pazite kako se odnosite prema svome tijelu i što unosite u svoje tijelo

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Neke greške sam morala ponoviti iznova i iznova da bih naučila lekciju, a neke greške sam platila zdravljem. Jedna od grešaka je bilo vrijeme trajanja treninga. Imala sam fazu od godinu-dvije kada mi je trening trajao do dva i pol sata, ponekad čak i tri. Da. Dobro ste pročitali, dva i pol sata do tri sata, pet puta tjedno. Kao da sam profesionalna sportašica koja se spremala za Olimpijadu.

Za zagrijavanje bih otrčala 5-6 km, onda odradila trening za određenu mišićnu skupinu na svim spravama koje sam našla, a koje služe za te mišiće na koje sam se namjerila tog dana. 25 ponavljanja, 4 serije na svakoj spravi, da bude okruglo 100 ponavljanja. Čim više, čim dulje, tim bolje-postići ću željene rezultate, tj. brže budem smršavila, a kad smršavim život će biti savršen. Ja ću biti savršena kao sve divne curke Instagrama/Facebooka. Zvuči li imalo poznato?

Fitness centar u kojem sam tada trenirala bio je krcat samoprozvanim trenerima koji su bili jako široke ruke u davanju savjeta mladim, nadobudnim vježbačima jer su ih jedino oni, u svom neznanju, slušali.

Nažalost, i ja sam bila jedna od njih koja se povela za „brže-više-jače“ motom. Beskrajni sati u teretani, vježbe i bol koje sam se prisiljavala trpjeti, jer kako ono ide „GO BIG OR GO HOME“. To me dovelo do toga da sam izgubila menstruaciji na 11 mjeseci, kortizol – stres kojem je moje tijelo bilo izloženo je prevagnuo i naštetio radu moje štitnjače pa mi sad jutra započinju tabletom Euthyroxa.

Zaslužujete biti bolje same prema sebi

Težim načinom sam naučila koliku ulogu ima vrijeme trajanja treninga u životu mlade rekreativke. Znam koliko je teško biti osoba s viškom kilograma, željom da ih skine u najkraćem mogućem roku. Moj savjet vama koje ste se pronašle u nekom retku ovog teksta je da zaslužujete bolje. Zaslužujete bolje dati sebi. Zaslužujete biti bolje same prema sebi, uzeti vremena koliko treba da se prilagodite svojim odlukama psihički, emocionalno i fizički.

Višak kilograma se ne gubi rigoroznim treninzima. Ne isparavaju izgladnjivanjem i preskakanjem obroka. „Škembica“ neće nestati preko noći jer nije preko noći nastala.

Masno tkivo ćete otpustiti postepeno, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, ne duljom od 75 minuta (s uključenim zagrijavanjem i istezanjem). Smršavit ćete kad se opustite, pobrinete se za svoje gušte – značilo to da ćete pojesti sladoled jedanput tjedno – uživajte u njemu, bez zbrajanja kalorija. Uživajte u životu.

Upoznajte svoje tijelo

Prema istraživanjima Američkog sveučilišta sportske medicine za „topljenje“ viška kilograma trebali bismo vježbati 150-300 minuta tjedno. Ispitanici koji su vježbali 250 minuta i više tjedno imali su bolje rezultate u ovom istraživanju od onih koji su imali veći obujam treninga tj. trening koji je trajao dulje.

Odgovor na pitanje „Što jesti?“ je zapravo jako jednostavan. Hranu. Pravu, neprerađenu hranu. Mnogo sezonskog voća i povrća, cjelovitih žitarica, hranu bogatu proteinima i zdravim masnoćama. Istražujte, učite, upoznajte svoje tijelo – koje namirnice mu odgovaraju, a koje ne i prilagodite se tome. Usporite dok jedete. Žvačite. Doživite taj divan, nutritivan i okrepljujući obrok pred sobom. Hranu koja će postati dio vas. Ako samo malo razmislite, mi stvarno jesmo ono što pojedemo. Na vama je odluka hoćete li biti „fake, easy and cheap“ hraneći se brzom hranom koja se servira u megiću i njemu sličnima ili ćete se tretirati s poštovanjem i obratiti pažnju na ono što unosite u svoje tijelo.

Pravilna prehrana nema univerzalnu definiciju (po mom mišljenju) jer za svatko od nas ima drugačije potrebe i životne navike. Nismo svi isti, tako da možete shvatiti manjkavost dijeta koje se reklamiraju kao idealno rješenje za sve i obećaju rezultate preko noći. Pazite na sebe, pružite si ljubavi i nježnosti. Nemojte se povoditi za komercijalnim obećanjima fitness industrije da će vas, mjesec dana prije plaže, neki režim treninga ili redukcijske dijete pretvoriti u top modela. Vi već jeste top model svog života. Stoga, opušteno idite na plažu, more, planine, zbog sebe. Namjerno i svjesno uživajte u trenutku, u svom tijelu. 🙂

Povezano: Joga mi je promijenila život: prvi put sam našla razumijevanje i strpljenje za sebe

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI