Kako pretvoriti stan u prostor za Airbnb najam

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Prema pojedinim statistikama, gotovo polovica ljudi na planeti ima zaradu koju dobiva sa strane. Jedan način zarade je i rentanje stanova putem različitih platformi za dnevni najam, kao što je Airbnb. Jeste li uopće razmišljali o tome?

Mnogo je razloga zašto vlasnici kuća pretvaraju svoje primarno prebivalište u Airbnb apartman. Možda su njihova djeca odselila i sada su ostali u velikoj  kući s puno praznih soba ili možda imaju stan u kojem ne provode puno vremena, jer često putuju ili borave u stanu svog partnera.

Ono što je sigurno je da se može zaraditi puno novca kroz ekonomiju hostinga. Airbnb sada ima više od 6 milijuna oglasa diljem svijeta – od Londona i Pariza, do Ljubljane i Zagreba. Vlasnici kuća, mladi i stari, uviđaju financijsku vrijednost izdavanja slobodne sobe ili iznajmljivanja svog stana kada negdje odu na praznike.

Prije nego što svoje primarno prebivalište pretvorite u Airbnb za dodatni prihod od najma, možda biste trebali razmisliti o prednostima i nedostacima o tome kako će to utjecati na vašu svakodnevicu.

Ali, ako želite zaraditi nešto dodatnog novca, to je izvrstan način da ne samo pružite uslugu putnicima, već i poboljšate svoje dizajnerske vještine. Međutim, ideja stvarnog pretvaranja Airbnb ideje u stvarnost zahtijeva malo više posla nego što mislite. Ali ne paničite!

Evo našeg vodiča o tome kako pretvoriti stan u prostor za Airbnb najam.

Napišite zadaću

Prije nego što počnete sređivati svoj prostor za iznajmljivanje, morat ćete malo istražiti potražnju u vašem području. Ako se vaš dom ne nalazi na Airbnb hotspotu, možda ćete biti “hendikepirani” od samog početka. Mnogi budući domaćini ne razumiju da je potencijal zarade za njihovu nekretninu  određen lokacijom i postojećom potražnjom za Airbnb putovanjima.

Zatim provjerite može li vaš najam funkcionirati legalno. Odvojite malo vremena da saznate je li legalno biti domaćin u vašem području i koje zahtjeve trebate ispuniti. Na primjer, treba otići do gradske vijećnice kako bi ispunili neke papire, jer pojedine općine to zahtijevaju.

I dok biste mogli dočekati goste i bez ovog koraka, to bi vam kasnije moglo uštedjeti glavobolje. Također svakako provjerite pravila i podzakonske propise koje provode udruge vlasnika kuća, stambene uprave i stanodavci.

Na kraju, iako je vaš dom besplatno ponuđen na platformi kao što je Airbnb, važno je imati na umu da će stranica uzeti mali dio vaše naknade za rezervaciju. Airbnb, na primjer, domaćinima općenito naplaćuje 3% po rezervaciji. To ćete morati uračunati u svoje tekuće troškove održavanja i rada.

Uljepšajte stan

Čak i ako je vaš dom savršen za vas i vaše potrebe, možda nije za goste. Neko preuređenje će se zahtijevati od vas. Za najbolje rezultate, stručnjaci preporučuju najprije krenuti od čistog prostora, a zatim ga opremiti. Oslobodite ga nereda i mnogo stvari.

Čak i ako samo iznajmljujete slobodnu sobu, vjerojatno ćete morati uložiti u novi okvir kreveta i madrac. Morate shvatiti da sve treba biti namješteno i da bi trebalo biti prilično novo, jer se natječete s drugim Airbnb domaćinima. Stručnjaci kažu da je ulaganje po prostoriji oko 1.000 eura.

Opskrbite se kvalitetnim sadržajima

Ako želite recenziju s 5 zvjezdica, nemojte štedjeti na dodatnim pogodnostima. U najmanju ruku, potreban vam je izvrstan WiFi i, ovisno o veličini vašeg stana, WiFi mrežni proširivač. Pobrinite se da su naziv mreže i lozinka jasno prikazani gostima. Smart TV je također dobra ideja, zajedno s jasnim uputama o tome kako ga koristiti.

Kada je u pitanju posteljina i ručnici, važno je osigurati ono osnovno. Gosti će se vjerojatno tuširati gotovo svaki dan kada su u vašem domu, tako da će ručnik često koristiti.

Nabavite kvalitetne električne uređaje, dobru perilicu suđa, kvalitetan hladnjak, Liebherr zamrzivači dobar su izbor…

Također biste trebali nabaviti neke toaletne potrepštine kao što su šampon i sapun, kao i osnovne namirnice kao što su sol, papar i začini. Naravno, možete pružiti mnogo više pogodnosti — od daske za glačanje do otvarača za vino. Možda ćete to morati osjetiti s vremenom i dodati predmete prema potrebi vašim gostima. Spremnost pomoći gostima može pomoći da vaš najam bude stvarno uspješan.

Važno za kraj

Česta pritužba među gostima je čistoća stana. To je zato što se vaša ideja super čistoće možda neće poklopiti s očekivanjima vaših gostiju. Uvijek idite iznad i dalje sa svojim standardima čišćenja. I dok svakako možete sami očistiti prostor, pogotovo ako iznajmljujete samo sporadično, to može biti dugotrajni posao.

Umjesto toga, mnogi domaćini unajmljuju uslugu čišćenja. Ipak, pronalaženje prave usluge čišćenja može biti jedan od najtežih zadataka. Najbolje je unajmiti tvrtku ili čistačicu koja ima iskustvo s iznajmljivanjem ili čišćenjem hotela, što ima drugačije izazove od tradicionalnog čišćenja doma.

Na primjer, čistač će morati provjeriti ima li oštećenja i moguće krađe, kao i stvari koje gosti mogu ostaviti za sobom, možda dopuniti ručnike u kupaonici ili slično. Osim toga, morat će čistiti prema strogom rasporedu kako bi vaš dom bio spreman na vrijeme da se vaš sljedeći gost prijavi.

Unajmite lokalno, nađite si osobu od povjerenja koja će biti vaš partner u ovom poslu, pristupite iznajmljivanju ozbiljno i uspjeh će doći. Sretno!

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI