Što je vision board i zašto je prosinac idealno vrijeme da je izradite

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


A ta priča počinje kreiranjem savršene godine. No, klasičan popis ciljeva odavno se pokazao kao loš motivator za godinom iz snova! Znate li da gotovo 40% ljudi novogodišnje odluke prekrši već 14 dana nakon što su ih donijeli? Razlozi su razni, ali najčešće se radi o manjku volje, nerealnim očekivanjima i neimanjem plana za dolazak do ciljeva. Nemojte biti dio ove statistike. Umjesto toga odlučite da će vam 2022. godina biti najbolja ikad, a onda se pobrinite da tako i bude. U tome će vam zasigurno pomoći izrada vision boarda.

Sve na jednom mjestu

Vision board predstavlja ploču ili papir većih dimenzija koji vizualno sadrži vaše ciljeve, snove i želje. Prilika je to da se opustite, zabavite, budete kreativni i dobro razmislite što zapravo želite. Ideja je da već kroz samu izradu imate osjećaj da je “pola puta” riješeno i dobijete motivaciju koja će vas držati sve dok ne ispunite željeno. Neki je rade za točno određeni cilj, a većina joj se posvećuje upravo krajem godine kako bi odredili željeni smjer za novu godinu pred sobom.

Sadrži fotografije, tekst, isječke iz časopisa, kataloga.. Sve što vam je važno, lijepo i drago, a odnosi se na ono što još nemate a želite – bilo materijalno ili nematerijalno. Život je nepredvidiv, to svi znamo. No to ne znači da ne moramo imati želje i ciljeve te odrediti u kojem smjeru želimo ići. Upravo će nam to pomoći da se nosimo sa svim izazovima na putu. Znate kako kažu – “Ako čovjek ne zna prema kojoj luci plovi, nijedan vjetar neće mu biti povoljan.” Da se pjesnički izrazimo – vision board je vaš vjetar, a sve na njoj luka prema kojoj plovite morem života.

 

Kako odabrati temu

Vision board se preporučuje raditi za cijelu godinu ili čak nekoliko godina kako biste mogli obuhvatiti sve želje za naredne periode života. Stoga je kraj godine odlična prilika za retrospektivu. Uzmite komad papira, opustite se (možda prethodno kratko i meditirajte) i krenite pisati. Podijelite papir na sve važne aspekte života (poput posla, obitelji, zdravlja) i napišite što je do sada bilo dobro u tim područjima, a gdje vidite napredak ili imate još neostvarene želje.

Primjer vision boarda:

Fotografije trudnica i beba (ako planirate prinovu), isprintane novčanice i luksuzne stvari koje želite kupiti (ako želite veće prihode). Ubacite citate o uspjehu i fotografije uspješnih poslovnih žena ako u narednoj godini želite poraditi na karijeri.. Svaki vision board poseban je i jedinstven jer je prilagođen osobi koja ga je radila i nitko ju ne može izraditi za vas. Važno je da uživate u procesu izrade i svakodnevnom podsjetniku na život kojem težite. Vision board u sebi nosi dva elementa rada na sebi i duhovnosti. To su zakon privlačenja i vizualizacija pa se svakako, ako već niste, dodatno informirajte o ovim metodama prije same izrade.

Najbolji način izrade

Ako se odlučite na izradu vision boarda za cijelu nadolazeću godinu, onda je papir najbolje podijeliti na segmente koji su uobičajeno svima važni. To se odnosi na financije, uspjeh i posao, obitelj, zdravlje, slobodno vrijeme, edukaciju, putovanja, shopping. U sredinu možete staviti vama dragi citat ili svoju fotografiju koja vam je posebno draga te ostale teme graditi oko toga. Slično kao vizualne mape za učenje koje ste možda izrađivali u školi nakon lektire ili za neki projekt. Pripremite šarene bojice, šljokice, fotografije, isječke iz raznih časopisa i letaka, citate, naljepnice..

Spremite si omiljeno piće, upalite dragu glazbu i uživajte!

Izrada vision boarda može trajati danima ili jedno popodne – vi odlučujete jer je ona samo vaša! Ako ste u mogućnosti, držite je na mjesto koje vam je vidljivo odmah kada se ujutro probudite i kada idete spavati. Možete oko nje zalijepiti sitne lampice na baterije za posebnu čaroliju ili je “posvetiti” čarobnim prahom (koji su zapravo obične šljokice, ali dopuštate mašti da radi!).

Svakog dana odvojite minutu i gledajte u nju, neka vam se tijelo i um ispune pozitivnim emocijama. Ne samo da su veće šanse da manifestirate sve s ploče, nego ćete tako i svaki dan početi s posebnom energijom.

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI