U potrazi za istinom i novim dokazima o legendarnoj priči o opsadi i uništenju Troje

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Trojanski rat stoljećima je smatran mitom; uzbudljivom ratnom pričom o opsadi i konačnom uništenju drevnog grada Troje; očaravajućom legendom koja se prenosi s naraštaja na naraštaj. Međutim, Trojanski rat jedan je od najvažnijih događaja grčke mitologije.

Izgubljeni gradovi Trojanaca novi je dokumentarac koji oživljava tu legendarnu priču. Vrhunska grafika, zračne snimke koje oduzimaju dah i inovativne računalne animacije otkrivaju nam ključna arheološka nalazišta i rekonstruiraju uništene trojanske građevine u dvodijelnoj dokumentarnoj seriji koju premijerno prikazuje Viasat History u nedjelju, 6. veljače, u 21 sat.

Trojanski rat

Priču o Trojanskom ratu proslavio je Homer – kojeg se smatra starogrčkim pjesnikom koji je navodno živio u 8. st. pr. Kr. Sačuvane su samo dvije Homerove knjige – Ilijada, priča o posljednjih 50 dana rata, i Odiseja, koja govori o dugom povratku jednog ratnika kući nakon završetka sukoba.

Priča objašnjava kako su grčki ratnici okružili grad Troju u želji da se osvete nakon što je trojanski kraljević oteo grčku kraljicu. Deset su godina držali grad pod opsadom i sukobljavali se oko zidina Troje, a onda su Grci napokon smisliti lukav plan; sakrili su ratnike u drvenog konja i na prevaru ušli u grad. Trojanci su nasjeli na zamku, pa su Grci ušli u Troju i razorili je, što je okončalo rat. Povjesničari se već odavno pitaju je li se Trojanski rat doista dogodio.

Je li  priča poznata kao „epski ciklus“ čista izmišljotina ili se temelji na stvarnim događajima?

Turska, Grčka, Amsterdam…

U dvije 70-minutne epizode arheolozi posjećuju Tursku, Grčku i Amsterdam, dolaze do novih spoznaja i istražuju djela stručnjaka za povijest, i sadašnjih i bivših, kako bi otkrili nove dokaze i došli do istine. U Turskoj arheolozi istražuju kipove koji im potvrđuju da je doista riječ o lokaciji povijesnog grada Troje te pronalaze dokaze u krajoliku koji to područje povezuju s Trojom kako su je opisali Homer i drugi antički pisci.

Tim u Amsterdamu istražuje dokaze koji datiraju taj lokalitet i pokazuju koji bi od brojnih povijesnih slojeva mogao odgovarati razdoblju kad se navodno dogodio Trojanski rat.

U međuvremenu, tim u Grčkoj dolazi do nevjerojatnog otkrića – drevne glinene svjetiljke s prikazom trojanskog ratnika koji bježi iz Troje. Povjesničari istražuju slavnu priču te pritom otkrivaju teorije o tome na čemu se temelji legendarna priča.

Zanimljiv novi dvodijelni dokumentarac programa Viasat History, Izgubljeni gradovi Trojanaca, čiju premijeru možete pogledati 6. veljače u 21 sat, uzbudljiva je ratna priča u kojoj arheolozi otkrivaju nevjerojatne nove dokaze koji razotkrivaju istinu u pozadini priče o Trojanskom ratu.

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI