Preuređujete dom ili određenu prostoriju? Izradite mood board za savršene rezultate

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Mood board – must have potez ako preuređujete dom

Ne mora se nužno raditi o tome da preuređujete dom u cijelosti. Čak i ako se radi o jednoj prostoriji, poput kupaonice ili dječje sobe, lako je osjećati stres ili preopterećenost detaljima. Naravno, ovakvi projekti su i kreativni te zabavni, no ako nemate neku strukturu ili plan, vrlo brzo možete se izgubiti u idejama, bojama, financijama…

Mood board slična je kao vision board, no koristi se kod specifičnih projekata poput preuređenja, otplate duga, a česta je u i u modnom svijetu pri kreiranju novih kolekcija. Cilj je da sve ideje stavite na jedno mjesto, najviše kroz fotografije kako biste lako vidjeli što treba dodati/oduzeti/promijeniti. Recimo da želite tamno zelene zidove sa zlatnim i bež detaljima. Zvuči jednostavno, no postoji na desetke bež i zelenih nijansi. Kroz mood board najbolje ćete vidjeti koja se najviše uklapa i najlakše kombinira u vašu viziju.

Prije nego što krenete u izradu, važno je odlučiti želite li napraviti digitalni mood board ili klasičan. Kod digitalne opcije odličan alat je Canva, Pinterest ili čak Power Point. Za klasičnu izradu bit će vam potreban kvalitetniji bijeli papir u željenoj dimenziji, ljepilo, fora naljepnice, fotografije, bilo kakav stationary koji vam se svidi.

Prikupljanje materijala

Odaberite strategiju kojom ćete krenuti u kreiranje sadržaja svog mood boarda. Kada preuređujete dom ili određenu prostoriju, ovaj korak može biti vrlo kreativan i opuštajući. “Guglajte” fotografije prostora kakvom težite, pogledajte boje, materijale, strukturu. Uz to istražujte i ukrase koji bi odgovarali željenom stilu uređenja. Umjetnička djela, vaze, skulpture, ukrasne jastučnice… sve što vam privuče pažnju. Kasnije ćete sortirati što dodati, a što izbaciti i na temelju toga slagati shopping listu i plan renovacije.

Kreiranje vizuala

Nešto teži dio nakon zabavnog prikupljanja fotografija je kreiranje finalnog vizuala. Vodite se intuicijom i onome što vas najviše privlači (često se radi o prvobitnom odabiru). Također je jako važno da razmišljate o funkcionalnosti i održavanju svakog kutka koji uređujete. Stoga oprezno s prekrasnim fotografijama s Instagrama i Pinteresta. Obično su prekrasni i uvijek čisti prostori mogući jedino ako živite sami i imate vremena, volje i novaca za održavanje luksuzno uređenog prostora. Stoga kada preuređujete dom i prostorije, razmišljajte tko će u njima boraviti, da li su u pitanju mala djeca, kućni ljubimci, velika obitelj… I nemojte osjećati frustraciju ako neki kutak ne uredite kako ste željeli – dom je potrebno prilagoditi sebi i svom životnom stilu, jedino tako ćete se zaista osjećati sretno i udobno te poželjeti boraviti u svakoj prostoriji svoje kućne oaze.

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI