Mentalno zdravlje i uređenje prostora

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Poznato je da prijelaz u novo godišnje doba snažno utječe na našu psihu, pogotovo kada su bezbrižni ljetni dani iza nas, a ubrzani tempo dana nas odjednom uhvati “u stroj”.

Dom bi trebao biti naše utočište, a stvaranje ugodnog ambijenta u životnom prostoru nije veliki izdatak. Jesen i zima su razdoblje kada ćemo mnogo više vremena provoditi u toplini svog doma, a možemo ga ponekom sitnicom osvježiti kako bi postao prava mala oaza mira.

S obzirom da nam je i pandemija prethodnih godina pokazala da interijer naše kuće ili stana zaista ima važno mjesto u našim životima, evo nekih savjeta kako da dom bude mjesto koje će nam pomoći da poboljšamo raspoloženje.

Izbacite nepotrebne stvari

Neka prostorije vašeg doma uvijek budu prozračene, a sav nered koji se nakupi tijekom dana poput čaša, šalica, odjeće i papira koje smo razbacali uokolo, pospremite tako da ne budu na vidljivom mjestu. Gomilanje stvari čini da se osjećamo kaotično i oduzima nam prijeko potrebnu energiju.

Iako se teško riješiti nekih stvari na koje smo već navikli u prostoru a koje dugo nismo ni koristili, vrijeme je da napravimo reda i bacimo sve što nepotrebno zauzima prostor. Košare i kutije za pohranu mogu imati i dekorativnu funkciju, a najbolje je oprostiti se i od prevelikog ili pretamnog namještaja koji smatramo smetnjom u prostoru.

Pustite prirodno svjetlo u svoj dom

Istraživanja su pokazala da što smo više izloženi prirodnom svjetlu, više serotonina lučimo.

O izvoru dnevnog svjetla u stanu uvelike ovisi psihičko zdravlje i opće dobro. Veliki prozori i osunčane prostorije mogu nas potaknuti na aktivnost. Prirodno svjetlo posebno nam je dragocjeno tijekom jesenskih i zimskih mjeseci s manje sunca. Dnevno svjetlo nam pomaže da lakše ustanemo iz kreveta i dobro raspoloženi započnemo dan, kao i da budemo fokusirani ako radimo ili učimo kod kuće. Idealna sjenila pomoći će vam da regulirate koliko ćete i kada puštati svjetla u svoj dom. Ovisno o prostoriji – dok vam je potrebno više svjetla u dnevnoj, a manje svjetla u spavaćoj sobi, odaberite odgovarajuće zavjese.

Veliki prozori i osunčane sobe mogu nas potaknuti na aktivnost. Posebice nam je prirodno svijetlo dragocjeno tijekom jesenjih i zimskih mjeseci s manje sunca. Dnevno svijetlo nam pomaže da lakše ustanemo iz kreveta i započnemo dan u dobrom raspoloženju, kao i da budemo usredotočeni ako doma radimo ili učimo. Idealna sjenila pomoći će vam da sami regulirate koliko i kada ćete pustiti svjetlosti u svoj dom. U zavisnosti od prostorije – dok vam u dnevnoj sobi treba više a u spavaćoj manje svjetlosti, odaberite odgovarajuće zavjese.

Suvremena sjenila kao što su žaluzine i rolete osim ručno čak se mogu kontrolirati i električno, na daljinski upravljač, a sofisticirano se kombiniraju uz interijer i eksterijer. Ujutru vam daju novi val energije, a navečer privatnost i miran san.

Zelena umiruje

Čovjeku su, zbog urođene povezanosti s prirodom, potrebne biljke u prostoru u kojem živi. Osim što oplemenjuje i krasi svaki kutak, sobno bilje pročišćava zrak, filtrira štetne tvari i utječe pozitivno na raspoloženje.

Boja zelenog lišća i mirisi cvijeća umiruju i blagotvorno djeluju tako da se oslobađamo negativnih emocija i misli. Stoga sobno cvijeće u stanu nije samo ukras, već i aromaterapija i terapija bojama. Biljke potiču pozitivno razmišljanje i podsjećaju nas na sve dobro što imamo u životu. Uz to, na svakom novom listu i cvijetu vidimo rezultat njege koju smo mu posvetili što se sve ukupno pozitivno odražava na naše cjelokupno zdravlje.

Boje za bolje raspoloženje

Sad smo spomenuli da boje utječu na raspoloženje, te treba povesti računa koje boje prevladavaju u našem domu. U uređenju interijera nećete pogriješiti s klasičnom bijelom i krem nijansama. Boje koje donose mir i harmoniju su zelena i plava. S druge strane žuta, narančasta i crvena mogu djelovati pomalo agresivno, pa ih pokušajte izbjegavati ili koristiti samo kao poneki naglasak (accent color). Zato su tu mekši tonovi pastelnih boja idealni za spavaću sobu, blagovaonicu i sl. Zemljane boje unijet će prirodu u interijer i djelovati opuštajuće.

Kvaliteta sna

Spavaća soba doslovno bi trebala biti vaše utočište. Kako ćete to postići? Udoban krevet i madrac visoke kvalitete, meka i mirisna posteljina, aromatični osvježivači zraka i svijeće, topli sag, boje koje umiruju i redovito prozračivanje samo su neki od elemenata ključnih za kvalitetan san.

Uz sve ovo, naravno, pokušajte snizite razinu stresa na najmanju moguću mjeru – što manje gledajte u ekran mobitela (osobito prije spavanja), ne opterećujte se vijestima, svedite konzumiranje alkohola samo na vikend, a kofeina samo prije podne. Topla kupka, rekreacija i boravak u prirodi uvijek su poželjni za psihičko zdravlje.

Yoga, pilates, jogging, hiking, plivanje… odaberite neku aktivnost kojom ćete si razbistriti um i razgibati tijelo tako da ćete imati i kvalitetniji san. Zapisivanje vlastitih misli u obliku dnevnika također može biti od koristi, kao i razgovori sa psihoterapeutom, nakon čega ćete se osjećati mnogo bolje. Neka vaš dom bude vaše sigurno okruženje za odmor i relaksaciju iz kojeg ćete crpiti novu energiju.

Bilo da je prostor vaš ili unajmljen, napravite i dekorirajte svoj kutak po želji – čist, zdrav, uredan, optimiziran u pogledu svjetlosti, boja, zraka i topline i vidjet ćete – osjećat ćete se mnogo bolje.

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI