Sezonski stavovi prema življenju – dijelim vlastite pogreške kako ne biste morali učiti na svojima

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Sezonski stavovi prema življenju ne vode do zadovoljstva

Kad napišem „sezonski stavovi“ mislim na činjenicu da većina živi u skladu s geslom tipa „sad su blagdani pa mogu mrknuti pol protvana baklave, 16 mađarica i francusku salatu za desert“ ili „za 3 tjedna idem na more pa za mene do tada nema ničeg osim vode, celera i trake za trčanje“…

Svatko ima svoj način i životni stil, i nikog se ne osuđuje. No, činjenica je da nema puno onih koji su zadovoljni sami sobom nakon blagdana kad se hlače ne daju zakopčati. Onda se ljudi ruše po teretanama jer nemaju energije za treptati, kamoli odraditi trening. Jer eto, za mjesec dana se treba skinuti na plaži ili uvući u profinjeni komad odjeće.

Ja sam sama bila takav sezonac. Pretrpavanje tijekom zimskih blagdana, rođendana pa onda sumanuto vježbanje i trganje po savskom nasipu ili u nekom gymu. Sve mi je jako dobro poznato. Kao i osjećaj jada, „nevoljenja“ svog tijela i sebe zbog toga što sam si napravila.

Povezano: Vježbe kojima ćete pripremiti svoje tijelo za trudnoću

Bitno je imati poštovanje prema sebi

Sjećam se nekih treninga koji su mi trajali po dva i pol sata jer sam „morala“ potrošiti 2 dana prejedanja do granica pucanja svih brana, šavova i gumba na hlačama. Sjećam se koliko tada nisam znala, koliko sam bila sama u tome svemu, slušajući sve i svaki savjet koji sam dobila od nekoga u teretani što me dovelo svugdje, samo ne do željenog cilja – zdrave i mršave. Moto „GO HARD OR GO HOME“ ili „VIŠE JE JAČE, BRŽE JE BOLJE“… sam živjela, bukvalno. I u teretani. I za tanjurom na proslavama i blagdanima. Posljedica? Šlaufić na trbuhu, pretreniranost, visoka razina kortizola i netrpeljivost prema samoj sebi.

Možda vam je taj osjeća poznat, možda nije (što bi mi bilo najdraže). Kako bilo, željela bih pomoći svima koji su se pronašli u ovoj priči – da pomognu sebi. Zato dijelim vlastite pogreške kako netko drugi ne bi morao učiti na svojima.

Želim da znate da možete jesti sve. Da nema zabrana. Da je bitno imati poštovanje prema sebi i ne pretjerivati s hranom koja nije dobra za nas – previše šećera, tijesta, bijele riže, bijelog kruha, čokoladica, čipseva itd. Da se ne morate ubijati na treningu, bespotrebno trgati svoje tijelo s prevelikim opterećenjima ili predugim rutinama da bi čim prije ostvarili svoj cilj jer dugoročno takvim tempom nećete moći.

Povezano: Pretjerano vježbanje može biti štetno – znakovi da vam intenzivno vježbanje zapravo šteti

Trening koji možete odraditi bilo gdje i bilo kada

Radije se odlučite svaki dan biti maleni dio te svoje odluke, cilja kojeg ste si postavili. Svaki dan, čučanj po čučanj, obrok po obrok, s kockicom čokolade umjesto 2 rebra, sa svakom stepenicom na koju se odlučite umjesto lifta vi ćete biti to što želite; fit, zdravi, s dobrim osjećajem u vlastitom tijelu… Takvim postupcima ćete si dati poštovanje koje zaslužujete, a kad dođu blagdani i proslave znat ćete uživati u par kolača, dobroj francuskoj i purici s osjećajem za trenutak kad trebate stati. Tako neće biti potrebe za traženjem brzih rješenja mjesec dana prije plaže, iscrpljivanja i odricanja. 🙂

Svaki dan probajte odvojiti 1 sat za vježbanje. To je samo 4 % vašeg cijelog dana. I bez pritiska, u skladu s mogućnostima, odradite trening. Meni osobno su najdraži treninzi za noge jer su noge najveća mišićna skupina i jer nakon par iskoraka i čučnjeva sve bolje stoji.

U nastavku bacite oko na trening koji možete odraditi bilo gdje i bilo kada! Nadam se da ćete mu dati priliku.

Čučnjevi: 15-20 ponavljanja x 3 serije
“Donkey kick”: 15 ponavljanja (svaka noga) x 3 serije

 

 

“Fire hidrant“- podižete noge u stranu: 10 ponavljanja (svaka noga) x 3 serije
“Wall sit up“: 20 sec x 3 serije
Iskoraci: 10 ponavljanja (svaka noga) x 3 serije
Odnoženje: 10 ponavljanja (svaka noga) x 3 serije

Povezano: Vježbe koje će Vaše četrdesete pretvoriti u nove tridesete

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI