Doznajte jeste li ispali iz ravnoteže i prepoznajte poruke koje vam šalje vaše tijelo

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Kako danas uopće ostati ”normalan” i psihički uravnotežen?

Preplavljeni ste i osjećate već neko vrijeme da ste izašli iz balansa? Još ako ste i roditelj uz koje se vežu duple obveze i brige, evo kratkoga testa koji vam može pomoći da otkrijete jeste li uistinu ispali iz ravnoteže i što je to što remeti vašu ravnotežu. Dobro je da osvijestite da su sve vaše psihičke i zdravstvene smetnje prvo započele na energetskoj razini kako bi se nakon nekog vremena manifestirale i na ostalim razinama kao različite tegobe, poremećaji i bolesti.

Kako uopće danas ostati normalan s toliko novih izazova u post-pandemijskoj eri i vremenima opće nesigurnosti, brige i straha za budućnost koje je u mnoge ljude unijelo jedno opće stanje nemira i disbalansa?

Ima li spasa za mene?

Kako se lijepo naspavati, probuditi pun energije i vedrine prema životu? Kako se osloboditi nakupljenog stresa, različitih emocionalnih tegoba, brige, strahova…? Kako sebe zavoljeti i više se brinuti o sebi pored silnih drugih obveza? Kako se motivirati i probuditi kreativnost, biti produktivniji i povećati vitalnost?
Možemo li se vratiti u doba kada smo bili i osjećali se bolje, sretnije i bezbrižnije ili smo preambiciozni jer nas je ubrzani, virtualni i nezdravi stil života totalno anestezirao, a mi smo se prepustili nekim strujama života da nas vode?

Da, možemo. Međutim kao i za sve u životu, treba se potruditi, odvojiti žito od kukolja, odnosno presložiti si život i prioritete i započeti rad nas sebi. Prije svega, potrebno je donijeti odluku da sebe i svoje potrebe stavite na listu prioriteta i da se prestanete baviti ”hitnim” stvarima i gašenjem požara i da se više posvetite onim stvarima koji imaju dugoročni učinak na vaš život. Također treba poraditi na svom energetskom tijelu kako bi ga izvukli iz disbalansa da ne navučete neku bolest na sebe.

Prepoznajte poruke koje vam šalje vaše tijelo putem simptoma

Ravnoteža ili balans za svakog od nas može imati drugačije značenje i podrazumijevati različite stvari. Svatko od nas svako malo izađe iz te ravnoteže, i to najčešće kada smo pod stresom ili imamo previše obaveza i to traje neki duži vremenski period, i to je u redu.

Ipak, na prvi pogled ne bude nam baš uvijek sve vidljivo pa često ne prepoznajemo simptome koje nam šalje naše tijelo. Potrebno je malo više znanja i vještina kako bi otkrili što je to što se krije iza nekih naših problema uključujući i one zdravstvene koje nas nekako najviše muče.

Ovaj mini test može vam poslužiti kao putokaz u tome, jer sedam pitanja otkrit će vam kako se općenito snalazite u žongliranju između različitih životnih područja i izazova, odnosno na što bi bilo dobro da obratite više pozornosti. Kod provjere nezadovoljavajućih rezultata, topla preporuka da se pokrenete na akciju i ne čekate da se stvari riješe same po sebi jer se neće ništa samo od sebe pokrenuti. Inače se možete totalno pogubiti, postati anksiozni i depresivni, što zasigurno ne želite.

TEST

1) Imam jasnu sliku oko toga što su moje glavne životne vrijednosti:
a) da
b) ne

2) Osjećam se dovoljno slobodno da sam/a mogu donositi odluke koje se tiču moga života tj. da radim sve onako kako ja želim:
a) da
b) ne

3) Imam dosta dobro postavljene granice u odnosu s drugima i ne ustručavam se reći ”’ne”:
a) da
b) ne

4) Imam jasnu sliku i predodžbu oko toga kako daleko mogu ići kada s nekim pregovaram oko nečega:
a) da
b) ne

5) Jedan dan u tjednu posvećujem isključivo sebi – radim ono što me opušta i veseli:
a) da
b) ne

6) Ako ste roditelj – imam točno jasnu predodžbu o tome kakav roditelj želim da budem:
a) da
b) ne

7) Uvijek se dajem maksimalno svojoj djeci i često sebe i svoje potrebe zapostavljam:
a) da
b) ne

Rezultat

Svaki DA nosi 5 bodova – NE nosi 0 bodova.

0 nula bodova: Hitno stanje koje zahtjeva intervenciju i pomoć! Totalno ste dehidrirali i emocionalno i psihički. Stoga vam je potrebna motivacija za akciju, inspiracija, podrška i izazov koji će vas pokrenuti na akciju!

5-10 bodova: Sasvim ste u redu. Ipak, obratite pozornost na neke vaše potrebe koje možda zanemarujete. Radite na sebi.

15-25 bodova: Jako dobro. Samo tako nastavite.

30 bodova: Bravo! Još bolje. U svim područjima ste super. Ipak, i ako ste roditelj, možda treba više poraditi na roditeljstvu.

35 bodova: Uravnoteženi ste u svim područjima i možete biti uzor drugima da i oni imaju lijepo uređen i izbalansiran život. Čestitam!

Svaki dan treba raditi na sebi i održavati stanje harmonije i balansa

Naš život nije statičan nego itekako dinamičan u smislu promjena. U tom smislu ni balans nije cilj koji odrađujemo jednokratno i nikad više, jer danas možemo biti u balansu, a već nakon dva sata u potpunom rastrojstvu. Kratkoročni disbalans je u redu, i ponekad je i neizbježan, jer ako osoba ima visoko postavljene ciljeve, onda će njihova provedba zahtijevati da ponekad možda provodimo više vremena na poslu nego što bismo to željeli. I to je u redu sve dokle možemo držati stvari pod kontrolom, odnosno sve dok smo svjesni da je to samo privremeno stanje i da se poslije toga vraćamo u balans iz kojega smo se samo privremeno maknuli.

Nadam se da je mnogima od vas kristalno jasno da je kreiranje izbalansiranog života ključan ne samo za npr. poslovni i akademski uspjeh, nego i za upravljanje stresom, zdrave međuljudske odnose, povećanje produktivnosti, maksimalno korištenje svih naših umnih resursa i potencijala, i naravno i prije svega ono je ključ za naše cjelokupno zdravlje – i tjelesno, mentalno i duhovno.

Možda da sada pokušate definirati – što za vas uopće znači biti u balansu?

Povezano: Sami svoj najgori neprijatelj – uz samosabotažu prije ili kasnije dolaze i oboljenja

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI