Igrokaz ‘Djed i Unuk Mraz’: Mario Valentić nam otkriva kako je biti unuk najpoznatijeg Djedice!

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


U ovo nadolazeće predblagdansko razdoblje kada širimo ljubav, sreću, mir i veselje, Mario Valentić odlučio je isto to napraviti na malo drugačiji i zabavni način sa svojim kolegom, također glumcem, Dinom Rogićem. Naime, Mario je prije nekoliko godina kreirao igrokaz za djecu, ali i odrasle pod nazivom ‘Djed Mraz i Sin’, a ove godine imamo priliku Maria vidjeti u malo modificiranoj ulozi – Unuka Mraza. Tko je Unuk Mraz, što nam je Mario pripremio za ovogodišnje blagdansko razdoblje otkrio nam je u intervjuu.

Ovih blagdana pripremio si nešto posebno za djecu, reci nam više o nadolazećem projektu odnosno igrokazu Djed i Unuk Mraz?

Stiglo nam je najčarobnije i mnogima najdraže doba godine kada s veseljem i srećom željno iščekujemo Božić! No, djeca diljem svijeta isto tako željno očekuju posjet najdražeg bradatog djedice, najvećeg dobričine na svijetu – Djeda Mraza.

Ali, u ovo najčarobnije doba godine, pripremite se za nevjerojatno uzbuđenje jer Djed Mraz ove godine donosi dodatnu čaroliju jer dobiva pomoć. U darivanju djece i širenju ljubavi i mira pridružuje mu se njegov nestašni Unuk Mraz. Djed Mraz prvi put u povijesti vodi svog Unuka Mraza na nezaboravno putovanje na kojem ga mora naučiti kako podijeliti djeci darove u tako malo vremena.

Ovo nije prvi put da radiš ovakve igrokaze. Prije nekoliko godina bio si i Sin Mraz. Što te potiče da radiš ovakve igrokaze? Odakle crpiš ideje?

Nakon stanke od nekoliko godina radim u drugačijem formatu – Djed Mraz i Unuk Mraz. Iskreno, potiče me jedna vrsta zaigranosti. Ovo je prilika tako da se malo kostimiram i prije svega igram, kreiram jedan dobar sadržaj koji će zabaviti nas i sve one s kojima budemo surađivali, najviše djecu.

Ideje crpim u šumi, u planini, na moru, na rijeci. Tamo mi padaju na pamet svakakve ideje. Neke pretočim u djela, neke ne, a neke možda budem kasnije. Drago mi je da je ovaj projekt pretočen u djelo jer me jako raduje raditi igrokaz ‘Djed i Unuk Mraz’ ovo predblagdansko doba.

Kakvog je karaktera Unuk Mraz?

Unuk Mraz je prije svega zaigran. On je suprotnost Djeda Mrazu – mlađi je od njega, koristi nove tehnologije. Za razliku od Djeda Mraza zna što su društvene mreže, umjetna inteligencija, zna što je Chat GPT. On vježba, itekako je svjestan važnosti zdrave prehrane za zdravlje, ali i za uspješnu dostavu svih poklona. Ipak se treba popeti na sve krovove, ulaziti kroz dimnjake, ali istovremeno ima nedostatke zbog te svoje zaigranosti. No, tu je onda Djedica koji ga usmjerava te je to na kraju jedan izvrstan i uravnotežen spoj dva suprotna lika koji jedan drugog nadopunjuju i čine uspješnu priču gdje svi pokloni na kraju budu dostavljeni djeci.

Kako ste radili na razvoju likova i dijaloga kako biste privukli pažnju djece, ali i odraslih?

Prvo smo razmišljali da budu dva potpuno nova lika, a da niti jedan ne bude Djeda Mraz. Na kraju smo zaključili kako to nije baš neka fora jer moramo zadržati lik Djedice s bradom budući da je on zaštitni znak Božića.

Prije je bio koncept da sam Sin Mraz, sada sam Unuk Mraz. Napravio sam male redizajne na odijelu, imam plašt, a nosim i periku.

Kolega Dino Rogić i ja promišljajući o projektu kreirali smo dijalog i sadržaj. Postavili smo kostur priče i dijaloge koji su prilično modularni. To je interaktivni igrokaz gdje ćemo vježbati s djecom, pjevati, plesati, zapravo uključujemo publiku. Bit će i prilagođena odraslima jer imamo segment za tvrtke gdje ćemo biti angažirani kao moderatori i voditelji programa na božićnim domjencima.

Osim zabave i smijeha te dobrog društva, kao i proteklih godina, tako i ove radite i nešto humanitarno. Što ste sve pripremili?

Ove godine posjetit ćemo Klaićevu bolnicu i tamo ćemo odigrati predstavu i podijeliti darove dječici. No, Djed i Unuk Mraz ove godine daruju i ono najvažnije od sebe, a to je krv. Otići ćemo u Petrovu 3 i tamo ćemo kao Djed i Unuk Mraz dat krvnu plazmu i trombocite što kao likovi, što kao mi osobno. Inače smo Dino i ja redoviti darivatelji. Meni će to biti 75. darivanje, tako da nas to jako veseli.

Kako te u ulozi Unuka Mraza doživljavaju tvoji sinovi?

U ulozi Unuka Mraza jedan me ne doživljava, a drugi me s radošću i veseljem doživljava. Najstariji, Niko, je već sve predstave prošao sa mnom kada smo započeli projekt pa mu to više nije zanimljivo, ali djelomično mu je fora gledati kako se igram i zabavljam jer je on drugačiji u nekim segmentima od mene. Moram priznati kako je on ozbiljniji u nekim segmentima od mene pa mu je to fora pogledati kako se ja zabavljam. A mlađi, Noa, njemu je to pravo veselje. Možda ćemo igrati i u njegovom vrtiću pa će to biti jedan poseban doživljaj i za njega i za mene.

I za kraj, koje poruke ili vrijednosti želite Dino Rogić i ti prenijeti publici kroz vaš igrokaz o Djedu i Unuku Mrazu?

Širimo ljubav, opraštanje, razumijevanje, bez obzira na razlike koje postoje među nama možemo biti složni. Širimo veselje, zdrave životne navike i ljudima šaljemo zdrave životne poruke.

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI