Koje su pozitivne, a koje negativne poruke body positivity pokreta

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Body positivity brzo se raširio po svakom kutku svijeta zadobivši pažnju prvenstveno ženske populacije, što ne čudi s obzirom na to da se ista već zasitila više desetljeća propagiranja isključivo mršavosti kao ideala ljepote.

O prednostima takvog stava, načina razmišljanja i percipiranja vlastitog, ali i tijela drugih nije potrebno puno pisati čega ste i sami svjesni, ako podržavate ovaj pokret koji je svojim ohrabrujućim porukama možda baš vama vratio izgubljeno samopouzdanje i promijenio život.

Gdje je kvaka?

Međutim, istraživači su otkrili kako određene poruke koje dolaze iz pravca body positivity pokreta, iako su upućene s dobrom namjerom, na nas mogu vršiti pritisak sličan kao i one koje nas nastoje uvjeriti da moramo postići savršeno tijelo ako se želimo osjećati dobro. Poruke su to koje nam gotovo nameću da istog trenutka prihvatimo svoje tijelo kako ne bi zauvijek bili očajni zbog toga kako izgledamo, a što nekim ljudima otežava nastojanja da se osjećaju dobro u vezi samih sebe ostavljajući im i dalje osjećaj da bi trebali biti mršaviji nego što trenutno jesu.

Ako vam ovo zvuči nategnuto, zapitajte se kako se vi osjećate kada vas netko uvjerava da je jedini način da se počnete osjećati dobro u vezi svog tijela taj da ga instant zavolite, bez obzira na to što njime niste zadovoljni? Osjećate li se motivirano ili baš suprotno od toga?

S druge strane, istraživači su istražili i dvije vrste pozitivnih poruka koje imaju suprotan efekt, odnosno efekt ohrabrivanja i osnaživanja zbog čega ovaj pokret i je zamišljen. Takve poruke u fokus su stavile autonomiju i prihvaćanje od strane drugih osoba te tako u studiji sudionike dovele do sljedećih pozitivnih promjena:

  • Poboljšanja slike o sebi
  • Probuđenih osjećaja osnaženja i prihvaćanja vlastitog izgleda
  • Povećanog samopouzdanja

Pitate se kako zvuče takve poruke, kako ih možemo prepoznati u moru poruka koje dolaze sa svih strana ovog popularnog pokreta? Ovo su ključne riječi koje ih čine:

  • Autonomija – Mi sami kreiramo svoju sreću. Na nama je da izaberemo tko želimo biti ono i to uistinu živimo.
  • Prihvaćanje od drugih – Mnogo je ljudi oko nas koji nas vole i prihvaćaju takvima kakvi jesmo. Naučimo promatrati sebe njihovim očima.

Zvuči jednostavno, no je li uistinu tako jednostavno povjerovati u takve poruke? Možda će vam u tome olakšati sljedeća 3 koraka:

1. Fokusirajte se na ono što volite na sebi, vrlinu po vrlinu

Umjesto da se prisiljavate zavoljeti vlastito tijelo „preko noći“ samo zato što ste negdje čuli i pročitali da bez takvog stava nikad nećete uspjeti, zapitajte se što je ono što volite na sebi, koju biste jednu stvar već danas izdvojili, a na koju ste ponosni?

Ta će vam suptilna promjena fokusa pomoći da počnete razmišljati o svim vašim pozitivnim značajkama koje vas već sada čine sretnima i zadovoljnima i korak po korak vas voditi pravim izborima koji će vam još više pomoći da zavolite i one dijelove s kojima trenutno niste sretni. Što više svojih postojećih vrlina naučite cijeniti, to će vam biti lakše nositi se s onime što biste promijenili.

2. Prednost dajte podršci, vlastitoj i onoj iz okoline

Kada se naučite tražiti svoje dobre strane, kvalitete koje vas krase i cijeniti sve ono što volite na sebi svakim ćete danom sve prirodnije dolaziti do osjećanja voljenja sebe, do zadovoljstva sobom koje nije nametnuto izvana već je odnjegovano iz vaših najvećih dubina.

Shvatit ćete da je najvažnija veza koju ćete u životu imati ona koju imate sa sobom i da ste upravo vi ti koji odlučujete o tome kakva će to veza biti. To je ona autonomija koja se pokazala kao jedan od faktora koji poruke body positivity pokreta čine efektivnima u tome da se osjećamo bolje kad ih čujemo.

Isto tako, kada se naučite gledati očima drugih, onih koji vas vole i poštuju zbog toga što jeste u ogledalu ćete vidjeti ono što možda nikad niste. Zapitajte se stoga koje ste sve komplimente u životu dobili, tko vam ih je dao i zbog čega i kako ste se pritom osjećali. U tome ćete naći čvrsto uporište da se osjećate vrijednima i zaslužnima, a time i spremnijima na buđenje iskrene i zdrave ljubavi prema sebi.

3. Mudro birajte sadržaje koje pratite

U današnje vrijeme velike dostupnosti različitih informacija nije teško naletjeti na one koje čine da se osjećamo lošije umjesto da nas podignu na višu razinu. Ovo istraživanje pokazalo je kakve poruke mogu štetiti našem samopouzdanju, iako su izrečene s dobrom namjerom.

Ako imate osjećaj da se to odnosi na vas i da vam praćenje određenih osoba i sadržaja donosi više nemira i pritiska nego osjećaja sigurnosti i zadovoljstva sobom odlučite se udaljiti od istih i primaknuti se onim osobama i sadržajima koji vas oplemenjuju. Zapamtite, vi ste autoritet u svom životu i imate pravo na izbor – birajte ono što čini da se osjećate dobro i prema tome bez pritiska i umjetne pozitive idite tempom koji je samo vaš.

Izvor: www.fitness.com.hr

Reference:

  1. Legault L, Sago A. When body positivity falls flat: Divergent effects of body acceptance messages that support vs. undermine basic psychological needs. Body Image. 2022 Jun;41:225–38.

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI