Što se to u tijelu i mozgu događa za vrijeme tuširanja hladnom vodom?

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Vedrina i dobro raspoloženje svaki dan. Niti traga letargiji i pospanosti. Vaša koža svježa, mlada, zdrava i elastična, kosa sjajna. Blaženstvo, osjećaj magičnih zvjezdica koje prolaze po koži cijeloga tijela. Želite živjeti, pjevati… želite letjeti! Zvuči gotovo nevjerojatno!

Doduše, mnogi će se Zagrepčani složiti, dosta im je svako ljeto, manje-više, grijati lonce s vodom ili se tuširati u hladnoj vodi, osobito ako je iznenada zahladilo.

No, idemo mi ipak saznati što se to u tijelu i mozgu događa za vrijeme tuširanja hladnom vodom?

Krenimo redom:

  • Krvne žile se naglo sužavaju, što tjera krv da kola puno brže kroz njih. To poboljšava cirkulaciju krvi u cijelom tijelu. Jačaju se zidovi vena i arterija, normalizira se sustav opskrbe krvi u cjelini, povećava se učinkovitost cijelog kardio-vaskularnog sustava.
  • Hladan tuš potječe naše tijelo da stvara više energije za vlastito samo-zagrijavanje.
  • Hladna voda utječe na koru velikog mozga, poboljšava rad svih njegovih odjela. Razmišljanje se aktivira i mi počinjemo razmišljati bolje i brže donosimo važne odluke!
  • Mišićna vlakna se naglo stežu, i to ubrzava cirkulaciju limfe, što utječe na metaboličke procese u našem tijelu.
  • Hladan tuš je mini-stres za tijelo, što znači da se u krv počinju aktivno izbacivati hormoni, što znatno ubrzava metaboličke procese u tijelu. I dobili smo mini-stres-otpor!
  • Počinjemo disati dublje, naše tijelo se zasićuje kisikom, i tako u nama nestaje osjećaj umora i pospanosti, a naša učinkovitost se povećava.
  • Kada je metabolizam ubrzan počinje bolje raditi i naš obrambeni sistem – imunološki sustav, koji povećava tjelesnu otpornost na viruse, bakterije i druge zaraze. Dakle, mi ćemo biti manje bolesni, a znači i manje novca ostavljati u ljekarnama.

Izvor atma.hr

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI