Počnimo mijenjati nešto na ovaj Dan žena

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Kako to uvijek biva, u ženskim se glavama, u druženju s prijateljicama, znaju se izroditi najljepše ideje. Tako je naša redakcija odlučila napraviti poklon ženama za Dan žena. Samo da se malo prisjetimo, Dan žena slavi ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola.

Ravnopravnost spolova temeljna je ustavna vrednota Republike Hrvatske, prema kojoj bi žene i muškarci trebali biti jednako zastupljeni u svim područjima javnoga i privatnog života, imati jednak status, jednake mogućnosti za ostvarivanje svojih prava i jednaku korist od ostvarenih rezultata.

I same znamo da to nije tako.

Zašto naš BOX, iako smo htjeli izbjeći tu riječ, izgleda ovako kako izgleda i s kojim ciljem smo ga napravili?

Krenut ćemo od prvog slova abecede. A kao – Avon! Naši divni suradnici s kojima smo prošli godine i godine našeg postojanja. Avon u Hrvatskoj podržava žene u najvažnijim problemima: borbom protiv raka dojke i poticanjem samosvjesnosti žena od 2004. godine i do sada je prikupio i donirao više od 3 milijuna kuna. U našem boxu pronaći ćete broš za znakom beskonačnosti koji izražava podršku u borbi protiv nasilja nad ženama, čijom kupnjom i sami donirate za ovu važnu borbu. Pozovite svoje pratitelje i čitateljice da pronađu Avonove humanitarne proizvode na www.avon.hr  i sami postanu dio Avonove humanitarne obitelji.

Istraživanje nevladine udruge PaRiter pokazalo je da je trećina žena u Hrvatskoj prisiljena štedjeti na higijenskim ulošcima jer su im preskupi, a više od 10 posto ispitanica je navelo da nemaju dovoljno menstrualnih potrepština. Vlada se dosjetila, prije koji dan, i smanjiti PDV na menstrualne potrepštine. Menstrualne čašice sve su češći izbor žena od prve menstruacije, tijekom trudnoće, pa sve do menopauze. Čašice brenda INTIMINA napravljene su od 100% medicinskog silikona, što znači da su sigurne za tijelo, ne izazivaju iritaciju ili neugodne mirise i mogu se koristiti uvijek iznova što ih čini ekološki prihvatljivima, a ujedno štede vaš novac.

Ziggy Cup

Budući da još ne znamo konačne rezultate popisa stanovništva, www.dzs.hr za 2020. navodi da je u Hrvatskoj 51,5 posto žena u ukupnom broju stanovništva. Od toga je, primjerice, u ukupnom broju doktora – 63,3 posto žena. 2020. je upisano 57,2 posto studentica na različite fakultete, a u istoj toj godini imamo 57,6 postodoktorica znanosti. Dakle, žene su obrazovanije, a ipak u Saboru ih je daleko manje od njihovih kolega. Knjige češće od ostalih čitaju žene – njih 55 posto.

Kao mali podsjetnik na ovu činjenicu, u našem boxu se našao i ručno rađeni bookmarker naše drage prijateljice Magdalene Bešker iz Ulice snova.

U bezbroj beauty trendova kojima nas obasipaju, uz bezbroj naslova u kojima nas pozivaju na neke bolje verzije, mi smo odabrali onaj koji kaže manje je više. Kada govorimo o mineralnom make upu, jedna od njegovih najistaknutijih zagovarateljica je pionirka beauty industrije Jane Iredale, čiji su mineralni proizvodi svojedobno unijeli pravu malu revoluciju u svijet make upa.

Bili su brend koji je prvi na svom websiteu istaknuo popis svih sastojaka za sve svoje proizvode i objasnio što točno ti sastojci čine. I dio su naše priče.

Globalno, žene na kućne poslove troše tri puta više vremena nego muškarci, dok na plaćenim angažmanima imaju od 16 do 35 posto manju zaradu, pokazalo je istraživanje UN-a o utjecaju pandemije korona virusa na žene (Policy Brief: The Impact of COVID-19 on Women) za 2020. godinu.

Oko 84 posto zaposlenih žena u dobi od 15 do 64 godine radi u uslužnom sektoru, uključujući poslove koji su bili i jesu najpogođeniji pandemijom na kojima često dolazi do gubitka radnih mjesta.

Vodeni park Aquae Vivae u Krapinskim Toplicama predstavlja moderno zdanje uklopljeno u pitome zagorske brege. U boxu će vas dočekati i obiteljska ulaznica za ove predivne bazene koji su punjeni prirodnom, izvorskom, ljekovitom, termomineralnom vodom. Aquae Vivae u svom restoranu nudi jela spravljena prema domaćim receptima, a poštuje i posebne prehrambene potrebe, te svakodnevno nudi i jela bez glutena. Vodeni park ima i ronilački centar, a nudi i usluge sauna i masaža. Aquae Vivae jednom mjesečno organizira poseban program od nekoliko sati namijenjenih samo ženama, StressFreeFriday.

I za kraj, što vam čovjek može dati nego sebe.

Ja vam mogu dati ono što sam iznjedrila, napisala, potiho skrivala pod „opakim“ pseudonimom koji mi je nadjenula jedna od bivših urednica – Drama Queen. Beskrajno sam zahvalna i izdavaču Vorto Palabra koji je pokušao i još uvijek pokušava razbiti moje sumnje u sadržaj koji kreiram u kolumnama.

Razbijte i vi svoje strahove!

Kad sve zbrojite, shvatit ćete da borba za ravnopravno sudjelovanje u zajednici nije ni blizu svoga kraja. A ja vas samo mogu pitati kad ćemo preuzeti zaslužene pozicije i uključiti se više i jače u djelovanja u zajednici?

Možda bi svijet bio ljepše mjesto da žene preuzmu zakonom zajamčena prava.

Sretan Dan žena!

Članak nastao u suradnji s brendovima AVON, INTIMINA, Ulica snova, jane iredale, Aquae Vivave i Vorto Palabra.

Darujemo 5 čitateljica našim She4She boxom!

Pravila su jednostavna:

  • Kako biste sudjelovali u darivanju, u komentare ispod, na webu napišete #she4she
  • Pratite nas putem društvenih mreža Facebook , Instagram i YouTube
  • Možete se prijaviti samo jednom
  • Preporučite prijateljima… Vaše nam je mišljenje važno!

Prijave primamo do 11. ožujka točno u podne.

Random biramo, a dobitnici nakon objave svoje podatke (ime i prezime, adresa i broj telefona) dostavljaju u inbox na našem Facebooku. Podatke koje ostavite koristimo isključivo u svrhu dostave paketa i neće biti dijeljeni trećim osobama. Darove šaljemo samo na adrese u Hrvatskoj u roku 30 dana od javljanja dobitnika.

Dobitnici će biti objavljeni u sklopu ovoga članka te dodani kao komentar na Facebook objavi.

Ako želite provjeriti jeste li jedan od dobitnika, upišite svoje ime u tražilicu.

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI