Pomicanje sata: Kreće ljetno računanje vremena

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Za samo dva dana, odnosno 26. ožujka, kreće ljetno računanje vremena. To znači da ćeš u noći sa subote na nedjelju kazaljke na satu pomaknuti s dva na tri i sat vremena manje spavati. Pomicanje sata uvertira je pravom proljeću i nagovještaj ljetu koje će začas doći. Dani su dulji, odnosno kasnije pada mrak, sve su topliji pa time i savršeni za boravak u prirodi.

Pomicanje sata i prebacivanje na ljetno računanje vremena znači ranije ustajanje i nešto manje sna, no zimi, što stresno utječe na organizam. Tijelo ima svoj unutarnji sat, cirkadijski ritam koji njime upravlja i treba mu vremena da se uskladi s kazaljkama. Stoga ne budi ovih dana stroga prema sebi. Osim pomicanja sata tu je proljetni umor zbog toplijeg vremena i brojnih promjena koje se u ovom periodu događaju u prirodi.

Ako si alergičar, još ti je teže!

Znamo, zvuči kontradiktorno da se u proljeće sve budi, a tebi se kronično spava. No, to je normalno. Odmori kada osjetiš da ti treba odmora, otiđi ranije na počinak, a ako imaš taj luksuz da možeš ustati kada želiš, ne navijaj budilicu.

Također, ne izlaži se pretjeranom fizičkom naporu i jedi laganu, a nutritivno bogat hranu. Za koji dan priviknut ćeš se na ljetno računanje vremena i moći uživati u svim blagodatima koje proljeće i ljeto sa sobom nose. Iskoristi svaki dan jer će za tren doći 29. listopada kada prelazimo na zimsko računanje vremena. Da, tada ćeš dulje spavati, ali će i mrak pasti prije, no što probaviš ručak…

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI