Pravo je vrijeme da se pripremite za jesensku detoksikaciju

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Svaka promjena godišnjeg doba pravo je vrijeme za detoksikaciju. Sada se već polako možemo pripremati za jesen. Detoksikacija je vrlo individualna te se mora odabrati ona koja odgovara vašoj prehrani, zdravlju i želji da ju provedete do kraja. Kako ne bismo previše sami isprobavali namirnice, tako vam donosimo pripremu i osnove detoksikacije za ovo doba godine.

Kod nekoliko stvari ne možete nikako pogriješiti, a puno će doprinijeti zdravlju vašeg organizma. Veliki je pomak ako počnete jesti organsku hranu i potpuno izbacite iz jelovnika kupovne pahuljice, krekere, deserte, zaslađene sokove i masti poput margarina.

S druge strane masti koje su itekako dobrodošle su omega 3,6,7 i 9 kao i vitamini A,D,E i K, a sokove koji su prihvatljivi su oni koje si sami doba iscijedite, sve ostalo je uglavnom umjetno i zaslađeno.

U svakodnevnu konzumaciju trebalo bi ubaciti limunov sok u vrućoj vodi. Kada se to pije ujutro na tašte, tada na taj način ubacujete minerale u organizam, a iz tkiva izbacujete toksine. Također je dobro svakodnevno piti sok od brusnice, naravno, ne zaslađen te probiotike i fermentiranu hranu. Ovakav uvod u detoksikaciju može trajati i do pola godine, sve dok se ne odlučite na nešto konkretno.

Dodatne aktivnosti za čišćenje

Doktori, nutricionisti i eksperti za detoksikaciju se slažu oko nekoliko postupaka koji su dobri za detoksikaciju.

Jedna od njih je infracrvena sauna, a odlične su i kupke u soli i sodi te jabučnom octu. Zvuči neobično, ali toksine iz tijela može izvući i senf namazan na stopala. Miks od maslinovog, sezamovog i kosovog ulja također pomaže ako ga svako jutro prije umivanja i pranja zubi promućkate 10-tak minuta u ustima.

Preostali načini koji izvanredno potpomažu detoksikaciju su akupunktura, kiropraktika, joga, tjelovježba, reiki i homeopatski pripravci, ali to opet svatko mora izabrati prema svom stilu življenja.

Namirnice idealne za detoksikaciju

Limun – savršena namirnica za detoksikaciju jer sadrži vitamin C koji se odlično bori sa teškim metalima i pročišćuje debelo crijevo. Možete ga stavljati osim u vodu za piće i u salate umjesto octa i ostalih preljeva.

Peršin – paše u gotovo svako jelo, pa ga nije teško konzumirati. Peršin pročišćuje krv stoga pomaže plućima, jetri, crijevima, bubrezima i slezenima.

Zeleno lisnato povrće – puno je enzima, nutrijenata, vitamina i minerala. Na koji god način ga pripremili organizmu će dobro doći, jer također ima klorofila, vitamina K, fito-hranjivih tvari, a između ostalog su antioksidanti. Klorofil primjerice pomaže tijelu da se riješi teških metala i pesticida, a fito-hranjive tvari pročišćavaju krv a na taj način jetra i bubrege.

Artičoke – su zadužene za skidanje masnih naslaga iz jetre, a djeluju i kao diuretik. One su idealne za izbacivanje alkohola iz organizma nakon pijanstva.

Klice brokula – borci protiv raka, ali su odlične i za detoksikaciju jer imaju enzime koji čiste organizam. Sulforafana u klicama ima puno više nego u pravim brokulama, a isti je glavni u borbi s rakom.

Od preostalih vrhunskih namirnica za detoksikaciju sigurno već znate da su uvijek poželjni zeleni čaj, češnjak, cikla i voće.

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI