napravite ove stvari prije spavanja i probudite se puni energije

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Neka vaša večernja rutina uključuje ove navike

Nakon što smo vaš oduševili tekstom o dobroj jutarnjoj rutini, vrijeme je i za onu večernju. A u životu vam zaista trebaju obje. Neke navike i radnje bolje je obavljati pred spavanje, a druge tik nakon buđenja. Kombinirajući sve njih postavljate temelje za kvalitetan život, pun energije i dobrog sna.

Čitanje

Iako večernja rutina ne bi trebala uključivati ekrane, to može biti izazovno ako ste inače na njima cijeli dan. Stoga je knjiga ili časopis odlična alternativa ekranu u večernjim satima. Zabavit će vas, opustiti, a jedino što se mijenja je da umjesto skrolanja – listate! I nemojte osjećati potrebu da štivo mora biti dubokoumno, inspirativno ili edukativno. Naravno, i može, ali ako niste takvog raspoloženja ili to nije vaš “đir” slobodno u ruke uzmite omiljeni časopis, katalog, bilo što osim ekrana. Umjesto čitanja možete odigrati partiju karata, igrati se s djecom ili prošetati. Važno je ubaciti neku opuštajuću aktivnost koja ne uključuje TV, smartphone i slične uređaje.

Beauty time

Dnevne i noćne kreme i serumi ne postoje bez razloga. Svaki ima svoju svrhu, stoga je beauty rutina važna i navečer i ujutro. Prije spavanja odvojite vrijeme za higijenu, a dok nanosite omiljenu kremu malo masirajte lice, napravite face yogu ili koristite roler za masažu. Još ako zatvorite oči i zamislite da ste na nekom luksuznom wellnessu dodatno ćete se napuniti dobrom energijom!

Povezano: Video vodič – isprobajte jogu za lice, radi se o prirodnom lifting efektu

Odredite atmosferu sobe

Ako ste osoba koja sam uđe u krevet, legne i (lakše ili teže) zaspe, razmislite o dodatnoj rutini i atmosferi u kojoj tonete u san. Pola sata prije spavanja dobro prozračite sobu, po mogućnosti s rastvorenim  krevetom i plahtama preko prozora kako bi, kada legnete, imali osjećaj hladne i svježe posteljine. To će vam pomoći da lakše utonete u san. Iako je zima, najgore što možete napraviti je samo leći u pretoplu i zagušljivu sobu. Čak i ako nemate problema sa spavanjem, prozračivanje je nužno za zdravlje i kvalitetniji san. Razmislite i o uporabi eteričnih i posebnih mirisa za posteljinu ili upalite mirisnu svijeću blagog mirisa. Također, soba bi trebala biti gotovo potpuno zamračena ako je moguće.

Rastezanje

Znamo sve – kraj je dana, umorni ste i iscrpljeni. Sretni ste ako ste uspjeli pospremiti stan, nešto skuhati i malo sjesti. Tko bi još trošio vrijeme na vježbanje. No rastezanje ne znači da se morate preznojiti pred spavanje. Upravo suprotno – odredite vrijeme u večernjoj rutini kada ćete se nakratko istegnuti. To može biti tik pred spavanje. Doslovce odvojite nekoliko minuta i protegnite svaki dio tijela. Ovo ujedno može biti i svojevrsna meditacija ili mindful trenutak ako rastezanje izvodite fokusirani i u tišini.





Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI