Regulirajte vlastito zdravlje uz unos ove namirnice!

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Jedna od glavnih namirnica naše, ali i mnogih drugih svjetskih kuhinja je upravo grah, odnosno sjeme cvjetnih biljaka koje pripadaju porodici mahunarki. Poznato je da se grah kao kultura uzgaja više od 4 000 godina te da potječe iz Amerike. Nakon otkrića novog kontinenta grah se proširio i na ostatak svijeta – prvo u Europu, a potom u Afriku i Aziju. Zbog svoje prilagodljivosti klimatskim uvjetima, širom svijeta se uzgaja gotovo četrdeset vrsta ovog povrća.

U hrvatskom kulinarstvu najčešće se koristi šareni borlotti i bijeli grah, a sve više pod utjecajem drugih kuhinja koriste se i crveni te azuki grah.

Sjemenke ispunjene zdravljem

Vrlo vjerojatno još iz djetinjstva pamtite da se grah u vašem domu pripremao na salatu ili kao varivo. S obzirom na to da ova namirnica sadržava pravu malu riznicu vrijednih vitamina, minerala i aminokiselina koje pogoduju našem zdravlju, važno ju je zadržati u prehrani.

Primjerice, sjemenke graha bogate su željezom i cinkom, vitaminima skupine B i folnim kiselinama, a snažan su izvor bjelančevina i proteina te sadrže malo masti. Zbog hranjivih svojstava i energetske vrijednosti, prehranom koja uključuje i grah može se regulirati niz zdravstvenih tegoba, poput povišenog šećera u krvi, povišene razine masnoće, kolesterol. Takva prehrana povoljno utječe na rad srca te krvnih žila, a može smanjiti rizik oboljenja od pojedinih vrsta raka.

Birajte grah iz ekološkog uzgoja

Kako biste iz prehrane grahom izvukli najbolje za svoje zdravlje, potrebno je pripaziti i na kvalitetu uzgoja proizvoda. Ako želite biti sigurni da i namirnice koje konzumirate nisu prilikom uzgoja tretirane pesticidima, niti sadrže aditive, birajte EKOZONA proizvode. Ovaj prvi hrvatski brend certificiran za ekološki uzgoj, u svojoj ponudi ima nekoliko vrsta grahašareni borlotti, bijeli, crveni i azuki.

Šareni borlotti grah je široko rasprostranjena vrsta i u našem podneblju te je odličan za variva ili za popularnu grah-salatu. Zrna ove vrste graha obiluju visokim udjelom minerala i vitamina, a važna je namirnica u vegetarijanskoj ishrani s obzirom na to da obiluje bjelančevinama.

Bijeli grah kao važan izvor željeza preporučuje se osobama koji imaju nisku razinu željeza u krvi, a prisustvo kalcija i magnezija povoljno utječe na očuvanje koštane strukture.

Za jačanje imuniteta potrebno je u prehranu uvesti crveni grah, koji zbog svojeg hranjivog sastava također pospješuje normalan rad organizma te pomaže pri izbacivanju toksina. Osim toga, pogoduje radu živčanog sustava te zdravlju kože.

U čišćenju organizma od štetnih tvari te reguliranju tjelesne težine pomaže azuki grah, vrsta koja potječe iz Azije, a prepoznatljiva je po tamnocrvenom ovalnom zrnu. Ova vrsta obiluje bjelančevinama i vlaknima zbog čega je i dobra zamjena za meso.

Priprema graha

Ako je riječ o suhom grahu, isti je potrebno prije termičke obrade ostaviti da se u vodi namače nekoliko sati, a najbolje preko noći. Osim toga, za kuhanje suhog graha potrebno je odvojiti više vremena. S druge strane mladi grah nije potrebno prethodno namakati, a za kuhanje je potrebno tek 20 do 30 minuta.

EKOZONA proizvodi dostupni su u svim bolje opremljenim supermarketima i trgovinama zdrave hrane, a pregled asortimana možete pronaći ovdje.

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI