Kako uspješno revidirati godinu po pitanju osobnih ciljeva

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Ako želite uspješno revidirati godinu zastanite i osvrnite se

Pod uspješno smatram smireno, realno i s mogućnošću prihvaćanja stanja kakvo jeste. Osim što krajem godine marljivo ispisujemo stranice planovima i ciljevima za iduću godinu, ujedno smo skloni okrenuti stranice unazad te popuniti dijelove osvrtom na postavljene ciljeve za godinu koju pratimo. Sve je dobro, ako je sve teklo po planu. No, malo je vjerojatno da su ciljevi zaista zapisani i pravocrtnom putanjom ispunjeni.

Zastanite

Prije nego svi krenemo revidirati godinu te procjenjivati i nabrajati osobne uspjehe i neuspjehe te ostvarene i neostvarene ciljeve, bilo bi odlično da zastanemo. Zastanimo i osvrnimo se oko sebe te prvo napravimo popis svega što imamo (materijalno i nematerijalno), što nas okružuje, čega smo dio. Nakon toga je dobro osvijestiti i osjetiti istinsku i iskrenu zahvalnost za sve što smo nabrojali. I ne zato što mi to imamo, a drugi netko nema. Uvidom u sve što posjedujemo i čega smo dio, zahvalnošću za navedeno stvaramo temelje za daljnji rast i razvoj. Tek tada možemo revidirati godinu i početi planirati novu.

Iskrena i zahvalna srca sa stvarnim uvidom u svoja znanja, mogućnosti, kompetencije, doprinose, odnose i vlastite osobine kreiramo novu dimenziju planiranja. Novu i višu dimenziju s kojom kvalitetnije i svjesnije revidiramo i planiramo. Svjesni trenutka u kojem se nalazimo, svjesni okruženja, postajemo svjesni sebe i svojih mogućnosti, kako realnih tako i nerealnih. Tada očekivanja od sebe samih procjenjujemo iskrenije i blaže prema samima sebi.

Povezano: 4 načina kako uspješnije postavljati i ostvarivati ciljeve

Krenite u proces osvrta i revidiranja

Nakon toga možemo krenuti u proces osvrta i revidiranja protekle godine. Odlično je zahvaliti se i osvijestiti sve uspjehe, nagraditi se za njih, podijeliti ih s drugima i dati si značaj zbog svega postignutog i ostvarenog!

Suočite se s neuspjesima i neostvarenim ciljevima

Potom slijedi suočavanje s neuspjesima i neostvarenim ciljevima (ako ih imamo). Istaknula bih kako je važno da nas ovakvi primjeri ne obeshrabre. Ne treba im se prepustiti ili ih prenaglašavati jer jedino što nam se može dogoditi od takvog načina sagledavanja stvari je da nas obuzmu tuga, ljutnja ili frustriranost. Ili se možemo početi osjećati manje vrijednima zbog nepostignutog.

Pri suočavanju s ovim dijelovima protekle godine dobro je vratiti se na prvi korak ako je potrebno te potom na drugi. Onoliko puta koliko je nama potrebno da realno sagledamo svoje prave vrijednosti te osvijestimo zahvalnost za sve postignuto. Neuspjesi i neostvareni ciljevi također mogu biti odlična prilika za razvoj zahvalnosti jer lako je biti zahvalan kad je sve u redu. Pravi test zahvalnosti dolazi kad se stvari ne odvijaju kako bismo mi htjeli. Neuspjeh je neuspjeh i neostvareni ciljevi su neostvareni ciljevi. Ne treba ih niti zanemariti niti se pretvarati da ih nema!

Proučimo koji je to bio cilj te što je utjecalo na to da njegovo ostvarivanje ne ide po planu. Možda su vanjski faktori na koje nismo mogli utjecati. Ako je do nas, možemo iz toga izvući pouku te idućim planiranjima pristupiti kvalitetnije i usredotočenije te se prepustiti procesu s prihvaćanjem i uvažavanjem! Ako se radi o vanjskim faktorima, tada iz toga možemo izvući pouku i lekciju o načinima našeg suočavanja s vanjskim neplaniranim i neželjenim utjecajima. Možda se tu krije i jedan od novih ciljeva, a to je rad na sebi i svojim reakcijama na neželjene događaje ili povezivanje sa zajednicom koja nas okružuje….

Budite zahvalni kako biste mogli dalje rasti

Vjerujem kako je mnogima ovo razdoblje izaziva i dozu stresa zbog svega navedenoga te možda stoga izbjegavaju planiranja i osvrte! Ne treba bježati od toga jer to je kao da bježimo od sebe samih. Ono što želim svima poručiti je da se trebamo suočiti s najvećim izazovom današnjice – a to je potpuno prihvaćanje sebe kakvi jesmo! Tada postajemo zahvalni i samo tada možemo dalje rasti!

Povezano: Važnost pauze za smislen život

Autorica: Daria Antonović, savjetnica i mentorica za odgoj i osobni razvoj, life coach, mindfulness trenerica, nlp practitioner i edukator za roditelje

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI