Dokumentarac koji vrijedi pogledati – She

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


U moru biografskih dokumentaraca o muzičkim zvijezdama i poznatim ličnostima, stigao je red i na legendarnu rock-baku, Tinu Turner. I ne samo da je ovo jedan od najboljih dokumentarnih filmova iz ove godine, nego i jedan od najboljih u posljednjih nekoliko godina. HBO-ov okumentarac “Tina” je imao svjetsku premijeru 2. ožujka na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu.

Mlađe generacije možda neće shvatiti koliko je ona zaista bila velika (ostala i dan danas). Životna priča Tine Turner je posebna i vrlo tragična. Iza njenog uspjeha 1960-ih i 1970-ih bio je život u strahu, nasilju i zlostavljanju njenog supruga i muzičkog partnera Ikea Turnera. Sva prethodna vremena njenu priču su pričali muškarci i fokus je bio uglavnom na tom bolnom periodu. Dokumentarni film “Tina” pokušava to donekle ispraviti tako što posvećuje veliku pažnju njenom životu i karijeri nakon razvoda.

Tinina užasna veza s prvim mužem zabilježena je više na drugom mjestu, najviše u njenoj biografiji pod nazivom “I, Tina” i adaptaciji hit filma “What’s Love Got to Do with It” (1993) s Angelom Bassett, ali i ovdje možemo vidjeti nešto od toga. I zaista, redatelji dobitnici Oscara, Daniel Lindsay) i T.J. Martin, fokusiraju se na sve aspekte njene priče, od djetinjstva do svjetske slave.

Podijeljen u pet dijelova – “Tina i Ike”, “Obitelj”, “Povratak”, “Priča” i “Ljubav” – zvijezda poziva gledatelje u svoj život na način na koji do sada nismo bili, otkrivajući o svojim najdubljim borbama i najličnijim trenucima.

U razvodu nisam dobila ništa. Nikakav novac ni kuću. I onda sam rekla: uzet ću samo svoje ime.

Tina je uzela svoje ime i pretvorila ga u legendu.

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI