Savjeti za lakši život u dvoje u malom stambenom prostoru

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Manje kvadrature – više ljubavi i lakši život u dvoje

Manji stanovi imaju svoje čari i prednosti. Parovi su “prisiljeni” provoditi više vremena zajedno, pa obično i svađe kraće traju, a tzv. “honeymoon phase” se prolongira. Partneri koji se vole i poštuju jednako će dobro funkcionirati u 30 kvadrata, kao i u 100, pa je ovakav život ujedno i veliki test za svaku vezu. Evo kako imati lakši život u dvoje i uživati u svakom danu!

Strateško planiranje obaveza

Kućanski poslovi neizostavni su u svakom domu, a u malom prostoru potrebno ih je pametno planirati. Puno domova ima onu jednu stolicu na kojoj se gomila odjeća ili drugu stranu sudopera punu suđa koje čeka bolje dane. Kada se radi o malom prostoru, svaki pa i najmanji nered itekako je vidljiv. I ne samo da je vidljiv, već zauzima i prijeko potreban prostor. Savjeta za vođenje i organizaciju kućanstva je mnogo, a u ovom slučaju, važno je pronaći one koji funkcioniraju za vas. Sastavite popis obaveza na dnevnom, tjednoj i mjesečnoj razini. Pogledajte na kojima od tih obaveza najlakše “padate” odnosno izbjegavate do trenutka kada se gomila odjeće/suđa/cipela ne pretvori u svađu. Ako imate i dijete ili kućnog ljubimca, obaveza je još i više.

Povezano: Može li rutina svakodnevice poremetiti partnerske odnose

Zajedno odredite što ćete obavljati svaki dan ili odmah po završetku aktivnosti. Možda možete čekati da se odjeća za peglanje nakupi, ali ne i suđe za pranje. A kako ste ograničeni prostorom, tako ste i stvarima. To znači da ne možete nakupovati mjesečnu zalihu namirnica na akciji. Stoga je uz planiranje kućanskih poslova, potrebno planirati i obroke. Ne samo zbog obroka, već i zbog korištenja posuđa. Tako ćete znati što i kada jedete. Na hladnjaku držite papirić na koji odmah napišite kada potrošite neku namirnicu ili začin. Tako će i obavljanje kupovine biti lakše.

Organizacija prostora i vremena

Iako smo po prirodi društvena bića, većina nas voli imati i vrijeme za sebe. Ako ste tek počeli živjeti s partnerom, možda ne želite tražiti to vrijeme kako ne bi ispali sebično. Stoga je proaktivan pristup najbolji. Uskladite mobilne kalendare kako biste oboje bili upućeni u obaveze i aktivnosti onog drugog. Tako ćete znati kada je vaš partner na treningu, da je stan vaš i obratno. Isto tako u kalendar možete upisati kućne aktivnosti koje su vam važne da ih obavljate u miru. Recimo pisanje dnevnika, rad na laptopu, čitanje knjige… Sve te aktivnosti stavite u kalendar i uskladite kada i tko ima koju prostoriju. Vrijeme za sebe zdrava je i važna stvar u svakoj vezi, a život u manjem prostoru samo će vas potaknuti da ga još bolje organizirate.

Ako je vaš partner stavio u kalendar da ujutro sat vremena pije kavu i čita novine, to znači da ćete dan prije očistiti kuhinjsku plohu. Isto tako, ako ste vi dodali da svaku večer gledate omiljenu seriju, partner može to vrijeme iskoristiti za šetnju, izlazak ili druge stvari po stanu. Isto se odnosi i na dolazak gostiju.

U dvosobnom stanu, partner se uvijek može povući u drugu sobu, dok u manjem stanu to nije moguće.

Stoga je potrebno na vrijeme najaviti ako dolazi gost koji nije zajednički kako se druga osoba ne bi osjećala “zaskočeno”. Sve to omogućuje lakši život u dvoje.

Ljubav, kompromis, razumijevanje

Proteklu godinu ionako je većina parova i obitelji bila zajedno više no inače. Ako i dalje radite od kuće, gotovo da nema vremena kada niste zajedno. No, važno je znati kako kvalitetno “biti zajedno”. Od toga da se posvetite jedno drugom, imate zajedničke rutine i rituale, do toga da svatko ima svoje interese. U redu je ne provoditi svaki slobodan trenutak zajedno, premda sjedite u istoj sobi. Nabavite dobre slušalice i “isključite se”. Kada dođe do razmirica, rješavajte ih asertivno i s poštovanjem. Veliki broj parova najčešće se svađa zbog financija i kućanskih obaveza. U manjem stanu, svaki detalj i partnerove navike još više dolaze do izražaja. Ako vam smeta način na koji partner nešto radi, komunicirajte navedeno kada ste smireni. Izbjegavajte riječi poput “nikad i uvijek”.

Povezano: Rečenice koje nikada nemojte reći partneru i što reći umjesto njih

Uz sve to, obratite pažnju i na uređenje doma. Osim funkcionalnosti poput podnih mjesta za pohranu ili visećih ormara, posvetite se i dekoraciji. Odaberite sitnice koje su i vama i partneru važne i lijepe. Tako ćete se rado vraćati kući. Iskoristite ovaj period svog života i fokusirajte se na sve dobro što dolazi sa stanovanjem u manjem prostoru.

Source link

Autor

PODIJELI