Upala mjehura: spriječiti ili liječiti, odluka je na vama!

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Upala mjehura: spriječiti ili liječiti, odluka je na vama! suvremenažena.hr

Česti odlasci na toalet, neugodno peckanje, bol! Upravo su to simptomi koje sa sobom donosi upala mjehura poznata još i pod nazivom cistitis. Češće se javlja kod žena, čak dvije od tri žene dobiju upalu barem jednom u životu.

Upala mjehura je najčešće akutno stanje što znači da se javlja iznenada. Postoje i kronični slučajevi kada se upale ponavljaju. Oni koji su je imali dobro znaju koliko zna biti neugodna.

Cistitis je infekcija donjeg urinarnog trakta (uretre ili mjehura). Iako upala mjehura nije ozbiljno stanje, to može postati ako se ne liječi. Rano liječenje ključno je za sprječavanje širenja infekcije. Ako se infekcija preseli na bubrege javljaju se ozbiljniji simptomi poput drhtavice, bolova u leđima, vrućice, povraćanja i osjećaja da vam nije dobro.

Najčešći krivci za upalu su bakterije koje potječu iz crijeva. Iako se bakterije normalno nastanjuju u crijevima, kod žena lako mogu dospjeti u mokraćni mjehur budući da je uretra prilično kratka i otvara se blizu anusa. Većinu infekcija mjehura uzrokuje Escherichia coli koja je prirodno prisutna u debelom crijevu.
Dosta žena pati i od ponavljajućih infekcija mokraćnog sustava. One se u pravilu javljaju najčešće u vidu cistitisa. Ponavljajući cistitis obično znači dvije infekcije u roku od šest mjeseci ili tri u godini dana. U nekim se slučajevima događa i češće. Ako se to dogodi, važno je posjetiti liječnika kako biste otkrili uzroke.

Upala mjehura češće pogađa žene

Ovo stanje prvenstveno zahvaća žensku populaciju zbog specifičnosti građe ženskog donjeg urogenitalnog trakta. Ženska mokraćna cijev kraća je od muške i nalazi se blizu vagine i anusa, gdje žive bakterije.

Faktori rizika

Neki od rizičnih faktora kod žena koji pogoduju nastanku upale su oslabljen imunološki sustav, pretjerana osobna higijena koja slabi prirodnu obrambenu barijeru, menopauza, trudnoća… Čest seks ili dugotrajan seks može uzrokovati infekciju koja se još naziva i „cistitis medenog mjeseca“.

Savjeti za smanjenje rizika od nastanka upale mjehura

Za smanjenje rizika od nastanka ove upale vodite računa o hidriranosti organizma kako biste mogli redovito mokriti. Dobro ispiranje mjehura pijenjem puno tekućine smanjuje rizik od nakupljanja bakterija. Dakle, mokraćni mjehur treba redovito i do kraja prazniti. Važno je mokriti i nakon seksa kako biste isprali sve bakterije. Kada ste na toaletu, obavezno se brišite od naprijed prema natrag kako biste spriječili prijenos bakterija. Izbjegavajte ispiranje vagine i sve ostalo što može poremetiti ravnotežu vaginalnih bakterija. Za intimnu higijenu koristite toplu vodu.

Imajte na umu da hladnoća slabi imunološki sustav pa izbjegavajte sjedenje na hladnoj podlozi, zimi se toplo oblačite.

Općenito, zdrav stil života doprinosi mentalnom i fizičkom zdravlju u svakom pogledu. Hranite se zdravo, vježbajte, odmarajte, spavajte dovoljno. Izbjegavajte stresne situacije i sve što može oslabiti imunitet.

Simptomi upale mokraćnog mjehura

Simptomi infekcije mokraćnog mjehura razlikuju se ovisno o težini. Već na početku upale primijetit ćete promjene za vrijeme mokrenja. Neki od najčešćih simptoma uključuju:

  • potrebu za mokrenjem češće nego što je normalno – patite od takozvanog iritabilnog mjehura
  • jak nagon za mokrenjem, a u toaletu pomokrite samo par kapi
  • bol ili peckanja tijekom mokrenja
  • smrdljiva mokraća i/ili zamućen iscjedak i/ili krv u mokraći
  • grčevi ili pritisak u donjem dijelu trbuha iznad mjehura

Kako liječiti upalu mokraćnog mjehura

Rano tretiranje upale ključno je za prevenciju širenja infekcije. Iako su često bezazlene, ponekad mogu izazvati komplikacije pa ih je važno na vrijeme prepoznati i ispravno liječiti. Ponekad su za liječenje blagih upala mjehura dovoljni prirodni lijekovi, ali ako simptomi ne prolaze nakon par dana, unatoč dovoljnom unosu tekućine i korištenju biljnih lijekova, trebali biste otići liječniku.

Cystinol tablete tradicionalni su biljni lijek namijenjen liječenju simptoma blage ponavljajuće infekcije donjeg urinarnog sustava u žena koja se manifestira osjećajem žarenja tijekom mokrenja i/ili učestalim mokrenjem, a koristi se nakon što liječnik isključi druga ozbiljna stanja poremećaja zdravlja.

Djelatna tvar u Cystinolu je suhi ekstrakt medvjetkinog lista. Primjena Cystinola ne preporučuje se u djece i adolescenata mlađih od 18 godina te muškaraca. Budući da se cistitis može zakomplicirati, obavezno se obratite liječniku ako se ne osjećate bolje ili ako se osjećate lošije nakon 4 dana primjene ovog biljnog lijeka.

Liječnik će u većini slučajeva upalu pod kontrolu staviti primjenom antibiotika. Međutim, ako terapija ne djeluje, a infekcija mokraćnog mjehura se vraća, trebali biste što više raditi na prevenciji kako bi se izbjegla pretjerana upotreba antibiotika. Zato, kada je riječ o ponavljajućim infekcijama, važno je otkriti uzroke zašto se javljaju ponavljajuće infekcije mokraćnog sustava kako bi se pristupilo pravilnoj prevenciji i kako bi se izbjegla nepotrebnu upotreba antibiotika koja s vremenom može dovesti do otpornosti na lijek.

Detaljne informacije o Cystinolu kao i načinu primjene i mjerama opreza potražite na LINKU. Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

PLAĆENI OGLAS O LIJEKU
S&B-CYS-HR-07/18-OGL

Upala mjehura: spriječiti ili liječiti, odluka je na vama! PROMOLink originalnog teksta

Autor

PODIJELI