Kako stres utječe na seksualni život i što učiniti?

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


U istraživanju o stresu na poslu MojPosao portala sudjelovalo je gotovo 2.000 ispitanika. Da su često pod stresom na poslu osjeća čak 55% zaposlenih ispitanika, dok ih još 28% stres osjeća uvijek – to je ukupno visokih 84% koji stres na poslu osjećaju u zabrinjavajuće visokoj mjeri. Tek 12% ispitanika stres osjeća rijetko dok ih zanemarivih 5% stres ne osjeća nikada. Također, žene u većoj mjeri osjećaju da su pod stresom (88%) nego muškarci (75%).

Stres i seks

A da smo pod stresom, upravo potvrđuje navedeno istraživanje. Kad duže vrijeme trpimo stres postoji dobra šansa da će se to preliti u razne vidove života. Često se događa da nam zbog stresa strada seksualni život. Kad stres počne utjecati na seksualni život najbolje je potražiti pomoć.

Kad god osjećamo strah ili bijes, tijelo nam luči adrenalin. Taj hormon nije kompatibilan sa seksualnim uzbuđenjem.

Kronični stres tjera tijelo da cijelo vrijeme bez odmora pretjeruje. Prilično je očito da je teško uživati u dodiru i nježnosti ako ste pod stalnim stresom. Pojačano lučenje kortizola smanjuje lučenje testosterona koji je u oba spola povezan sa seksualnim uzbuđenjem.

Stres nas također tjera na izolaciju. Teško je biti prisutan i zainteresiran za okolinu kad nas nešto muči. Stalno lučenje hormona koji pomaže pri borbi ili bijegu može u krivom trenutku potaknuti agresiju. S obzirom na to da smo uglavnom okruženi voljenim osobama, one su i najčešće žrtve neželjenih ispada.

Razgovor i opuštanje

Važno je s partnerom razgovarati o problemima koji vas muče. Idealno bi bilo da se par zajedno nosi sa stresom. Najpametnije je suočiti se s činjenicama i prihvatiti da stres utječe na seksualni poriv i da će povratak na normalno zahtijevati trud i vrijeme.

Stres također vodi lošim navikama poput potrebi za cigaretom, alkoholom ili hranom te izbjegavanje brige o sebi. Važno je opustiti se. Dodiri, poljupci i druge nježnosti pomažu sa smanjivanjem stresa. Ono što također pomaže s opuštanjem su aromaterapija, vježbe disanja, vođenje dnevnika i meditacija.

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI