Boginje u svakoj ženi: Mitski arhetipovi u ženskoj psihi

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Zašto jedna žena cijeni brak i djecu, dok druga najveću važnost pridaje neovisnosti i postignućima? Zašto žena u jednom okružju može biti ekstrovertirana, pedantna i vođena logikom, dok se u drugom okružju preobražava u introvertiranu osobu sklonu kućnom životu?

Odgovore na to dr. Jean Shionda Bolen, jungovska psihoanalitičarka i psihijatrica, potražila je u grčkoj mitologiji koja svojim intrigantnim pričama simbolizira naša tipična unutarnja stanja i previranja. Grčke boginje Atena, Artemida, Hestija, Hera, Demetra, Perzefona i Afrodita pretvorene u moćne arhetipove mogu nam objasniti negativne sklonosti, ali i istaknuti naše kvalitete, donijeti unutarnje uvide i put razvoja. Što je žena složenija, to je veća vjerojatnost da su u njoj aktivne mnoge boginje i potrebno je odlučiti koje ćemo razvijati, a koje prevladati. Knjiga Boginje u svakoj ženi pokazuje vam kako postići oboje.

„Kad žena postane svjesna sila koje utječu na nju, stječe moć koju joj donosi spoznaja. “Boginje” su moćne, nevidljive sile koje određuju ponašanje i utječu na emocije. Znanje o “boginjama” u ženama novo je područje osvješćivanja o ženskim pitanjima. Kad žena zna koje “boginje” čine dominantne sile u njoj, poznaje snagu svojih instinkta, svoje prioritete i sposobnosti te uviđa mogućnosti nalaženja osobnoga smisla putem izbora koje drugi možda neće poduprijeti.

Obrasci boginja utječu i na odnose s muškarcima. Pomažu nam objasniti teškoće i sklonosti određenih žena prema određenim muškarcima. Biraju li muškarce koji su postigli svjetovnu moć ili uspjeh? Onesposobljene i kreativne? Dječake? Koja je “boginja” nevidljiv pokretač koji ženu usmjerava prema određenom tipu muškarca? Takvi obrasci utječu na izbor i na stabilnost odnosa.

Obrasci odnosa također su pod utjecajem određenih boginja. Otac-kći. Brat-sestra, majka-sin, ljubavnik-ljubavnica ili majka-kći – svaki od tih odnosa čini konfiguraciju svojstvenu određenoj boginji.

Svaka žena posjeduje “boginjom-dane” darove koje treba upoznati i prihvatiti sa zahvalnošću. No, svaka žena nailazi i na “boginjom- dane” teškoće koje mora prepoznati i prevladati da bi se promijenila. Obrasca određenog arhetipom temeljne boginje ne može se osloboditi sve dok ga ne postane svjesna i dok se ne počne ostvarivati kroz tu boginju.“

Jean Shinoda Bolen, dr. med. međunarodno je poznata jungovska psihoanalitičaka, klinička profesorica psihijatrije na Sveučilištu Kalifornije u San Franciscu i autorica nekoliko knjiga. Aktivna je voditeljica radionica ženskog duhovnog pokreta, a Američka udruga psihijatara nedavno ju je proglasila istaknutom doživotnom članicom. Živi u Kaliforniji.

  • prevoditeljica Aleksandra Barlović
  • broj stranica 366
  • format 148 x 220 mm
  • cijena 19,50 Eura

Darujemo jednu čitateljicu!

Pravila su jednostavna:

Prijave primamo do 21. travnja točno u podne.

Random biramo, a dobitnici nakon objave svoje podatke (ime i prezime, adresa i broj telefona) dostavljaju u inbox na našem Facebooku. Podatke koje ostavite koristimo isključivo u svrhu dostave paketa i neće biti dijeljeni trećim osobama. Darove šaljemo samo na adrese u Hrvatskoj u roku 30 dana od javljanja dobitnika.

Dobitnici će biti objavljeni u sklopu ovoga članka te dodani kao komentar na Facebook objavi.

Ako želite provjeriti jeste li jedan od dobitnika, upišite svoje ime u tražilicu.

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI