3 navike koje će vam pomoći steći i održati zdravlje!

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Propitivanje sebe samih

Najprije se uvijek zapitajte – Zašto to radim? Zašto imam taj porok ili problem? Vrlo brzo će vam doći odgovor. Vi već znate što vas muči. Upravo na tomu treba poraditi jer znate i sami koliko je važno održati zdravlje. Mentalno i fizičko.

Neki od najčešćih odgovora su:

 • nemam vremena
 • tako mi je brže
 • osjetim olakšanje kada posegnem za cigaretom
 • nitko me ne voli ionako
 • ne vrijedim, pa sreću nalazim u porocima

Ako smatrate da nemate vremena, potrebno ga je pod hitno pronaći. Vjerujem da biste plaću radije trošili na lijepa putovanja umjesto na liječnike. Trgnite se te poduzmite potrebne korake prema jedinoj osobi kojoj dugujete baš sve – sebi.

Pozitivne afirmacije kao protulijek za negativna mišljenja o sebi

Pozitivne afirmacije su tehnika koju možete koristiti kako biste se osjećali bolje. One su pozitivne izjave koje sebi govorimo. Ako si nešto lijepo kažete jako puno puta na dan počinjete vjerovati u to isto.

Neke od afirmacija koje možete sebi svakodnevno govoriti i  koristiti ih su:

 • ja sam prekrasna i snažna osoba
 • redovito vježbam i zdravo se hranim
 • osoba sam koja nema poroke i živi zdravo
 • jako sam sretna i ispunjena te mi nisu potrebni vanjski faktori da me upotpune
 • imam životni stil koji je opušten
 • za sve imam dovoljno vremena
 • cijeli svijet me voli i imam podršku jako puno ljudi

Nije važno vjerujete li trenutno u afirmaciju koju si govorite. Nije ni važno je li ona trenutno istinita. Poanta i jest u tomu da ako si često i redovno govorite lijepe rečenice, počinjete vjerovati u njih. A kako vi počinjete vjerovati da su istina za vas, tako se i okolnosti života malo po malo jednako tako poslaguju – sukladno afirmacijama koje si izgovarate.

Povezano: 6 najvećih strahova koji vas koče da živite najbolji život i kako ih se osloboditi

Riječi koje mijenjaju život na bolje

Naime, važno je da emocionalno proživimo afirmaciju koju govorimo u svojim mislima. Povjerujte da su one istina, pravite se kao da jesu istina sve dok ne postignete željeni rezultat. Time si dižemo vibraciju i emocije na visoku razinu što rezultira velikim zadovoljstvom, nizom za nas korisnih i pozitivnih emocija.

Zašto je bitno mijenjati svoje emocije? Zašto je važno afirmacije proživjeti emocionalno, kao da jesu istina?

 1. Zato što time mijenjamo svoju podsvijest i počinjemo vjerovati u ono što si govorimo.
 2. Mijenjamo emocije, a emocija najjače vibrira. Emocija privlači sve što je u skladu s njom. Pa tako, ako imamo jako pozitivne emocije, jako pozitivno vibriramo. Time ujedno i privlačimo pozitivno, osjećamo se bolje, i sve ono u što počnemo vjerovati po Zakonu privlačenja počinje nam se realizirati. Na kraju dana, uistinu je najvažnije da se mi dobro osjećamo.

Vježbu afirmacija možete si govoriti minimalno 50 do 100 puta na dan (što češće molim). Neka cilj bude da si minimalno 50 puta na dan kažete lijepu i pozitivnu misao.

Zamislite samo koliko to mijenja svakodnevicu u odnosu na primjedbe koje ste si do sada redovno davali.

Mindfulness – biti ovdje i sada

Kako bismo se što lakše riješili negativnih navika, osim pozitivnih afirmacija važno je živjeti smireno, staloženo i sretno. Napraviti vrijeme za sebe i rasteretiti se briga. Jedna od metoda koje nam to omogućuju zove se Mindfulness.

Mnogima od nas navika je da brinu. Previše su u prošlosti ili budućnosti. Brinu za sutra ili proživljavaju traume od jučer. Zato onda ne spavamo, mučimo se, nemamo energije, bezvoljni smo, bježimo od sebe, tjeskobni smo i slično.

Povezano: Kako biti najbolja verzija sebe

Kada vas uhvate trenuci briga postavi si pitanje: Tko sam ja bez briga?

Doći će vam odgovor o tomu tko biste bili kada ne biste imali brige. Nasmijat ćete se. Osjetit ćete kao da vam je netko maknuo teret s ramena. Tada si recite „Ovako bezbrižna idem nastaviti dan! Jer to sam istinska Ja. Bezbrižna. Slobodna i sretna.„

Jer došli smo na ovaj svijet da budemo baš kakvi jesmo, voljeni, rasterećeni, sretni sa sobom,  da volimo sebe istinski i da si ne stvaramo nepotrebni teret. Samo smo po putu negdje to zaboravili. Zato postoje tehnike coachinga koje nas vraćaju nama samima i našem Izvoru.

Ništa nije vrijedno vašeg zdravlja

U svakodnevnom životu najčešći su razlozi loših navika manjak ljubavi prema sebi te preužurban stil života. Mnogima je navika bježati iz vlastitog doma u kafiće, bježati od samih sebe, ne suočavati se s problemima i tako dalje. Zastanite. Kada ste se zadnji put baš onako pošteno odmorili i posvetili sebi? Kada ste si zadnji put umjesto primjedbi koje često vrtimo u glavama rekli lijepu riječ, poticajnu pozitivnu afirmaciju? Vrijeme je da usporite, počnete lijepo komunicirati sa sobom, čestitate si na svemu što ste unatoč okolnostima postigli. Volite se, budite svoj najbolji prijatelj. Prije svih ostalih navijajte za sebe.

Za to da se odmorite, pronađete poslodavce i prijatelje koji vas istinski cijene, ne prihvaćate manje od onoga što zaslužujete ni u jednom segmentu života. Kada tako pristupimo stvarima daleko je lakše ostaviti poroke, vježbati i kretati se redovno ili držati se propisanih dijeta i pravilne prehrane koju propišu liječnici. Jer upravo su manjak brige i ljubavi prema sebi uzrok svake loše navike. Primjenjujte opisane vježbe dosljedno i živjet ćete život kakav zaslužujete i održati zdravlje. Uživajte u tomu i sretno!

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI