Što napraviti sa stvarima za koje nemate mjesta, a imaju sentimentalnu vrijednost

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Sentimentalne stvari: osmijeh na licu i dragocjen prostor u ormaru

Kad kažemo “sentimentalne stvari” mislimo na sve ono što zapravo ne koristimo, već čuvamo isključivo kao uspomenu. Može se raditi o starim razglednicama, pismima ili većim stvarima poput plišanca koji nam je poklonio bivši ili prve cipelice djeteta. Teško ih se riješiti jer obično iza njih stoji draga priča, događaj ili osoba. No ako ih se nakupi puno ili se radi o većim stvarima, možda bi bilo dobro razmisliti o drugačijem načinu poštivanja uspomene, ali i raščišćavanju prostora.

Povezano: Što je minimalizam i kako vam može promijeniti život

Napravite mjesta za sadašnjost i budućnost

Zadnjih nekoliko godina sve je popularniji trend velikog raščišćavanja. Naravno, čišćenje i organizacija stana nije nikakva novost, ali pojam “declutteringa” čišćenju je dao novu dimenziju. Sve je više profesionalnih organizatora i savjetnika koji pomažu ljudima u organizaciji stana i prostora. Sve s ciljem lakšeg i jednostavnijeg življenja, bez suvišnih stvari i uz dobar protok energije. Čak i ako mislite da vam prilično dobro ide raspremanje i čišćenje uvijek ima prostora za neki novi trik.

Posebice ako vam sentimentalne stvari zauzimaju popriličan prostor koji biste, realno, mogli i bolje iskoristiti. No, nećete jednostavno uzeti životne uspomene i baciti ih u smeće. Ako ih se odlučite “riješiti” želite im odati počast i učiniti to na pravi način. Evo nekoliko savjeta kako napraviti upravo to.

Dokumentirajte ih ili izložite

Možda vam se na prvu čini malo čudno, no zapravo se radi o odličnom načinu raščišćavanja prostora i zadržavanju važnih uspomena. Neki stručnjaci savjetuju da slikate sve uspomene, izradite ih i nabavite lijep album u kojem ćete ih držati. Možete i dodati fora napomene ili druge sitnice te važne datume uz svaku fotografiju. Stvari koje ste fotografirali donirajte ili poklonite ako ima smisla. U suprotnom ih naprosto odnesite na odlagalište, oprostite se od njih, a fotografije čuvajte kao trajnu uspomenu umjesto samih stvari.

Ako ta opcija za vas ne dolazi u obzir, razmislite možete li te sentimentalne stvari izložiti u svome domu, vikendici ili uredu. Za to će najbolje biti police na zidu kako ne bi zauzimale dodatnog mjesta, a opet će krasiti prostor. Druga opcija je ukrasna vitrina ili regal. Ako su vaša sentimentalna uspomena stara pisma ili razglednice, skenirajte ih i spremite kao PDF kako biste im uvijek mogli pristupiti.

Povezano: Dragocjeni savjeti profesionalne organizatorice za čist i organiziran dom

Nađite im novu namjenu

Puno ljepše od uspomena na polici je uspomena koju možete koristiti. Ako čuvate stari nakit, možda ga možete u zlatarni prenamijeniti ili sami napraviti neki kreativan rad od istog. Stare dekice, majice i sličnu tkaninu možete sašiti u jedan veliki prekrivač. Ako ste nekada skupljali salvete, iskoristite ih za ukrašavanje raznih predmeta decoupage tehnikom (ili unajmite nekoga da to učini za vas).

Potrebno je malo mašte i začas ćete osmisliti kako osloboditi prostor, a sačuvati uspomene.

Ostavite one koje su vam zaista izuzetno važne i nabavite lijepu kutijicu za njih. S ostalima probajte neke od ovih savjeta. Uostalom, iako su lijepe i drage, radi se o prošlosti, zar ne? Razmislite kako ste sve sretni, zadovoljni i zahvalni u sadašnjosti i koliko je svaki dan prilika za nove uspomene. Fokusirajte se na sadašnjost i budućnost, a prošlosti odajte počast mislima, ne stvarima.

Source link

Autor

PODIJELI