Mahunarke – nepresušan izvor zdravlja

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Iako su se mahunarke ranije u povijesti zbog njihove široke rasprostranjenosti te općenito nedostatnog znanja o brojnim blagodatima, smatrale hranom za siromašne, danas se itekako govori o važnosti ove vrste namirnica u prehrambenim navikama većine svjetske populacije.

Mahunarke pripadaju velikoj obitelji povrtnica koja broji gotovo 20 tisuća vrsta, a karakteristične su po sjemenkama smještenima u dvije polovice zelenog ovitka. Neke vrste, poput graha poznate su i nekoliko tisuća godina, a zbog svoje prilagodljivosti uvjetima na kojima rastu, rasprostranjene su diljem planeta. Nama najpoznatije mahunarke koje se nerijetko nađu na kućnom jelovniku su svakako grah, grašak, slanutak, mahune, bob, leća, soja, rogač, kikiriki… Zbog zasićenosti proteinima, vlaknima i bjelančevinama nutricionisti ih smatraju dostatnom zamjenom za meso. Snažan su izvor energije te doprinose normalnom kognitivnom funkcioniranju, jačanju imuniteta i zdravijem reproduktivnom sustavu.

Mahunarke iz ekološkog uzgoja

I EKOZONA,prvi hrvatski brend certificiran za ekološki uzgoj, u svojoj ponudi ima neke od najpopularnijih mahunarki koje su čest sastojak jela. Tako iz ekološkog i kontroliranog uzgoja možete kupiti različite vrsta graha (šareni borlotti, crveni, bijeli, azuki), zatim više vrsta leća (zelena, crvena, smeđa) te slanutak i soju. Dio EKOZONA asortimana je i pakiranje s više vrsta mahunarki. Ovi, kao i ostali proizvodi EKOZONE nose eko oznaku na pakiranjima, čime se potvrđuje ekološko podrijetlo, odnosno strogi kriteriji ekološkog uzgoja.

Pozitivan utjecaj na zdravlje

Općenito mahunarke obiluju vrijednim mineralima, poput željeza i cinka, zatim vitaminima, posebice iz skupine B, a sadrže i folnu kiselinu. Primjerice, grah je dobar izvor bjelančevina i proteina te sadrži malo masti, a osobe na čijim se jelovnicima nalazi ova vrsta mahunarki dobivaju više hranljivih sastojaka od onih kojih ne konzumiraju grah. I leća je, kao i grah, mahunarka koja sadrži malo masti, a uz to je bogata vitaminima, mineralima i vlaknima. Uvođenjem leće u prehranu pospješuje se reguliranje šećera u krvi i kolesterol, a poznati su i njezini pozitivni utjecaji na probavu.

Slanutak je još jedna mahunarka koja obiluje vlaknima, proteinima i vitaminima te također blagotvornodjeluje na kolesterol i šećer u krvi. Osim toga, slanutak pospješuje zdraviji rad srca te jača koštanu strukturu. Na jelovniku onih koji imaju poteškoća s masnoćom u krvi, srcem ili krvnih žila trebala bi se naći još jedna mahunarka – soja. Zbog svojeg sastava, soja pospješuje ublažavanje i drugih poteškoća u organizmu, poput tegoba menopauze.

Osim pozitivnog djelovanja na zdrav rad organizma, mahunarke imaju i sposobnost brze apsorpcije vode, čime se ujedno stvara osjećaj sitosti u želucu. Stoga se konzumacija mahunarki savjetuje i onima koji se bore s viškom kilograma. Dobro je znati da mahunarke ne sadrže gluten, što je još jedan valjan razlog da postanu dijelom svakodnevne prehrane.

EKOZONA proizvodi dostupni su u svim bolje opremljenim supermarketima i trgovinama zdrave hrane, a pregled asortimana možete pronaći ovdje. 


Darujemo jednu čitateljicu paketom EKOZONA proizvoda.

Pravila su jednostavna:

  • Kako biste sudjelovali u darivanju, u komentare ispod, na webu napišete #shehr
  • Zapratite EKOZONA na Facebooku i Instagramu
  • Preporučite prijateljima… Vaše nam je mišljenje važno!

Prijave primamo do 4. ožujka točno u podne.

Random biramo, a dobitnici nakon objave svoje podatke (ime i prezime, adresa i broj telefona) dostavljaju u inbox na našem Facebooku. Podatke koje ostavite koristimo isključivo u svrhu dostave paketa i neće biti dijeljeni trećim osobama. Darove šaljemo samo na adrese u Hrvatskoj u roku 30 dana od javljanja dobitnika.

Dobitnici će biti objavljeni u sklopu ovoga članka te dodani kao komentar na Facebook objavi.

Ako želite provjeriti jeste li jedan od dobitnika, upišite svoje ime u tražilicu.

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI