5 karakternih osobina koje je dobro pokazati na radnom mjestu i tijekom pandemije

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Karakterne osobine kojima ćete se istaknuti u karijeri

Iako posao dobivate zbog svojih stručnih vještina, karakterne osobine također vrlo brzo dolaze do izražaja. One vam mogu pomoći ili odmoći u karijeri. Kao i stručne vještine i one vezane uz karakter možete “izbrusiti” da vam maksimalno služe. Ovih 5 osobina se najviše cijeni u poslovnom svijetu i zdravom poslovnom okruženju.

Motiviranost

Sigurno ste i sami osjetili razliku kada ste u društvu motiviranih i manje motiviranih ljudi, posebice kolega. No, ona se ne očituje samo kroz rad, već i komunikaciju te ophođenje. Ako još uvijek radite iz kućnog ureda, možda ne znate kako pokazati nadređenima snažnu motivaciju. Započnite s entuzijazmom na online sastancima, inicijativom kod planiranja i sličnim situacijama.

Vaša motivacija brzo će se prenijeti i na kolege, a glavna karakteristika motivirane osobe je sposobnost da sagleda “širu sliku”. U izazovnim trenucima za svaku tvrtku, motivirani zaposlenik oslonac je koji će se pamtiti (i nagraditi) i kada izazovi prođu.

Empatija

U najvećim trenucima pandemije mogli smo vidjeti kako su se mnoge tvrtke dodatno fokusirale na svoje zaposlenike i to ne samo “praznim riječima”. Organizirani su besplatni razgovori s psiholozima, online team buildinzi, dodatni benefiti, a omogućen je rad od kuće čak i nakon što je povratak u ured bio moguć.

Empatija počinje od pojedinaca, od vas. Bez obzira radite li u velikoj korporaciji, srednjoj tvrtki ili u timu od dvoje, ova karakterna osobina vrlo se brzo primijeti. I dok neke vještine možete uvježbati ako vam ne dolaze prirodno, empatija se teško može odglumiti. Stoga ako niste po prirodi veliki empat, nastojte to promijeniti. Ne nužno zbog posla, već zbog vlastitog osobnog razvoja i napretka. Pročitajte knjige na tu temu, volontirajte, ponudite pomoć potrebitima oko sebe. Slušajte kolege i pokažite razumijevanje i nastojte se ponekad “staviti u njihove cipele”.

Fleksibilnost

U nesigurnim poslovnim vremenima, važno je biti fleksibilan. Planovi se mijenjaju, izazovi pojavljuju. Mogućnost da “skačete” s projekta na projekt uz promjenu rokova i prioriteta itekako je cijenjenja osobina. A uz kućne urede i online sastanke i rad, fleksibilnost najviše dolazi do izražaja. No uz fleksibilnost je potrebno paziti i da ste uspješni u određivanju prioriteta kako ne biste zanemarili ostale obaveze kada uskoče one neodgodive. Stoga je balansiranje i organizacija vremena nužna uz dozu fleksibilnosti.

Odgovornost

Jednom kada nadređenom dokažete da ste odgovorni i pouzdani, otvorili ste si vrata za brojne druge poslovne prilike. Iako se možda pitate zašto je odgovornost uopće dio liste, kada bi se ona trebala podrazumijevati, realnost je drugačija. Veliki broj zaposlenika ne zna i nikada se nije pitao koja je zapravo njihova odgovornost. Naravno, i na menadžmentu je da jasno iskomuniciraju sva prava i obaveze pozicije, no uspješan zaposlenik uvijek će otići korak više i razmišljati unaprijed. Čak i ako neki posao nije nužno njihova odgovornost, ako situacija zahtjeva ponašat će se kao da jest.

Znatiželja

Zaposlenik koji je znatiželjan ujedno je i motiviran i sposoban samostalno raditi te uvijek tragati za novim prilikama. Takvi zaposlenici obično se pobrinu da o tvrtki znaju i više nego što trebaju, a nikada ne znate kada vam dodatne informacije mogu koristiti.

Povezano: 3 načina da budete više asertivni, a da pri tom ne djelujete agresivno

No potrebno je naći balans između znatiželje kroz postavljanje pravih pitanja i onih koja mogu biti shvaćena drugačije, na manje pozitivan način. Stoga znatiželju “dozirajte” kroz vrijeme, posebice ako ste tek počeli raditi na  novom radnom mjestu ili poziciji.

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI