Menopauza je normalna! Donosimo vam par savjeta kako je lakše prebroditi

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Na samom početku, menopauza je sasvim normalan dio života kroz koji prolazi svaka žena. Zapravo, menopauza je trećina našeg života. Doduše, stvara nam neke neugodne simptome i znak je kraja menstrualnih ciklusa i reproduktivne dobi. Prije ulaska u menopauzu, u jednom smo pripremnom, tranzicijskom periodu koji nazivamo perimenopauzom. Njega odlikuju obilna krvarenja, neuredna krvarenja ili krvarenja koja su vrlo rijetka ili vrlo česta.

Međutim, svaka od nas teže podnosi one druge simptome menopauze, poput iscrpljenosti, nerijetko anksioznosti i depresije, valunga, perutanja i boranja kože, lomljenja noktiju ili čestih vaginalnih infekcija.

Zvuči strašno, ali zapravo to tako ne mora biti!

Promjene ne moraju biti loše!

Zašto ne biste prigrlili svoju menopauzu? Mnoge se žene upravo u ovom razdoblju života osjećaju slobodnije, kreativnije pa čak i sposobnije! I definitivno znaju što žele!

Nova putovanja, nova prijateljstva, zašto ne!? Odabirom zdravog životnog stila, što uključuje pravilne prehrambene navike, redovitu tjelesnu i mentalnu aktivnost te obilje sna moguće je ublažiti posljedice menopauze.

Valunzi i debljina 

Iako ih čak 25% žena neće nikada osjetiti, valunzi su hormonalni poremećaj i postoje načini kako ih ublažiti i držati pod kontrolom. Jednostavno naučite izbjegavati moguće okidače poput prezačinjene hrane, kofeina, uske ili sintetičke odjeće. Također, rashladite prostorije, a poželjno je obući se slojevito. Kod onih s viškom kilograma, gubitak težine također bi mogao biti od pomoći. 

Noću nosite pamučne i laganije pidžame te spavajte u što slojevitijoj posteljini koju po potrebi možete skinuti.

Većina žena se počinje mučiti s viškom kilograma, a razlog su hormonalne promjene u tijelu. Menopauza smanjuje lučenje progesterona što dovodi do viška estrogena u tijelu koji na sebe privlači masti koje najčešće dobivamo baš u predjelu trbuha!

Naravno da za svaki problem postoji rješenje! Promjenom prehrane, kratkom šetnjom, plesom, jogom, plivanjem ili vožnjom bicikla možete u kratkom razdoblju napraviti hrpu pozitivnih promjena. Čak i blaga tjelesna aktivnost ima veliki utjecaj na smanjenje težine i drugih simptoma menopauze kao što su konstantan umor i smanjeni libido.

Ne sramite se problema s mokraćnim sustavom!

U menopauzi se smanjuje sposobnost mokraćnog mjehura da zadržava mokraću. Zato se javlja učestala potreba za mokrenjem ili nemogućnost zadržavanja mokraće (inkontinencija) te je povećana učestalost infekcija mokraćnog sustava.

Slučajno se pomokrite se prilikom kašljanja, kihanja, smijeha, prilikom vježbanja ili podizanja tereta? Da, da, znamo to se događa! 

Vrijeme je za intimnu kondiciju, vrijeme je za Kegelove vježbe. Kako bi uočili rezultate, vježbati je potrebno barem 12 tjedana bez prestanka…  Intimina KegelSmart uređaj vam može pomoći da ispravno radite vježbe. Ovaj pametni gadget ima 5 razina vježbi, trening traje samo 5 minuta, a KegelSmart izabire razinu vježbanja koja savršeno odgovara snazi mišića zdjelice, te takvim intenzitetom vježbi ostvaruje najbolje rezultate. Korištenje Intimina KegelSmart uređaja pojačava kontrolu mjehura za 90%.

Seks u menopauzi?

Sva istraživanja pokazuju da s godinama možda imamo manje spolnih odnosa, ali su pokazala da su definitivno bolji kako starimo. Više povjerenje, više samopouzdanja, a moguće nas više ni ne brine mogućnost trudnoće, pa smo se konačno opustili – sve su to odlike seksa u zrelim godinama. 

Doista, ulaskom u menopauzu žena ne prestaje seksualno živjeti, ali se odnosi značajno prorjeđuju i javljaju se problemi sa suhoćom vagine. 

I ovdje nam mogu pomoći Kegelove vježbe i Intimina KegelSmart uređaj. Vježbe pomažu povećati protok krvi u zdjelicu, što poboljšava podmazivanje i osjet vagine. Vježbe pomažu spriječiti disfunkciju dna zdjelice, što inače može rezultirati nižim libidom, manjim brojem orgazama i smanjenim seksualnim zadovoljstvom. Korištenje Intimina KegelSmart uređaja poboljšava napetost i tonus vagine za 94%. I ne zaboravite na lubrikante!

Slušajte svoje tijelo i nemojte zanemarivati znakove koje vam šalje. Za bilo kakav simptom koji doista značajno smanjuje kvalitetu života, bio on fizičke ili psihičke naravi, obratite se svome liječniku.

Tekst nastao u suradnji s brendom Intimina.

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI