Podijelite kućanske poslove u ove 4 kategorije i uživajte u uvijek čistom domu!

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Kućanski poslovi bit će lakši kada ih ovako podijelite

Svi profesionalni organizatori i servisi za čišćenje slažu se oko jednog: vraćajte stvari na njihovo mjesto i odredite plan za svaki kutak doma. Upravo u tome će vam pomoći shema u kojoj se kućanski poslovi dijele na kategorije i periode čišćenja i pospremanja. Tako ćete uvijek znati što je sljedeće na redu i osjećati da imate veću kontrolu nad organizacijom doma.

Princip je takav da sve poslove rasporedite u 4 kategorije: svakodnevno, tjedno, mjesečno i sezonski. A evo i koji poslovi obično pripadaju u koju kategoriju. Naravno, tablicu možete mijenjati prema svojim potrebama, a dodatno i zadužiti svakog člana kućanstva za neku od stavaka kako bi svi zajedno sudjelovali u čistom i urednom domu.

Svakodnevni kućanski poslovi

Odnosi se na rutinske stvari koje vjerojatno ionako već radite. Poput pospremanja kreveta, vađenja čistog suđa/rublja i stavljanja novog na pranje. Svakodnevno je dobro i pomesti podove ili upaliti robot usisavač ako ga imate. Cilj je da na kraju dana uživate u rasterećenom prostoru i da se ujutro probudite u čistom domu. Igračke ubacite u velike spremnike, odjeću pokupite sa svih površina i odredite mjesto za nju. Dobar trik je i uzeti jednu kutiju koju ćete staviti u dnevni boravak (gdje se obično provodi najviše vremena) te na kraju dana ubaciti u nju sve što ne pripada toj prostoriji te vratiti gdje stoji.

Tjedni zadaci

Nažalost, prašina se brzo nakupi kao i druge nečistoće stoga postoji puno repetitivnih stvari koje moramo raditi iz tjedna u tjedan, nekada i češće. Najbolje bi bilo odrediti jedan dan u tjednu kada radite ovu “mini generalku”. Ona bi trebala uključivati:

  • brisanje svih površina
  • ribanje i čišćenje kupaonice
  • čišćenje prašine s namještaja i kutova
  • promjena posteljine
  • čišćenje ogledala
  • usisavanje i pranje podova
  • čišćenje frižidera, provjera rokova namirnica (idealno da krajem tjedna napravite obroke od “ostataka” kako ne biste nepotrebno bacali hranu)

Mjesečni zadaci

Kućanski poslovi su onoliko učestali koliko članova ima kućanstvo. Naravno da nećete jednakom brzinom zamazati stan ako živite sami ili vas je više (posebice ako imate malu djecu, kućne ljubimce…). No, obično se na mjesečnoj razini rade malo veća čišćenja i održavanja kućanstva. U principu sve što radite tjedno, na mjesečnoj razini se radi još detaljnije. Umjesto prebrisavanja površina, mjesečno se preporučuje oprati i sve elemente iznutra, oprati prozore, usisati i oprati teže dostupna mjesta (pomaknuti namještaj i slično).

Povezano: Evo kako smanjiti količinu prašine u domu uz 3 jednostavna trika

Prilika je to i za oprati štokove, drške i vrata, što se često zaboravlja, a izrazito je važno za higijenu posebice u današnja vremena. Uz to očistite i ormar s cipelama koje često znaju biti pune prašine ili blata od svakodnevne uporabe. Korisno bi bilo i odmah odvajati sve što vidite da više ne koristite, nije ispravno ili vam ne služi kako ne biste gomilali stvari niti trošili vrijeme na veliku organizaciju predmeta.

Sezonski zadaci

Neki obožavaju sezonska čišćenja, dok su drugima mrska. Kako god bilo, ima nešto posebno u tome da svoj dom pripremite za novu sezonu. Svaka 3 do 4 mjeseca napravite veće pospremanje. Skinite i operite sve zavjese, očistite sve ormare od nepotrebnih stvari, provjerite ormarić sa suhom hranom je li nešto isteklo, pokvarilo se ili ipak nećete pojesti pa donirajte. Iako se frižider čisti češće, sezonski bi trebali i očistiti tj odmrznuti zamrzivač pa je to dobra prilika da iskoristite namirnice u njemu i ostavite mjesta za nove. Svakako nastojte zabilježiti datum kada ste nešto zamrznuli kako se ne biste pitali je li još uvijek ispravno.

Kućanski poslovi mogu biti izvor frustracije, ali i opuštajući, antistres trenutak, ovisno kako na njih gledate. Bilo da ove savjete već primjenjujete ili ne, osmislite koncept koji odgovara vašem životnom stilu kako bi čistili kraće, a uživali više.

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI