Jutarnje navike utječu na kvalitetu života, evo s kojih 5 krenuti već od sutra!

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Uz ove jutarnje navike svaki dan bit će poseban

Čak 30% života provedemo spavajući. Zašto onda rutini odlaska u krevet i buđenja dajemo toliko malo pažnje? Upravo bi njoj trebali posvetiti korisne rituale kako bi još više poboljšali kvalitetu života. Ove jutarnje navike učinit će upravo to.

Stvorite ugodnu atmosferu

Na ugodan san i lako buđenje utječe se već noć prije. Stoga je važno da dan završite u dobroj atmosferi, po potrebi uz toplu kupku ili tuš, a jednako je važno i što nosite te kako spavate. Zadnjih godina sve je popularnije spavanje u pidžami od svile, kao i svilene jastučnice i cijela posteljina. Razloga za to je mnogo, od toga da utječe na bolji san pa do ljepote. Naime, naša koža i tijelo pomiče se zajedno s posteljinom na kojoj spavamo. Stoga loši materijali posteljine, ali čak i čisti pamuk utječu na pojačanje bora.

Svila je najnježnija za vašu kožu, ali i kosu, koja se tako manje petlja. Osim kvalitetne odjeće za spavanje i posteljine, pobrinite se za prozračnost prostorije. Svako jutro, prije nego spremate krevet, otvorite širom prozor i ostavite da se soba prozrači barem 20-ak minuta. Tek onda složite krevet, kako bi svjež zrak došao duboko u posteljinu i madrac.

Sprijateljite se s alarmom

Znate onaj osjećaj kada vam alarm s mobitela slučajno zazvoni vikendom ili na slobodan dan? Sigurno se osjećate grozno, a tijelo odmah zauzme obrambeni stav. Kada volite svoj život, sebe, posao, alarm je samo alarm. Nemate ga potrebe odgađati 7 puta ili “zamrziti” njegov ton. No, ako ste samo veliki ljubitelj spavanja, pokušajte nabaviti klasičnu budilicu, jer su benefiti višestruki. Natjerat će vas da se fizički ustanete čim se oglasi (pod uvjetom da je ne držite nadohvat ruke). Uz to, maknut ćete mobitel iz sobe pa nećete više gledati u ekran prije spavanja, a ni odmah ujutro.

Upoznajte se sa zakonom privlačenja

I prakticirajte ga čim ujutro otvorite oči, dok ste još u krevetu. To mogu biti jednostavne stvari poput kratkog navođenja 3 stvari na kojima ste zahvalni. A po želji, i kako se upoznajete sve više s temom, dodajte i druge metode. Pozitivne afirmacije također su odličan način da započnete dan. Vidjet ćete da ćete se odmah bolje osjećati i moguće da ćete čak i izbjeći negativne situacije koje bi vas možda sustigle da dan niste počeli na taj način. Poput toga da vam autobus taman neće zakasniti ili da napokon stigne mail koji ste dugo čekali. Jednostavne jutarnje afirmacije za početak mogu biti neke od ovih primjera ili osmislite vlastite. Važno je da možete (za početak barem donekle) povjerovati u ono što govorite…

  • “Ja biram kako ću reagirati na sve što mi se danas dogodi”
  • “Biram ostati u miru”
  • “Svakog dana sve više rastem i napredujem”
  • “Volim i poštujem sebe i druge”
  • “Zahvalna sam na zdravom tijelu” ili “Na putu sam ozdravljenja”
  • “Otvorena sam sve pozitivne prilike i ljude oko mene”

Iskoristite snagu jutra

Snaga volje, ona koja vas potiče na zdrav život, učenje, treniranje najjača je upravo ujutro. Budimo se svježi i puni energije i sve mogućnosti su tu. Stoga je jutro savršeno za vježbanje i potom kratko tuširanje. Ustanite iz kreveta, nabacite odjeću za vježbanje i jednostavno krenite. To mogu biti zaista kratke vježbe, od 10-ak minute ako nemate više vremena (ili volje u početku). Možete obaviti i vježbe istezanja ili pilates/jogu ili odraditi kardio trening kako biste se još bolje razbudili. Potom se otuširajte kombinacijom tople i hladne vode kako biste potaknuli cirkulaciju i osjećali se još bolje. Sada ste spremni za savršen dan pred vama!

Praćenje to do liste

Ovaj korak zahtjeva naviku koja zapravo počinje večer prije. Uzmite komad papira i zapišete sve obaveze za sutrašnji dan, od malih poput toga da nazovete roditelje do velikih koje uključuju poslovne ili privatne zadatke. Ovako ujutro nećete gubiti vrijeme ili imati “prazan hod”. Odmah znate od čega krenuti (nakon vježbanja i tuširanja, molimo!). Zadatke posložite od najtežih prema lakšima ako je moguće, upravo zbog te odlične energije koja vas drži na početku dana.

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI