3 poslovne fraze koje biste trebali prestati govoriti i što reći umjesto njih

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Poslovne fraze koje vam ne služe koliko mislite

Sigurno ste bili više puta u prilici kada na kreiranje nekog maila potrošite puno više vremena nego što ste trebali ili planirali. Pomno razmišljate i birate riječi koje će najbolje dočarati predmet poruke. Ipak, rezultat nije kakvom ste se nadali. I dok razmišljate koji bi sve razlog za to mogao biti, možda su odgovor upravo loše poslovne fraze. Evo koje izbjegavati i čime ih zamijeniti.

“Javite mi”

Iako zvuči kao vrlo bezazlena, ali jasna i korisna fraza, “javite mi” ostavlja upravo suprotan dojam. Može se ubaciti u gotovo svaki kraj razgovora, maila, zoom-a. Ipak, kada drugoj strani kažete “javite mi”, vi mislite da ste bili jasni i spremno čekate daljnje korake. No drugoj strani to može zvučati vrlo neobavezujuće i bez jasnog raspodjela odgovornosti i zaduženja. A to često dovodi do stagnacije i nesporazuma u daljnjem poslovanju. U vremenima prepunih inboxa, stalne zvonjave mobitela i beskrajnih sastanaka, zadnje što želite je trošiti dragocjeno vrijeme i biti nisko na nečijoj listi prioriteta. Stoga svaki razgovor, online ili uživo završite s jasnim dogovorom. Ne samo zbog druge strane već i da sami znate što vam je dalje činiti. Umjesto da kažete “javi mi kad saznaš one troškove” pitajte “mogu li zakazati kratki sastanak za 7 dana u isto vrijeme da vidimo gdje smo s troškovima”.

“Samo da”

Svatko kome je karijera i posao važna stavka života, želi biti viđen kao uspješna i samopouzdana osoba. Koristeći “samo da” djelujete upravo suprotno. Često koristimo ovakve poslovne fraze kada tražimo usluge ili nismo sigurni u ono što pričamo ili slušamo. Pogledajte svoj inbox i nedavno poslane poruke. Koliko puta ste napisali “samo da te pitam”, “samo da kratko provjerim”, “samo sam htjela čuti”… Sljedeći put kada vidite da ste krenuli s mailom u smjeru “samo da” jednostavno ga izbacite. Umjesto toga jasno recite što želite ili trebate. Direktne poruke štede vrijeme i smanjuju mogućnost nejasnoća, a time i povećavaju šanse za odgovorom koji želite dobiti. Primjerice, umjesto “samo sam te htjela pitati za mišljenje” recite “molim te mišljenje o..”.

Negacije + “ali”

Toliko često u poslovnoj komunikaciji možemo čuti poslovne fraze ovoga tipa. Sigurno ste ih sami govorili, ali i čuli od drugih. Iako podsvjesno znamo da nam one ne služe i da iza njih obično ne slijedi pozitivan odgovor, osjećamo se sigurnije kada ih koristimo. No u poslovnom svijetu ne bi trebalo biti prostora za nesigurnost i isprazne fraze. Stoga već danas prestanite koristiti fraze poput:

  • “Možda krivo govorim, ali…”
  • “Znam da nisam stručnjak, ali…”
  • “Ovo je možda loša ideja, ali…”

Ovakve fraze odaju nesigurnost, sram i nisko samopouzdanje. Čak i ako to nisu vaše karakteristike, koristeći ove fraze, takvu poruku šaljete. Umjesto toga koristite istu misao kroz pozitivnu ili neutralnu rečenicu. Poput “evo jedne ideje”, “palo mi je napamet” ili jednostavno recite misao i dodajte “ispravite me ako griješim”. Sve to je bolje nego od samog početka rečenice dati do znanja da ono što pričate nije vrijedno vremena drugih. A sigurni smo da u stvarnosti imate super ideje, misli i stavove. Sve je u tome kako ih izgovarate i artikulirate!

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI