Znanje i Vorto Palabra donose sjajne naslove koji će obilježiti ovu jesen

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Polagano dolazi vrijeme za boravak na toplom, uz dekicu, šalicu omiljenog toplog napitka i dobru knjigu. Ako ste ljubitelj magično pisane povijesne fikcije, modernih klasika smještenih u veličanstvene krajolike, raskošnih povijesnih romansi ili pak satire suvremenog društva, za vas smo pripremili pregled naslova o kojima bookbloggeri naveliko pišu i koji će se sasvim sigurno čitati u listopadu.

Prvi od njih je najnoviji uradak Sue Monk Kidd, proslavljene autorice Tajnovitog života pčela, koja donosi Knjigu žudnji (The Book of Longings), prekrasnu ljubavnu priču iz biblijskih vremena. Kako stranice teku, vješto i maštovito raspreda se tkanje priče koja nas vodi u šetnju od Galileje do Egipta, od judejskih brežuljaka do aleksandrijskih hramova, od zapretanih čežnji do vrhunaca ljubavi i ponora tuge, a donosi životnu priču Ane, žene Isusa iz Nazareta. U izdanju Vorta Palabre, sjajan prijevod ove prave knjiške poslastice donosi Senka Galenić.

Sljedeći top listopadski naslov stilom pisanja podsjeća na nedavno ekraniziranu Djevojku iz močvare, a izašao je također u izdanju Vorta Palabre. U prijevodu Marte Kovač, Ova blaga zemlja (This Tender Land), američkog autora Williama Kenta Kruegera nezaboravna je priča iz vremena Velike depresije, o četvero siročadi koji plove niz rijeku Mississippi, na odiseji koja će im promijeniti živote. Napisana u stilu modernog klasika, Ova blaga zemlja čarobna je, duboko humana epopeja smještena u veličanstveni krajolik Amerike, koji će vam zaokupiti maštu i iscijeliti dušu.

Svi su ludi za Sisi! Nastala prema Netflixovoj seriji koja je prošlog tjedna krenula s emitiranjem i odmah se našla na vrhu ljestvice najgledanijih serija u Hrvatskoj, Carica (The Empress) je sjajna kombinacija Bridgertona i Krune, a portretira Elizabetu Bavarsku – Sisi. Proizašla iz pera autorice povijesne fikcije Gigi Griffis, raskošna i slikovita, Carica je nevjerojatno suvremena priča o zaljubljivanju i pronalaženju vlastita unutarnjeg glasa začinjena tajnim šaputanjima na jastuku i dvorskim intrigama. U izdanju Znanja, prijevod ove povijesne romanse donosi Marija Perica.

Iz iste izdavačke kuće predstavili su i Tako zabavno doba (Such a Fun Age), roman prvijenac američke spisateljice Kiley Reid koji je odmah po objavljivanju osvojio publiku diljem svijeta, a potvrdu svoje kvalitete zadobio uvrštenjem u širi izbor za Nagradu Booker te mnogobrojnim pohvalnim književnim kritikama.

Osnovna tema romana osviještene su i neosviještene rasne predrasude, no autorica kroz priču oslikava i afro-američko društvo i kulturu, odnose unutar obitelji, klasne razlike uvjetovane ne samo rasom već i materijalnim statusom, moral, te sve to iznosi u literarnom tkanju prožetom podjednako britkošću i satirom, te nadasve empatijom. Prijevod ovog provokativnog i osvještenog uratka donosi Dado Čakalo.

Svi navedeni naslovi dostupni su u svim bolje opremljenim knjižarama diljem Hrvatske, te na webshopu znanje.hr.

Naslovne fotografije: Sonja Kovač

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI