Zubne ljuskice – koje su njihove prednosti, a koji nedostatci?

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Stomatolozi kao i pacijenti, ljubitelji su ljuskica za zube koje su danas veoma često rješenje kod estetske stomatologije.  Zubnim ljuskicama svoj osmijeh možete u potpunosti transformirati već nakon jednog posjeta stomatologu. Imaju veoma širok spektar primjene i upravo su iz tog razloga česti odabir mnogih.

 Zubne ljuskice su savršena opcija u slučaju:

– prekrivanja mrlja koje se ne mogu izbijeliti

– otkrhnutog ili slomljenog zuba

– pukotine na zubu

– razmaknutih ili blago iskrivljenih zubi.

Iako su veoma popularne, važno je upoznati prednosti i nedostatke ugradnje zubnih ljuskica i odlučiti zajedno sa svojim stomatologom, jesu li ljuskice za zube idealno rješenje za vas.

Što su ljuskice za zube?

Ljuskice su tanki, gotovo prozirni listići koji se lijepe na prednju stranu zuba. Svojom teksturom i bojom oponašaju prirodne zube, a napravljene su na način da su iznimno tanke na području gdje se ljuskica susreće s desnima, a deblje na dijelu zagriza.

Ljuskice prekrivaju cijeli zub i neprimjetno se stapaju s ostalim zubima. Ugradnja je bezbolna i brza, a rezultat impresivan.

Koje su prednosti ugradnje ljuskica za zube?

Osim brzine izrade i gotovo instantne rezultate, postoje mnoge druge prednosti:

Izrada po mjeri

Većina ljuskica za zube izrađena je kako bi odgovarala obliku, boji i konturi zuba pojedinca. Kod izrade iznimno je važno da se ljuskica stopi s ostatkom zuba. Upravo zbog tog razloga ljuskice izgledaju potpuno prirodno, a jedina razlika koju će svi primijetiti bit će samo vaš prekrasni osmijeh. Zbog izrade po mjeri, možete birati i boju svoga novog osmijeha te napokon imati blistavo bijele zube.

Način izrade i materijal

Ljuskice su vrlo tanke zbog čega neće povećati masu zuba na koji se lijepe. Ipak, materijali od kojih se izrađuju ljuskice veoma su čvrsti. Kod izrade ljuskica koriste se kompozitne smole ili porculan. Kompozitne ljuskice osjetljivije su na mrlje, pucanje i lomljenje, dok su ljuskice izrađene od porculana puno kvalitetnija opcija.

 Proces ugradnje

Kod ugradnje, stomatolog uklanja samo mali dio cakline s postojećeg zuba, kako bi ljuskicu mogao zalijepiti na zub. Za usporedbu, kod ugradnje zubnih krunica potrebno je ukloniti svu caklinu i dentin (unutarnji dio zuba) čime je ugradnja ljuskica puno konzervativnija metoda.

Izdržljivost

Ljuskice su veoma izdržljive pogotovo ako se radi o porculanskim ljuskicama. Važno je samo da ih ne podvrgnete nepotrebnom pritisku ili naprezanju. Porculanske ljuskice dovoljno su jake da traju desetljećima, a neke opcije dovoljno su čvrste da služe kao alternativa krunicama za zube.

Koji su nedostatci?

Kao i svaki drugi protetski rad, i ljuskice imaju svoje nedostatke koje je važno naglasiti kako biste mogli izvagati jesu li ljuskice za vas.

Nepovratnost

Zubne su ljuskice nepovratne, jer stomatolog kod ugradnje mora ukloniti sloj cakline koji kasnije nije moguće vratiti. Postoje i ljuskice koje se lijepe za samu površinu zuba bez brušenja, ali je područje njihove upotrebe vrlo usko.

Nemogućnost ugradnje kod većih oštećenja

Iako imaju vrlo široki spektar primjene, zubne ljuskice se ne mogu ugraditi ako se radi o većem oštećenju zuba. Zub koji je napola puknuo ili je karijes uvelike uznapredovao i potrebno je odstraniti veći dio cakline zuba, mora se nadograditi krunicom koja je puno izdržljivije i sigurnije rješenje.

Nemogućnost ugradnje kod osoba koje pate od bruksizma

Bruksizam ili škripanje zubima problem je kod kojeg nije moguće ugraditi zubne ljuskice. Naime, iako su ljuskice otporne na pucanje, kod škripanja zubima sile su toliko jake da može doći do pucanja zbog čega se ne preporučuje ugradnja .

Odluka je u vašim rukama

Sad kada ste upoznati s prednostima i nedostatcima, lakše ćete odlučiti jesu li zubne ljuskice rješenje za vas. Ako želite ispraviti nedostatke na zubima ili popraviti manja oštećenja uz minimalne zahvate, onda su ljuskice vaša solucija.

Prekrasni osmijeh danas je zaista na dohvat ruke i ne mora vas koštati cijelo bogatstvo kako biste uživali u njemu.

Savjetujte se sa svojim stomatologom i saznajte kako možete ugraditi zubne ljuskice.

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI