Danas je svjetski dan čitanja! Donosimo 5 razloga zašto biste trebali čitati svakodnevno

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Zašto je dobro čitati svakodnevno

Ovih 5 razloga razuvjerit će i one koji možda ne vole toliko čitati i potaknuti ih da odaberu novo štivo već danas. Ako odlučite čitati svakodnevno, za sebe i svoje metalno zdravlje učinit ćete i puno više nego što mislite.

Proširujete vokabular

Osobe koje od malena vole čitati često su i u školi naprednije od svojih vršnjaka. To se posebno vidi kod pisanja eseja, lektira, izrade prezentacija… Vokabular “čitača” je puno bogatiji i lakše izražavaju svoje misli i emocije. Sigurno ste se i sami u životu susreli s osobama razne dobi za koje ste vrlo lako mogli zaključiti da su “načitani” ili pak suprotno. Bogat vokabular, jasno izgovaranje misli i asertivna komunikacija odlika su gotovo svake načitane osobe, a ove vrline korisne su ne samo u svakoj profesiji, već i svakodnevnom životu.

Povezano: Ovo su najbolje biografije koje morate pročitati za dozu inspiracije

Držite um mladim

Jedno američko istraživanje pokazalo je da starije osobe koje stimuliraju mozak aktivnostima poput čitanja ili šaha imaju 2,5 puta manje šanse da obole od Alzheimer-a. Naravno, to nije sigurna prevencija ove okrutne bolesti, ali je nešto što možete činiti svakodnevno i uživati u brojnim benefitima pa tako i prevenciji “staračkih” problema. Redovitim čitanjem, rješavanjem križaljki i zagonetki stimuliramo moždane stanice i one uvijek napreduju. Time poboljšavamo i memoriju, ali i jačamo koncentraciju. Stoga se čitanje zaista preporučuje svima, od djece do školaraca pa do umirovljenika.

Smanjujete razinu stresa

U današnje doba poželjno je znati što više tehnika za smanjenje stresa, a čitanje je zasigurno na vrhu popisa. Jedno istraživanje otkrilo je kako je samo 6 minuta svakodnevnog čitanja dovoljno da smanji razinu stresa za nevjerojatnih 68%. To i nije tako teško za povjerovati, kada obično kada čitamo biramo što volimo, nitko nas na to ne “tjera”. Bilo da odaberete ljubavni roman, povijesnu priču ili stručnu literaturu, čitanjem smo prisutni u trenutku i doslovce nije moguće istovremeno brinuti i čitati s razumijevanjem.

Učite nove stvari

Što god čitate i na koji god način čitate, upijate nova znanja. I to se ne odnosi samo na stručnu literaturu. Nove stvari mogu se naučiti i iz “ljubića” jednako kao iz enciklopedija. Glavni lik u priči može spomenuti neku drugu knjigu koju ćete potom pročitati, saznat ćete za neko fora mjesto u drugoj državi ili naučiti koje su tradicije nekih dalekih zemalja. Iako se za oči i “dušu” preporučuju fizičke knjige, jednako korisne su i one u elektroničkom obliku ili čitanje drugih medija i korisnih informacija.

Postajete bolja osoba

Dokazano je da čitanjem knjiga, posebice onih SF žanra, razvijate empatiju i brigu o drugima. Velika je šansa i da će vas hobi poput čitanja dovesti do upoznavanja s istomišljenicima i da ćete se kretati u nešto profinjenijem društvu ljudi. Onome koji bira drugačije teme od “tračeva” i crne kronike. A samim time postat ćete kvalitetnija osoba, lakše doći do onoga što želite i alata kojima ćete to postići. Načitane osobe sklonije su razumjeti druge i pomoći potrebitima, a sve to čini svijet boljim mjestom, zar ne?

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI