Plivanje – savršena tjelesna aktivnost s brojnim dobrobitima za zdravlje

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Plivanje je savršena tjelesna aktivnost, koju možete prakticirati tijekom cijele godine – ljeti najbolje u moru, a ostalih mjeseci u bazenu. Plivati mogu svi, bez obzira na dob, kondiciju i stanje organizma.

Za optimalno zdravlje preporučuje se prakticirati ovu tjelesnu aktivnost oko 30 minuta svaki dan, no i plivanje nekoliko puta tjedno donosi brojne dobrobiti.

Zašto voda pruža takav užitak?

Ljudsko tijelo uronjeno u vodu postaje vrlo lagano. Primjerice, ako ste u vodi do struka, nosite oko 50 posto svoje težine, a ako ste u vodi do vrata, osjećate svega 10 posto svoje težine.

Upravo je zbog tog gotovo bestežinskog stanja boravak u vodi toliko ugodan i opuštajući.

1. Povećava gustoću kostiju i mišića

Ako pratite plivačka natjecanja, sigurno ste primijetili prekrasne vretenaste mišiće kod plivača. To je učinak koji voda ima na tijelo. Plivanje je jedna od najboljih aerobnih aktivnosti koja aktivira cijelo tijelo – mišiće nogu, ruku, leđa, trbušne mišiće, a usto pridonosi fleksibilnosti. U vodi nema naglih pokreta. Cijelo vaše tijelo i svaki mišić mora raditi protiv otpora vode, koji je oko 12 puta veći od otpora zraka, a zglobovi i ligamenti pritom nisu pod opterećenjem.

Stoga je plivanje idealna aktivnost za osobe koje boluju od artritisa i drugih oboljenja koštano-mišićnog sustava.

Plivanje uključuje sve mišiće, a zahvaljujući otporu vode oni moraju jače “raditi” pa tako postaju snažniji i dobivaju bolji tonus. Pola sata aktivnosti u vodi vrijedi kao 45 minuta iste aktivnosti na suhom. Osim što povećava pokretljivost i elastičnost zglobova, istraživanja su pokazala da plivanje pridonosi i boljoj gustoći kostiju, osobito kod žena u razdoblju poslije menopauze. Ako se želite zaštititi od osteoporoze i drugih oboljenja koštanog sustava, iskoristite baš svaku priliku za plivanje. Čak i ako ste imali neke ozljede, plivanje vam neće naštetiti, dapače ubrzat će vaš oporavak.

2. Otklanja stres i poboljšava raspoloženje

Redovito plivanje smanjuje stres i tjeskobu te poboljšava san. Dovoljno je da polako plivate kako biste osjetili i mentalne dobrobiti. Ova vrsta aktivnosti ima meditativni učinak sličan jogi. Naime, dok plivate, usmjereni ste na vlastiti ritam disanje, a istovremeno slušate šum mora koji ima opuštajući učinak.

Plivanje produbljuje disanje, čime se snižava razina kortizola, hormona stresa, i automatski umiruje cijeli organizam. Odavno su poznati pozitivni učinci plivanja kada je riječ o dobrom raspoloženju. To se događa zahvaljujući otpuštanju hormona sreće – endorfina. Plivanje ima i učinak tzv. hipokampalne neurogeneze, što znači da smanjuje štetne učinke stresa na vaš mozak i moždane funkcije.

Također, poboljšava pamćenje i mentalne funkcije. Stoga, ako osjećate da stres narušava vaše zdravlje, uskočite u vodu i otplivajte nekoliko krugova.

3. Ubrzava mršavljenje i povećava energiju

Ništa nije tako djelotvorno u sagorijevanju kalorija kao plivanje. Jeste li znali da u pola sata nježnog plivanja možete sagorjeti čak 200 kalorija? To je dvaput više nego što biste sagorjeli hodanjem.

Naime, kalorije iz hrane koju ste pojeli, brže ćete sagorjeti energičnim plivanjem nego, primjerice, trčanjem ili bicikliranjem.

Evo koliko kalorija možete sagorjeti u 10 minuta određenim načinom plivanja:

  • prsnim stilom – 60 kalorija
  • leđnim kraulom – 80 kalorija
  • slobodnim stilom (prsnim kraulom) – 100 kalorija
  • leptir stilom – 150 kalorija

Stoga je plivanje izvrsna tjelesna aktivnost za pretile osobe. Ako osjećate pad energije, evo što možete napraviti kako biste se energizirali i potaknuli metabolizam – triput tjedno plivajte po pola sata i postići ćete željeni učinak.

pexels-photo-132880

4. Pomaže zdravlju srca

Osim što snaži velike mišiće prsnog koša, poput pectoralisa, plivanje jača i vaš najvažniji mišić – srce. Kao aerobna aktivnost, plivanje potiče rad srca i funkciju pumpanja krvi. Pridonosi i zdravlju krvnih žila te smanjuje upalna stanja u njima i tako smanjuje rizik od nastanka ateroskleroze.

Američki savez za zdravlje srca izvijestio je da 30 minuta plivanja na dan kod žena može smanjiti rizik od koronarnih srčanih bolesti za 30-40 posto.

5. Smanjuje rizik od dijabetesa

Polusatnim plivanjem jednom tjedno možete smanjiti rizik od moždanog udara i dijabetesa tipa 2. Čak i ako imate dijabetes tipa 1 plivanje će vam pomoći da povećate osjetljivost na inzulin.

Ova aktivnost također snižava krvni tlak. Stoga se plivanje umjerenim tempom preporučuje osobama koje boluju od hipertenzije.

6. Ublažava astmu

Zahvaljujući vlažnosti zraka, plivanje ublažava astmu i povećava kapacitet pluća. Zbog veće gustoće vode, pluća moraju intenzivnije raditi kako bi opskrbila krv kisikom, čime se poboljšava njihov kapacitet i smanjuju simptomi astme.

To su potvrdila i istraživanja. Kod skupine astmatične djece koja su prošla 6-tjedni program plivanja znatno su se smanjile tegobe, poput hrkanja i disanja na usta, a nije bilo potrebe ni za hospitalizacijom. Simptomi astme bili su znatno blaži čak i godinu dana nakon tog programa plivanja.

7. Njeguje i štiti kožu

Ovo se, naravno, odnosi samo na plivanje u morskoj vodi jer je poznato da je voda u bazenu klorirana, a klor negativno djeluje na kožu. Morska je voda bogata mineralima poput magnezija, natrija i kalcija, koji hrane vašu kožu i čine je zdravom.

Redovitim plivanjem u moru znatno ćete unaprijediti izgled svoje kože, zahvaljujući hidrataciji i detoksikaciji. Plivanje u moru poboljšat će stanje vaše kože u slučaju psorijaze ili ekcema, a također je čisti i od akni.

8. Pridonosi dugovječnosti i vitalnosti

Znamo da svaka tjelesna aktivnost pridonosi boljem zdravlju i vitalnosti, a plivanje znatno produljuje životni vijek. Istraživanja provedena među više od 40 tisuća muškaraca u dobi od 20 do 90 godina tijekom 32 godine pokazala su da oni koji redovito plivaju imaju čak 50 posto manji rizik od smrti nego oni koji trče ili hodaju

9. Čuva zdravlje trudnica i beba

Plivanje je izvrsna aktivnost za trudnice jer nema opterećenja na zglobove i trbuh. Usto, u vodi nema pregrijavanja, koje trudnice inače trebaju izbjegavati. Budući da plivanje jača srce, koje onda bolje pumpa krv, njime se poboljšava cirkulacija krvi i oksigenacija, što je za trudnice i njihove bebe jako dobro. Voda također smanjuje oticanje zglobova u trudnoći.

Izvor: alternativa-za-vas.com

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI