5 stvari na koje morate paziti kada gradite karijeru

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Uz ove savjete lakše gradite karijeru

Koji je vaš “dream job”

Nakon što ste prošli fazu početničkih poslova, praksi i prvih karijera, vjerojatno već točno znate što želite, a što ne. Ili barem znate koje poslove biste rado obavljali, a za što i nemate baš motivacije. No, jeste li našli svoju strast? To je obično onaj posao koji biste i besplatni obavljali. Ili onaj koji biste radili čak i da ste milijunašica koja ne mora raditi. Slijedite tu strast, dugujete si to. Uostalom, najlakše gradite karijeru radeći ono što volite. Tako ćete znati i na koje poslove se prijavljivati, a na koje ne. Time štedite vrijeme i energiju, ali i povećavate šanse za zaposlenjem iz snova. Ako je vaša strast snažan možda ćete je poželjeti njegovati i kroz poduzetnički život. Zašto ne!

Odredite svoju (financijsku) vrijednost

Važno je znati koji je prosjek plaće za vašu poziciju i posao koji obavljate. No isto tako je važno znati i što donosite “za stol”. Da li su to specifična znanja i vještine koje ste godinama usavršavali ili gorljiva želja za promjenom. Odredite svoje “zašto” i pobrinite se da ga potencijalan poslodavac vidi. Isto tako, ako znate da vam određena znanja nedostaju, razmislite o besplatnim ili plaćenim tečajevima kako biste se dodatno usavršili i bili konkurentniji u svojoj branši. Dobar test vještina je proučavanje oglasa za posao vezanih uz ono što radite ili želite raditi. Obratite pažnju na popis traženih vještina i konkretnih programa rada i slične detalje te jednostavno popunite “rupe” u znanju koje eventualno uočite.

Ne zanemarujte networking

Bez obzira jeste li introvert ili više komunikativan tip, povezivanje je važno. S kolegama, nadređenima, stručnjacima iz branše i slično. Skoknite na koji event ili edukaciju te afterwork druženje. Osim što su to prilike da čujete informacije koje inače ne biste, usput ćete upoznati svoju poslovnu okolinu u neformalnom okruženju. Mnogi poslovi ili karijerne prilike događaju se upravo kroz opušteni networking pa se pobrinite da budete viđeni. A jednom kad se pojavite na nekom druženju, upoznajte se s barem dvije osobe. Malo po malo, druženje po druženje i vidjet ćete kako se prilike samo stvaraju.

Povezano: Prikupljanje vizitki nije networking

Naučite pogoditi pravi trenutak

Za većinu stvari u životu potrebno je jednostavno – pogoditi trenutak. Bilo za reći kolegi loš feedback ili tražiti povišicu od nadređenog. Isto se odnosi i na promjenu karijere ili iznošenja nove poslovne ideje. Ponekad je ideja prava, ali trenutak nije. A ponekad je trenutak odličan pa treba promisliti kako ga najbolje iskoristiti. U svemu tome pomoći će vam edukacija iz područja koja nisu nužno vezana uz vaš posao. Poput tečaja neverbalne komunikacije, NLP-a i slično. Jer trenutak čine ljudi, a kada poznate ljude, znat ćete što zaista misle. Bilo da šute ili govore jedno, a misle drugo. Ovladajte vještinom “čitanja” ljudi i prostorija i ovladat ćete svojom karijerom.

Ne zanemarujte privatan život

Odvojite poslovno i privatno vrijeme, što ranije u početku karijere. Kasnije su potrebni puno radikalniji potezi ako na vrijeme niste “pazili”. Važno je odvojiti vrijeme za hobije, drage ljude, sve što nije vezano uz posao. To će vam pomoći opustiti se, ali i bolje funkcionirati kada na poslu nastupi stresna situacija. Važno je što ranije u karijeri osvijestiti da je svatko zamjenjiv i da je vaš dom vaša sigurna luka, čak i ako posao ponekad nije.

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI