Stigla je treća sezona Genijalne prijateljice

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


„L’amica geniale” („My brilliant friend” / „Genijalna prijateljica”) serija je snimljena po kultnom serijalu romana „Napuljske novele” spisatelj(ice) čiji pseudonim Elena Ferrante već godinama intrigira talijansku čitateljsku i akademsku javnost. Prva sezona redatelja Saveria Costanza u koprodukciji RAI-ja i HBO-a izašla je 2018. godine, a druga 2020. Treća sezona imala je premijeru 7. veljače na HBO GO-u kada su stigle prve dvije epizode.

Serija prati Elenu ‘Lenú’ Greco (Elisa del Genio, kasnije Margherita Mazzucco) i Raffaellu ‘Lilu’ Cerullo (Ludovica Nasti, kasnije Gaia Girace) koje odrastaju u predgrađu Napulja za vrijeme poslijeratnih pedesetih. Njihove obitelji dio su radničke klase koja se bori za opstanak u kvartu koji je siromašan i u kojemu glavnu riječ vode mafijaške obitelji Solara i Caracci. Unatoč teškoj nestašici koja muči njihovo okruženje, ono obiluje zaista živopisnim likovima; kriminalcima, postolarima, domaćicama i trgovcima čije sukobe budno prate radoznale dječje oči.

Osim što odlično analizira istovremenu privrženost i suparništvo dvije mlade žene, serija vjerno ilustrira nasilje koje je, u okolnostima njihova odrastanja, svakodnevna slika života u kvartu. Don Achille, koji je na samom početku serije glavni Camorrista, šerif kvarta čijoj se volji svi podvrgavaju, brzo biva zamijenjen drugim licima. ‘Poduzetnici’ koji vladaju kvartom odlučuju koga će zaposliti, koga ubiti te koje djevojke iskoristiti, a svatko tko se takvom poretku usprotivi biva kažnjen.

Snimljena na talijanskom jeziku, s Margheritom Mazzucco i Gaiom Girace u glavnim ulogama, u trećoj sezoni Elena i Lila su već odrasle žene, tijekom 1970-ih. Lila je uzela sina i ostavila muža i lagodan život kako bi radila kao radnica u tvornici u najtežim uvjetima, dok je Elena otišla iz susjedstva kako bi studirala u Pisi, a sada je autorica uspješnog romana koji joj je utro put do bogatog i kultiviranog svijeta. Dok se bore sa svojim željama i nesigurnostima, još uvijek su snažno i ambivalentno povezane.

Treća sezona temeljena je na bestselleru „Priča o onima koji bježe i onima koji ostaju“, trećem romanu iz tetralogije Elene Ferrante.

Seriju je režirao Daniele Luchetti, a produkciju potpisuju Lorenzo Mieli i Domenico Procacci. Serija je nastala u suradnji Rai Fictiona i HBO Entertainmenta. Priču i scenarij potpisuju Elena Ferrante, Francesco Piccolo, Laura Paolucci i Saverio Costanzo. Između ostalih, izvršni producenti su Paolo Sorrentino i Jennifer Schuur.

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI