Ples ega i poniznosti – je li vjernost postala staromodna?

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Nekoliko mojih prijateljica su već neko vrijeme same. I nekoliko njihovih prijateljica isto. One su mlade, samostalne i uspješne žene koje, nevoljko priznaju, ali rado bi na kraju dana imale nekoga s kim će to sve podijeliti. S druge strane, svaki drugi brak se raspada zbog prevare. Isto tako, i sama znam za nekoliko slučajeva prevare, a prijatelji su podijelili priče o prevarama koje su oni čuli. Pa kako je taj paradoks moguć? Je li vjernost postala staromodan koncept koji je nepoželjan i dosadan?

Brak bi trebao biti partnerstvo, odabrana zajednica i mirna luka. No, izgleda da se u njemu odvija ples ega i poniznosti, u kojem ego pobjeđuje. Čini se da se naša, službeno monogamna kultura, zapravo bazira na lažima jer u javnosti zastupamo odanost i miran bračni život, a u privatnosti nikad manje (sretnih) brakova. A oni koji se i sklope, ubrzo se okončaju.

Kada bajka postane tragedija

Jasna je granica oko fizičkog dijela prevare, ali sve ono okolo je pomalo mutno. Zar je doista moguće povjerovati da bi netko riskirao svoj brak, svoju sigurnu luku, zbog nekoliko trenutaka fizičkog zadovoljstva? Priča je malo kompleksnija. S jedne strane, u braku želimo sigurnost i uzbuđenje, strast i čvrstu bazu, ljubav i igrice, a kada se pojavi osoba s kojom bi bilo vrijedno potruditi se i to i ostvariti, bježi se iz te zajednice, brzoj i lakoj zabavi. Stoga, za čime se zapravo žudi dok se vara? Bježi se od bliskosti, utočišta ili k tome?

Prevare nisu slučajne. Postoje uzroci i motivi, puno dublji nego što se to čini na prvi pogled. Ali postoje i posljedice, i to dalekosežne. Prevara obeščašćuje i razdire zajednicu te pokreće silovitu gorčinu i tugu. U nekim slučajevima dovodi i do posebno žalosnog ishoda, a to je život u šarenoj laži kada se zna da supružnik vara, ali se odlučuje živjeti u blaženom neznanju. Zajednica bazirana na laži ne može biti čvrsta jer se temelji na održavanju obmane.

Bajka postaje tragedija kada se slušaju izlizana opravdanja i nespretni odgovori. Bilo da je riječ o prevari iz dosade ili pokušaju intimnosti, to je točka preokreta koju neće tek tako opravdati kreativna paleta opravdanja i prebacivanje odgovornosti.

U braku kao ishodištu stabilnosti, daruje se cijelog sebe jer je zalog povjerenje. Neke odluke će nam promijeniti čitav život. Ljubav možda nije najjače oruđe, ali je najučinkovitije i najbolje koje imamo ako našoj bajci želimo dati šansu za sretan kraj.

Povezano: Zlatna pravila ljubavi

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI