Sanjate li velike snove ili ste istinski zadovoljni u svojoj zoni komfora

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Živjeti život u svojoj zoni komfora

Ovdje bi bilo korisno vratiti se na početak, samoj definiciji zone komfora i našem shvaćanju iste. Ako na nju gledamo kao istinsko stanje ugode i komfora, onda to znači da smo kreirali život po svojoj mjeri i da smo uistinu zadovoljni u svojoj zoni komfora. Da smo zadovoljni svakim segmentom. Da živimo svjesno, ispunjeno i po svojim načelima. A to i jeste cilj.

No, govoreći o zoni komfora uglavnom se misli na stanje rutine, poznato i predvidljivo okruženje na koje smo navikli i koje je pod našom kontrolom. Iako nam to poznato okruženje donekle daje osjećaj stabilnosti i sigurnosti, s druge strane najčešće je to naš vlastiti zatvor u kojem držimo sami sebe jer se bojimo iskoračiti.

U pozadini se kriju mnogobrojni monolozi o tome kako nismo dovoljno dobri, dovoljno obrazovani, dovoljno snalažljivi, dovoljno lijepi, dovoljno pametni… pa prema tome je li vam doista ugodno u vlastitoj koži? Želite li i dalje biti u zoni komfora koja i nije toliko ugodna kako se na prvi pogled to čini? Samo je poprilično poznata jer smo saživjeli s njom.

Ako smo s nečim u potpunosti zadovoljni, onda to ne želimo mijenjati, već uživamo u tome. Ispunjava nas i usrećuje. Ostajemo u svojoj zoni komfora.

Povezano: Potraga za srećom i ispunjenim životom

Iskrenost sa sobom

Potpuna iskrenost sa sobom nužna je za napredak i ne mogu je zamijeniti tečajevi, tehnike, metode… Čitanje knjiga, proučavanje metoda, pohađanje tečajeva i slično često je tek pasivna akcija s kojom prividno nešto radimo i opravdavamo si nemicanje s mjesta, dok je zapravo potrebno baciti se u vatru. Bez obzira na sve poduzete pripreme, nikad nećemo biti dovoljno spremni na promjene, ali ćemo učiti putem i tako se penjati po stepenicu više. Tuđe posuđeno znanje koristan je alat, ali pravi put ima svoju cijenu.

Ljude koje sanjaju velike i drugačije snove, često će okolina nazivati preambicioznima, čudnima, arogantnima i oni će polako gasiti svoje unutarnje svijetlo kako drugima ne bi smetalo i ostati u zadanim granicama, odnosno u zoni komfora.

Da maknete sve te sputavajuće misli samo na jedan tren, kako bi se osjećali i što biste poduzeli?

Cijena promjene

Možda je najveći cilj ustati ujutro iz kreveta i biti dobro. Na stranu svi planovi za milijunima na računu, skupim autima i torbicama, nema većeg uspjeha od mira i dobrog osjećaja u vlastitoj koži. To je temelj za sve ostalo. To je pravi cilj kojem svi zapravo teže. A do njega se dolazi svakodnevnim mjerljivim aktivnosti. Kada se teži takvom cilju, ostaje mu se dosljedan i u teškim trenutcima. Kada tako gledamo stvari, naći ćemo vremena i hrabrosti za pomicanje zone komfora. Proširujući zonu ugode novim iskustvima, razvija se snalažljivost i prilagodljivost, rađaju se nove ideje i otvaraju nova vrata. Prolazimo kroz zonu straha, idemo usprkos izazovima i tuđem mišljenju, testiramo svoje granice i počinjemo gledati na stvari drugačije.

Učit ćemo i poduzimati nove stvari, biti blagi prema sebi pa nas ni pogreške neće obeshrabriti, nego će biti prilika za hvatanje još većeg zaleta prema naprijed. Jer najgore što se može desiti je vraćanje na početnu točku, a život je prekratak da ne bi ni pokušali.

Izaberite sami svoju zonu komfora donoseći svakodnevne odluke prema svom cilju. Kakav je to život koji želite živjeti? Više nismo mali da možemo odgovornost prebaciti na druge. To isto tako znači da ne moramo sjediti u razredu koji nam se ne sviđa. Sami možemo birati svoje okruženje jer akcija je ono što se računa.

Povezano: Kako biti najbolja verzija sebe

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI