trikovi za vođenje kućnog budžeta

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Vođenje kućnog budžeta u nesigurnim vremenima

Nažalost, mnogi naši sugrađani postali su eksperti u tome da “rastegnu” svaku kunu koliko mogu. Uz to, visina plaće nije mjerilo kvalitete života. Krediti, kupnje na rate, minusi, sve je to realnost većine, a poskupljenja koja su već krenula, dodatno su opterećenje svakom kućnom budžetu. Vođenje kućnog budžeta trebalo bi biti što manje opterećujuće kako biste što više uživali u životu.

Možda ste među sretnicima koji ovo sve (još) ne primjećuju, no nikada nije dovoljno rano niti na odmet krenuti s dodatnim koracima štednje. Kućni budžet može se i mora pametno voditi bilo da imate 100 kn ili 1.000 + kn u njemu. Ovo su trikovi koji će vam pomoći iskoristiti prihode na najbolji način.

Revidirajte prehrambene navike

Većina će se složiti: na hranu trošimo više nego ikada prije i najveći iznos kućnog budžeta otpada upravo na nju. S razlogom nam se čini da se lakše i jeftinije odjenuti od glave do pete nego obaviti smislenu kupovinu namirnica koje će trajati barem nekoliko tjedana. Uz to, kao i s odjećom, i kod hrane često plaćamo ime ili brend. Pogledate li detaljnije poleđinu pakiranja često se radi o istom proizvođaču, ali drugom imenu. Stoga je kvaliteta ista, a hranu plaćate manje jer se obično radi o vlastitoj robnoj marki određenog dućana, a ne velikom, poznatom proizvođaču. Isto tako, kako se prehrambeni proizvodi često “kopiraju” možete naći odlične i povoljnije varijante namirnica koje inače konzumirate. Razmislite i što možete sami napraviti i skladištiti dulje vrijeme. Ako imate mjesta, uložite u nabavku većeg hladnjaka ili dodatnog zamrzivača. Često nam hrana propadne jer je ne iskoristimo na vrijeme, a ne sjetimo se zamrznuti je.

Pokušajte napraviti vlastiti kruh i peciva, palačinke umjesto kupovnih deserata, domaće džemove, krokete… Odvojite jedan dan i pripremite više jela kako bi ostatak tjedna uštedjeli vrijeme, a i uvijek imali dostupne obroke i izbjegli naručivanje hrane ili neplanirani odlazak u restoran.

Drugačiji pogled na štednju

Uvriježeno je mišljenje da bi za štednju trebali odvojiti barem 20% mjesečnih prihoda. No u današnjim vremenima za mnoge je to nemoguća misija. No to ne znači da ne biste trebali štedjeti. Nije sramota niti ste manje vrijedni/sposobni ako trenutno odvajate doslovce 100 kn mjesečno. Toliko si obično možemo priuštiti odvojiti u svakom slučaju. Svi znamo da se 100 kn potroši za sekundu i to ne na puno stvari/namirnica. Stoga jednu “stotku” jednostavno stavite sa strane svaki mjesec, a čim ste u mogućnosti povećajte iznos barem za 50-ak kn. Radije odvajajte male iznose koje vaš budžet može podnijeti nego da se zanesete i odvojite više pa kasnije opet uzmite jer vam treba.

Dodatni izvori prihoda

Ne morate biti stručnjak za programiranje niti imati 8 sati viška vremena da biste našli dodatni prihod. To može biti i neki manji poslovi koji će nadopuniti vaš budžet već za 200 – 300 kn. U tome nema ništa loše, dapače svakak dodatna kuna je dobro došla, zar ne? Pogledajte imate li kod kuće nešto što ne koristite, a možete prodati. Ili možda možete odraditi posao čišćenja, peglanja, čuvanje djece za poznanike ili na preporuku. A ukoliko razmišljate o ozbiljnijem povećanju prihoda, evo ideja o najunosnijim poslovima ove godine.

 Povezano: Ako želite više zarađivati, obavezno usavršite ovih 5 vještina

Oprezno s restrikcijama

Vođenje kućnog budžeta ne bi trebala biti znanstvena fantastika niti glavna stvar u vašem životu. Posložite ga više puta sve dok ne nađete princip koji vam najviše služi, a onda ga jednostavno slijedite i uživajte u drugim stvarima u životu. Živimo u dobu neizvjesnosti, možda želite i zasnovati obitelj, preseliti se ili izgraditi nešto svoje, ali ne znate kako bi još i to “ubacili” u budžet. Pronađite balans između štednje i življenja, inače ćete biti ogorčeni i u konstantom stresu. Pozitivan mindset, fokus na dobre stvari, sve će vam to pomoći lakše prebroditi teške trenutke koji neće zauvijek trajati. Stoga, ne zaboravite odvojiti vrijeme, energiju i budždet za zabavne i stvari koje volite. Bilo to jednom mjesečno odlazak u restoran ili povremeni izlet. Uvijek birajte ulaganje u iskustva naspram stvari. Možda se možete odreći jedne kave više, cigareta ili beauty tretmana kako biste posjetili novo mjesto, isprobali neki novi sport ili učinili dobro djelo.

Povezano: Evo kako prestati živjeti “od plaće do plaće”

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI