemojte ostavljati na glavi ili ih objesiti na majicu. Jednostavno ih spremite u etui i u torbicu.

Etikete ponašanja za stolom

Bonton za žene često uključuje smjernice za odlazak u restoran, hotel, domjenke. Tako neka od pravila glase: nikad ne “pušite” u hranu kako biste je ohladili, a juhu grabite žlicom suprotno od sebe, umjesto na klasičan način. Mobitel nikada ne bi trebao biti na stolu, a jedno pravilo koje od malena znamo – s hranom u ustima ne biste trebali pričati, a sjediti biste trebali ravno i uspravno.

Nakon jela mnogi od nas posežu za čačkalicom i misle da je jednostavno prekrivanje rukom dovoljno pristojno. Sofia savjetuje da se ipak ispričate gostima i pođete do toaleta. Ako pijete koktel, izbjegavajte pojesti voće i ostale ukrase koji uz njega dolaze, koliko god primamljivi bili. Umjesto toga, ostavite ih na tanjuriću ili maramici lijevo od čaše s koktelom.

Jedete li predjelo poput čipsa s umakom, uzmite dio umaka na tanjur i tako konzumirajte predjelo. Čips bi trebali pojesti u jednom komadu (jedan “dip” za jedan komad čipsa). Torbicu nikada nemojte staviti na stol ili na pod. Umjesto toga, stavite na slobodan stolac do sebe, iza sebe na stolicu gdje sjedite ili koristite držače torbice.

Društvene etikete

Ako se morate sagnuti u društvu (recimo da nešto pokupite) učinite to cijelim tijelom, iz koljena umjesto da se naprežete s leđima (kao što činimo kada nas nitko ne gleda). Djelovat ćete elegantnije, a nosite li suknju ili kraću haljinu, tada posebice pripazite na saginjanje.

Kada izlazite iz sobe (recimo s intervjua ili poslovnog sastanka), nemojte okrenuti leđa ostalima. Umjesto toga leđima stanite ispred vrata, zahvalite se i pozdravite sudionike, te primite kvaku i izađite unatrag, zadržavajući kontakt očima dok ne izađete iz sobe. Ovaj bonton za žene vrijedi i za muškarce i za ulazak kao i izlazak iz svake prostorije.

 

Kada idete u goste, nikada nemojte doći praznih ruku (još jedna stvar koju smo od malena većinom usavršili), a na događanje stignite unutar 10 minuta od predviđenog početka. Također biste u društvu trebali izbjegavati mobitel, bilo pozive ili poruke, osim u slučaju velike hitnosti (etiketa koju će pravi ljudi posebno cijeniti u današnja vremena).

Važno je reći da su ovo smjernice za žene koje žele ulagati u svoj dojam, prezentaciju i eleganciju. No, to biste trebali činiti u onoj mjeri u kojoj je vama ugodno i odgovara vašim stavovima, stilu i osobnosti. Uživajte u dobrom društvu i zanimljivim događanjima, a smjernice koristite pomalo dok ne steknete trajnu naviku.

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI