Što je capsule garderoba i zašto je idealna za užurbane suvremene žene

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Capsule garderoba kao odgovor na modne potrebe današnjih žena

Svima nam se dogodila modna kriza tik prije važnog sastanka ili višesatno stajanje pred ormarom pod izjavom da nemamo što odjenuti. I zaista nemamo – iako je ormar možda prepun. Obično je prepun komada koji su zasebno super, ali su “teški” za kombiniranje. Ako pristaje torbica, obično ne i cipele, ili se radi o hlačama uz koje pristaje jedna jedina majica. I time dolazimo do punog ormara koji ne živi svoj puni potencijal. Capsule garderoba je “game changer” za žene koje su spremne živjeti i odijevati se jednostavnije (ali ne i lošije – baš suprotno).

Novi način odijevanja

Na ženama je danas veliki pritisak – žele biti dobre majke, supruge, kćeri, prijateljice… uz to žele i karijeru i obitelj. Posvetiti se drugima, ali i sebi. Lijepo izgledati, njegovati se i imati super komade u ormaru. Današnja žena koja je pretrpana obavezama, a ako uz to još ima i svoj biznis, često ne stigne sve što bi željela. Teži brzim i efikasnim rješenjima i što manjem “razmišljaju” i odlukama tamo gdje one nisu prijeko potrebne.

Capsule garderoba odgovor je upravo za takvu ženu jer pruža bezbroj odličnih kombinacija koje se u sekundi slože, izgledaju fantastično i štede vrijeme i energiju, posebice u užurbanim jutrima ili iznenadnim sastancima. U nastavku donosimo nekoliko temeljnih pravila ovog načina odijevanja, a naš savjet je da nekoliko ključnih komada uvijek imate sa sobom i u uredu. Tako ćete biti spremni na neočekivane susrete ili slučajno prolivenu kavu.

Foto vodič: kako izgledati trendi u XL veličini i gdje nabaviti super komade

Što s čime kombinirati

Prije nego krenete u nabavku onih nekoliko komada koji vam nedostaju za capsule garderobu, napravite veliko čišćenje. Prodajte, bacite ili poklonite sve što vam nije potrebno ili što niste nosili najmanje godinu dana. Ako ste za nešto sentimentalno vezani, a znate da nećete nositi, odložite barem na drugo, manje vidljivo mjesto.

Sad pogledajte što sve imate od basic boja. Možda je to 5 crnih majica kratkih rukava, ali ni jedna crna dolčevita. Ili troje traperice u raznim bojama, ali ne i klasične crne ili tamnoplave. Ako je toga puno napravite popis kako ne biste, kada krenete u shopping, opet završili s “duplićima”.

Povezano: 3 jednostavna trika uz koja će vaš outfit uvijek izgledati skupocjeno

Poanta capsule garderobe je opremiti ormar basic komadima i bojama gdje u svakom trenutku svaki od komada možete kombinirati. Pri tom se mijenja samo nakit, torba, cipele. Detalji koji čine razliku su razni šalovi, marame, statement naušnice ili narukvice, najlonke s uzorkom i slično. To su dodaci koji će podignuti svaku basic kombinaciju.

Recimo da imate sivu suknju. Uz nju možete kombinirati bijelu bluzu, sivu, crnu ili bijelu dolčevitu, kariranu košulju u odgovarajućim tonovima ili topić i sako. Jedna suknja tako odgovara na bezbroj kombinacija. Da je suknja crvena ili ljubičasta – broj mogućih kombinacija znatno se smanjuje. Capsule garderoba ne “brani” boje, svakako je dobro imati komad ili dva koji su upadljivi. Ali za užurbanu svakodnevicu i cjelodnevne obaveze od jutra na poslu do popodneva s obitelji, dobro je birati odjeću koja se “nabaci” u trenu i izgleda sjajno.

capsule garderoba, žena u kaputu

Uzorci i modeli za svaku priliku

Okviran popis onoga što vam je potrebno za jednu sezonu, primjerice jesen/zimu jeste:

  • sedam gornjih dijelova (tunika, 2 topa, košulja, bluza i 3 majice – kratki i/ili dugi rukav)
  • četiri haljine i jedan kombinezon
  • troje poslovne hlače i dvoje traperice
  • suknja
  • dva sakoa.

Boje neka budu: siva, bijela, crna, bež, tamnoplava. Naravno, ne mora sve biti jednobojno, no pripazite na to da se uzorci mogu kombinirati. Jedna prugasta majica, jedna točkasta bluza i karirana košulja sasvim su dovoljan odmak od ostatka koji je u basic tonovima.

Gornjim popisom dobili ste najmanje 10 dana svakodnevno drugačijeg modnog izgleda, koji nije monoton, a jednostavno se kombinira. Ono čime se možete poigrati i istaknuti su jači make up, šarene svilene marame (oko vrata, u kosi, na torbi, oko struka..) i nakit (osnovno je nabaviti srebrne i zlatne naušnice i narukvicu).

Povezano: 3 načina kako nositi bijelu košulju

Od obuće gledajte da ormar sadrži: jedne bijele tenisice (eko ili prava koža), crne balerinke, crne i smeđe gležnjače ili čizmice. Valja napomenuti da se capsule garderoba odnosi na ono što nosite svakodnevno, obično na posao i ostale obaveze. Ne odnosi se na sportsku odjeću i obuću, ono što nosite u slobodno vrijeme i slično. Uvijek je važno uzeti savjete koji vam se sviđaju i prilagoditi ih sebi i svom stilu.

Kako biste lakše započeli s ovim revolucionarnim načinom odijevanja, evo i video tutorial s konkretnim primjerima:

Source link

Autor

PODIJELI