Što uzrokuje akne i kako liječiti akne

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Gotovo svaka osoba barem jednom u životu se zapitala kako liječiti akne, a posebno kako liječiti akne na licu. Akne na licu problem su i sa psihološkog aspekta jer kod mnogih ljudi utječu na samopouzdanje i mogu promijeniti sliku koju osoba ima o sebi. Više o tome što uzrokuje akne i kako liječiti akne donosimo u tekstu.

Što uzrokuje akne

Brojni su uzročnici akni. Najvažniju ulogu u njihovoj pojavi imaju: stres, način života, hormoni, bakterije  genetika uz pojačanu osjetljivost lojnica na podražaje kao što su ulja, lijekovi ili izlaganje suncu. Uz navedeno, akne mogu izazvati i iritacije kože, anabolni steroidi, ali i akumuliranje mrtvih stanica kože.

Gotovo svaka osoba u adolescentskoj dobi ima akne. Javljaju se u oba spola, a obično se povlače nakon 20. godine života. U odrasloj dobi najčešći uzročnici akni su masna koža, bakterije i hormonalne promjene. Neodgovarajući makeup također utječe na pojavu akni, stoga je važno izbjegavati proizvode s oznakom komedogeno i birati mineralni makeup koji ne začepljuje pore i omogućava koži da diše.

Kako liječiti akne

Kod liječenja akni važno je usmjeriti se na glavne uzroke njihovog nastanka. Riječ je o četiri glavna uzroka: bakterijama, upali, pojačanom stvaranju sebuma I folikularnoj hiperproliferaciji.

Redovito čišćenje lica najvažniji je korak u prevenciji i liječenju akni. U slučaju pojave komedona na koži, potrebno je mehaničko čišćenje i korištenje lokalnih preparata koji sadrže salicilnu kiselinu, tretinoin i adapalen kako bi se prevenirala ponovna pojava komedona.

Kod lokalne terapije koriste se azelaična kiselina, antibiotici i benzoil peroksid, dok se kod težih oblika akni koriste peroralna antibiotska terapija i oralni izotretinoin. Potonji je vrlo učinkovit, no moguće je da izazove i određene nuspojave tijekom uzimanja terapije. Svakako je važno prije početka uzimanja terapije konzultirati se s liječnikom specijalistom kako bi liječenje bilo što uspješnije.

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI