Suha koža, svakodnevni problem kojem se daje premalo pažnje

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


U ove zimske dane koža je izložena pojačanom utjecaju hladnog zraka, stoga nas ne čudi pojava naglašene suhoće kože i njene ispucanosti. Također, problemi s kojima se osjetljiva koža susreće zimi su i pojačana svrbež te simptomi povezani sa sve više prisutnim atopijskim dermatitisom.

Postoje tri osnovna razloga zbog kojih imamo suhu kožu: starenje, tip kože i vanjski utjecaji. Ipak, sve možemo staviti pod zajednički nazivnik – suha koža je neugodna. Ona se ljušti, zateže, svrbi i izaziva nam osjećaj neopisive nervoze. Lice i ten nam izgledaju beživotno i svakako se želimo riješiti tog osjećaja nelagode, a licu vratiti sjaj.

Svima je jasno da je koža zaštitna barijera tijela koja je izložena stalnim vanjskim i unutarnjim utjecajima. Nedostatak prirodnih čimbenika zadržavanja vlažnosti koji vežu vodu rezultira dehidracijom gornjih slojeva kože. Oštećenje površinskog zaštitnog sloja kože zbog gubitka lipida sprječava kožu u zadržavanju vlage te je gubitak vlažnosti sve veći. Na kraju, kada se suhoća počne javljati u dubljim slojevima kože, dolazi do poremećaja u prijenosu vode u dubljim tkivima s obzirom na oštećenja važnih kanala za prijenos vode.

Svrbi, steže, puca

Do ovakvog stanja kože dovode pretjerano izlaganje ekstremnim vremenskim uvjetima, bilo da se radi o hladnoći ili vrućini. Simptomi suhe kože mogu se pogoršati zimi ili ljeti, a ultraljubičasto (UV) zračenje može ubrzati starenje kože koja s godinama postaje sve sklonija isušivanju. Često pranje ili duge kupke te tuširanje u vrućoj vodi uklanjaju lipide koji čine zaštitni sloj kože, kao i korištenje agresivnih sapuna i ostalih preparata.

Kada govorimo o unutarnjim čimbenicima, na prvo mjesto ćemo staviti genetiku. Neki ljudi prirodno imaju masnu, neki suhu kožu. Tip kože je nasljedan, iako osoba ne mora nužno imati isti tip kože kao i njezini roditelji.

Druga važna stvar koju treba napomenuti je utjecaj određenih hormona, posebice estrogena i testosterona, na razinu vlažnosti kože i količinu lipida. Primjerice, koža nakon menopauze postaje suha zbog smanjenja proizvodnje estrogena. Također, zbog hormonalnih promjena i dodatne potrebe za tjelesnim tekućinama, može se pojaviti i suha koža kod trudnica. Naravno, važna je i prehrana, te na samom kraju suhoća izazvana starenjem zdravstveni je problem koji s vremenom postaje sve vidljiviji i treba mu posvetiti više pažnje.

Za dobar osjećaj od glave do pete

Emolijensi su proizvodi koji se u dermatologiji najčešće preporučuju, jer umiruju svrbež, najčešći simptom suhe kože, i sprječavaju daljnje fizičko oštećenje kože, smanjujući tako potrebu za topičkim kortikosteroidima i drugim lijekovima. Njihova redovita primjena nužna je u svakodnevnoj njezi suhe kože, a od iznimne su važnosti i u dermatološkoj terapiji bolesti praćenih suhoćom kože, kao što su atopijski dermatitis, psorijaza i različiti oblici ekcema, te bolesti s nasljednim ili stečenim poremećajem orožnjavanja.

Proizvodi koje ćemo vam predložiti, ako se susrećete s problemom suhe kože, dolaze iz bogate linije TriXera Nutrition i sadrže hranjivu njegu suhe i vrlo suhe kože primjenjivu na cijelu obitelj. Dakle, ne trebate posebno kupovati više proizvoda, ova linija će zadovoljiti i vaše najmlađe kao i vaše potrebe. Avène termalna izvorska voda je prirodni djelatni sastojak koji se nalazi u srcu i ovih Avène proizvoda. U liniji proizvoda možete pronaći čistače kože, mlijeko za kožu te balzam za svakodnevnu njegu.

Isprobajte i ostale linije za njegu suhe kože sklone intenzivnom svrbežu i atopijskom dermatitisu Eau Thermale Avène XeraCalm A.D. ili nezaobilaznu Eau Thermale Avène Cold Cream  koja njeguje, štiti i hrani vrlo suhu osjetljivu kožu lica i tijela beba, djece i odraslih.

Više o svim proizvodima možete pronaći na https://www.eau-thermale-avene.com.hr/ dok svoju kupovinu možete obaviti u svim bolje opremljenim ljekarnama. Trenutačno traje akcija 25% na čitavu liniju za njegu suhe kože do kraja veljače na MJESEC SUHE KOŽE .  

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI